Chansa på köp i storspelaren på kryptomarknaden
Än en gång har volatiliteten varit hög på kryptomarknaden under 2021 och priset för den mest prominenta av alla digitala valutor, Bitcoin, har svängt mellan 30 000 usd och drygt 67 000 usd.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1924 (16 januari 2022)
CS | First North | 71,2 kr | CHANS
De senaste veckorna har dessutom präglats av en större riskaversion till följd av aggressivare tongångar från amerikanska FED angående räntehöjningar och ett stundande tillbakadragande av tillgångsstödköpen.
Sentimentet har framför allt påverkat högt värderade tillväxtaktier men även Bitcoin har haft det tufft med en prisnedgång om nästan 40% från toppen i november. Ett populärt sätt att spekulera i Bitcoins upp- och nedgångar är så kallade ”Exchange-traded products” (ETP), dvs börshandlade certifikat som följer priset av den underliggande tillgången.
Istället för att köpa Bitcoin genom att skaffa en ”wallet” och gå via speciella kryptohandelsplatser, har man som placerare möjligheten att köpa ett ETP över den vanliga börsen. Det är ett smidigare alternativ för många och ett certifikat kan dessutom köpas i en kapitalförsäkring eller investeringssparkonto (ISK), vilket innebär skattefördelar jämfört med en investering i ”riktiga” Bitcoins.
Sedan förvärvet av XBT Provider år 2016 är Jersey-baserade Coinshares en av de större etablerade aktörerna på området i Sverige. Idag tillhandahåller man ett brett spektrum av ETP:er på olika kryptovalutor, samt kryptorelaterade tjänster såsom handelsstrategier, rådgivningstjänster, index och likviditetstjänster.
Under de senaste åren har koncernen vuxit till att bli Europas största förvaltare av digitala tillgångar och i slutet av september hade man sammanlagt mer än 2,9 miljarder GBP (brittiska pund) under förvaltning (AUM), 67% mer än vid utgången av 2020. Ambitionen är att stärka denna position ytterligare, bland annat genom att förbättra produktutbudet och expandera till nya marknader. Inte minst därför valde man att genomföra en börsintroduktion för snart ett år sedan, som tillförde kassan drygt 150 Mkr brutto.
Verksamheten är uppdelad i de två affärsenheter: Asset Management Platform (AMP) och Capital Markets Infrastructure (CMI) som stod för 50 respektive 42% av koncernens intäkter under de första nio månaderna av 2021 på totalt 109,9 MGBP. Inom AMP genereras intäkter genom förvaltningsavgifter på ett flertal ETP:er som är direkt kopplade till mängden förvaltade tillgångar genom dessa produkter. Vd Jean-Marie Mognetti är optimistisk att han kan öka antalet emitterade produkter och handelsplatser framöver, utan att behöva anpassa kostnadsbasen avsevärt, då organisationen och infrastrukturen har nått en önskvärd storlek under de senaste åren.
Koncernens intäkter inom CMI kommer från ränteintäkter och i form av vinst i verkligt värde på digitala tillgångar. Affärsmodellen omfattar huvudsakligen räntebärande investeringar, likviditetsgaranti och ett antal statistiska arbitrage-strategier som inte antar någon riktad risk. Verksamheten kompletterar den som AMP utför, eftersom den tillhandahåller likviditet för ETP:er och även utför samtlig hedging-verksamhet för det befintliga certifikatprogrammet.
Den underliggande trenden är positiv inom båda affärsenheterna, samtidigt som förvärvet av Elwood Asset Management Services har bidragit positivt. Följdriktigt ökade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) mellan januari och september med 516% till 88,8 MGBP, tack vare kombinationen av högre intäkter och en mycket bra hävstångseffekt. En relativt hög andel fasta kostnader ledde nämligen till en EBITDA-marginalförbättring om 22 procentenheter till 81%.
Det är en imponerande nivå men vd Mognetti nöjer sig inte med det. Inför nästa kvartalsrapport vill han presentera en detaljerad plan för de kommande åren, där lönsamheten lär spela en viktig roll. Vidare jobbar man med förberedelsen för en notering på Nasdaqs huvudlista för att höja bolagets profil, med målet att det ska vara klart senast i början av årets Q3.
Bitcoin har lyckats etablera sig som ett accepterat tillgångsslag i finansvärlden och många ser bland annat det begränsade utbudet (maximalt antal anges till 21 miljoner) som värdedrivare framöver. Genom en investering i Coinshare kan man som placerare få exponering till handelsvolymerna i inte bara Bitcoin men även andra kryptovalutor såsom exempelvis Ethereum. Produkt- och geografisk expansion ger dessutom goda förutsättningar för en ökning av koncernens AUM de kommande åren, vilket i sin tur bådar gott för vinstutvecklingen.
I linje med den brittiska redovisningsstandarden FRS 102 rapporterar bolaget digitala tillgångar som immateriella tillgångar, vilket gör att vinster på digitala innehav inte redovisas på resultaträkningen. Man rapporterar dock även en justerad vinstsiffra som tar hänsyn till dessa vinster (eller förluster), vilket är ett bättre mått för den operationella utvecklingen. För 2021 är man på god väg att nå omkring 1,45 GBP i justerad vinst per aktie, vilket innebär att aktien handlas för tillfället till ett p/e-tal på ca 4. Även EV/EBITDA multipeln på runt 3,2x på årets estimat är såpass låg att vi vågar lyfta fram aktien som spännande chansköp, även om risken är högre än vanligt, inte minst på grund av kopplingen till kryptovärlden.