Catena – Spindeln i logistiknätet

Intresset för logistik har ökat de senaste åren, i takt med att handelsflöden har blivit allt mer komplexa och flexibla.

Catena Spindeln i logistikntet

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1814 (30 september 2020)

CATE | Mid Cap | 397,5 kr | AVVAKTA

Samtidigt har utvecklingen inom digitalisering, artificiell intelligens och automation skapat nya möjligheter att planera och optimera flöden, vilket bidrar till en mer effektiv fördelning av resurserna. Den positiva trenden syns även i kursutvecklingen för Catena, som sedan 2013 är inriktad mot logistikfastigheter i framförallt Sverige. Aktien har stigit med drygt 170% de senaste tre åren och 75% sedan börsbotten i mars.

Catena äger, förvaltar och utvecklar strategiskt placerade logistikfastigheter i anslutning till viktiga logistiska nav, med majoriteten inom triangeln Stockholm – Göteborg – Malmö, där 80% av Sveriges innevånare och företag finns. Regionen erbjuder dessutom en smidig tillgång till viktiga städer i Norden och delar av Tyskland, Polen och Baltikum.

Från början har bolagets strategi varit att växa genom projektutveckling och förvärv, med stort fokus på förädling av fastigheterna. Man har även en omfattande markreserv på strategiskt viktiga positioner, vilket skapar en bra förutsättning för att växa med nya och befintliga kunder. Verksamhetens historik imponerar med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) av det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) på 16% mellan 2015 och 2019. Förvaltningsresultatet per aktie har stigit med lika mycket under samma period, medan vinsten per aktie har ökat med en CAGR på 19%.

Tack vare en bred palett av kunder, inklusive flera av marknadens största distributörer, är kassaflödet starkt och uthålligt. Av Catenas kontrakterade årshyra utgör dessutom intäkter från avtal med en löptid överstigande tre år hela 74%. Detta innebär stabila intäkter som inte varierar nämnvärt mellan perioder, inte ens under pågående Covid-19 pandemin.

Driftsöverskottet (hyresintäkter minus fastighetskostnader) under årets första sex månader ökade med 10%, jämfört med samma period i fjol, till 500 Mkr. Förvaltningsresultatet ökade samtidigt med 13% till 359 Mkr. Den osäkra marknadssituationen har, emellertid, inneburit en skarpare bedömning av reserv för förväntade kreditförluster, vilket har resulterat i reducerade intäkter om cirka 7 Mkr, men bara ett fåtal av hyresgästerna har drabbats allvarligt.

Svensk handel har hanterat krisen hittills ganska väl, framförallt den digitalt drivna handeln som enligt PostNords E-barometer växte med 44% under april. Mot den bakgrunden har kapaciteten i hela logistiknätverket behövts justeras på kort tid, vilket man har klarat tack vare den anpassningsbarhet som Catena bygger in i sina fastigheter från start.

Just e-handel har legat högt upp på ledningens agenda sedan en tid tillbaka och tex i Ängelholm har man etablerat ett ”e-city område”, med visionen att skapa ett e-handelskluster som erbjuder kringtjänster såsom fotostudio, tvätteri och kompetensutveckling. På området finns bland annat Boozt som har ett lager med en delvis automatisk varuhantering med små skyttlar som plockar varor.

Någonting som har påverkats negativt av rådande osäkerheten är de diskonterade kassaflöden som ligger till grund för värdering av förvaltningsfastigheterna. Såväl befarade intäktsreduktioner som ökade eller längre vakanser har påverkat värdena negativt, men tack vare tillkommande kassaflöden från färdigställda projekt samt uthyrning av vakanser blev den samlade värdeförändringen trots allt positiv. Sammanlagt ökade substansvärdet per aktie under första halvåret till 207,8 kr, jämfört med 202,9 kr vid slutet av 2019. Enligt vd Benny Thögersen finns dessutom fortsatt intresse för både nyproduktion och transaktioner och han ser potential för fortsatt tillväxt inför kommande perioder.

Det är svårt att inte dela hans optimism. Över tid drivs marknaden för logistikfastigheter av ökade godsflöden och en växande detaljhandel, inte minst e-handel. Det driver på efterfrågan på större ytor för logistikändamål och Catena framstår som väl rustad för att kunna utnyttja trenden. Positivt är även att kombinationen av en begränsad tillgång på planlagd mark samt moderna och strategiskt belägna logistiklokaler, gynnar tillväxten av nyproduktion på sikt och på vissa platser innebär även en högre hyresnivå. Med en markreserv om cirka 5 miljoner kvm och en stabil finansiell ställning finns det gott om möjligheter även i detta avseende, samtidigt som man utvecklar sina befintliga fastigheter. För tillfället har bolaget sex större projekt under uppförande.

Renodlade logistikfastighetsbolag finns det inte många på börsen och den attraktiva exponeringen syns därför även i värderingen. I skrivande stund handlas aktien kring 1,9x sitt långsiktiga substansvärde, vilket är högt både jämfört med sektorkollegor och det egna historiska snittet. Samtidigt ser vi goda förutsättningar för fortsatt hög tillväxt och vi tror att Catena kommer vara en av de sektoraktierna som alltid ser lite dyra ut. Vi tycker därför att den förtjänar en plats i en långsiktig portfölj även om uppsidan på 6-12 månaders sikt kanske inte är tillräcklig för en köprekommendation här och nu.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-10-02 11:02:00
Ändrad 2024-11-13 08:06:22