Checkin.com - Är svarta siffror här för att stanna?

För inte så länge sedan (Newsletter 2061, kurs 35,3 kr) tittade vi närmare på mjukvarubolaget Checkin och gav vår syn på den något märkliga omformuleringen av bolagets finansiella mål som framgent stipulerar att måttet ”omsättningstillväxt per aktie sammanslaget med EBITDA-marginalen” ska maximeras med ambitionen att det överstiger 80% på årsbasis.

Checkin.com Ar svarta siffror har for att stanna

CHANS | CHECK | First North | 38,8 kr

Att introducera nya innovativa (?) finansiella mål innan man lyckats nå gamla mer traditionella sådana (500 Mkr i omsättning år 2025) gör förstås att varningsklockorna ringer. Som nämnt i senaste analys är dock själva grundtanken att ta hänsyn till utspädning av aktier god även om vi för vår del gärna hade sett separata tillväxt- och lönsamhetsmål.

Att vi trots ovanstående väljer att uppmärksamma bolaget igen beror dock på det faktum att man nu tycks ha kommit i land med avtalet med fintechbolaget Klarna. Redan i samband med Q3-rapporten flaggade man att en utrullning av samarbetet låg i korten men nu är den officiellt inledd. Förvisso nämnde man inte Klarna vid namn men det finns som bekant få svenska fintechbolag som hanterar uppåt 50% av onlinetransaktionerna i Sverige samtidigt som man når 150 miljoner konsumenter globalt.

Det bör givetvis påpekas att avtalet som sådant baseras på hanterade volymer av slutanvändare och innehåller med andra ord inga fasta minimiåtaganden. Inledningsvis misstänker vi att man väljer att gå live i något enstaka land för att utvärdera lösningen innan man eventuellt går vidare och installerar det brett i fler (eller rent av samtliga) länder.

När nyheten kablades ut steg kursen med som mest ca 20% vilket förstås kan te sig klart överdrivet då nyheten som sådan inte var ny utan hade redan tagits upp i Q3-rapporten. Samtidigt är det givetvis oerhört positivt att man lyckas landa ett samarbete med ett så pass stort bolag som ju Klarna är där dessutom inloggningsupplevelsen är synnerligen viktig. Vill det sig väl kan det bli en dörröppnare mot andra kundgrupper vilket torde vara positivt då det i sådana fall minskar risknivån högst avsevärt.

Idag förlitar sig bolaget på några enstaka storkunder där flygjätten Ryanair är den enskilt största och mest kända utåt sett. Bland övriga storkunder finns RingCentralen och Admiral Markets AS samt även iGamingkoncernen Playtech där bolagets mjukvara som hjälper användare att signa upp, identifiera sig och bli kund numera är fullt ut integrerad med dess plattform och ledde nyligen till att man fick in statligt ägda Holland Casino som kund.

Annons

Samarbetet med Ryanair är för övrigt det som till stor del driver bolagets tydligt positiva intäktsutveckling just nu. Under Q3 ökade omsättningen med 76% till 29,9 Mkr (17,1). Eftersom bruttomarginalen är höga 84% får tillväxten stort genomslag på resultatutvecklingen. EBITDA-resultatet i kvartalet mångfaldigades till 10,9 Mkr (2,3) motsvarande en marginal om 36% (14). För hela niomånadersperioden ökade motsvarande resultatrad till 18,0 Mkr (1,6) medan marginalen blev 26% (3). Den finansiella ställningen är god som en konsekvens av att kassaflödet från den löpande verksamheten (Q1-Q3) uppgick till 8,0 Mkr (-1,4) där majoriteten berodde på utvecklingen i Q3 (7,7 Mkr). Nettokassan vid utgången av september var 17,9 Mkr att jämföra med 29,9 Mkr vid motsvarande tidpunkt året innan.

"Blir Klarnasamarbetet en fullträff samtidigt som man lyckas få in ytterligare fler stora kunder lär det finnas skäl att se genom fingrarna på bolagets tillsynes höga värdering. "
Tittar vi på värderingen är förväntningar onekligen höga. Börsvärdet närmar sig 1,2 miljarder vilket ger en tämligen hög EV/Sales multipel på ca 8x om man blickar på årets siffror. Det bör dock påpekas att det är oerhört svårt att uppskatta tillväxttakten i bolaget då kvartalsutfallen varierar tämligen rejält. Tillväxttendensen är däremot tydligt stigande även om man bortser från det osedvanligt starka utfallet i Q3.

Så sent som 2019-2020 omsatte bolaget 12,3 Mkr respektive 22,2 Mkr. Under 2022 uppgick försäljningen till 70,2 Mkr medan man på rullande 12 månader omsätter ca 90 Mkr. Med Klarna i böckerna borde tillväxten fortsätta stiga i relativt rask takt även under 2024. Hur snabbt är förstås oerhört svårt att sia om men vi utgår ifrån att försäljningen kan landa kring 150-160 Mkr i år vilket med bruttomarginaler överstigande 80% bör få även resultatet att öka relativt fort. Förlusternas tid kan med andra ord höra historien till.

Med allt ovan sagt bör man även komma ihåg att konkurrensen på marknaden är skarp. För att hävda sig i den måste Checkin.com fortsätta investera tungt i både sin FoU och den egna IT-infrastrukturen. Ambitionen sedan tidigare är att i den mån sådana möjligheter uppstår, bredda sin tekniska plattform genom M&A varför det inte skall uteslutas att man vid något tillfälle tvingas be marknaden om mer pengar. Tidigare genom åren har man förvärvat estniska GetID och Datacorp. Förvärven som skedde när börsen stod i zenit (hösten och vintern 2021) har gett upphov till goodwill som i Q3-rapporten uppskattades till drygt 110 Mkr. Huruvida det föreligger någon form av nedskrivningsbehov där får vi sannolikt veta i samband med bokslutet då revisorerna får säga sitt.

Blir Klarnasamarbetet en fullträff samtidigt som man lyckas få in ytterligare fler stora kunder lär det finnas skäl att se genom fingrarna på bolagets tillsynes höga värdering. Nu är Checkin.com förvisso ett ganska litet och relativt ungt bolag (grundades 2017) men bolag med liknande karaktäristiska kännetecken (mjukvara + stark tillväxt för intäkterna) värderas ofta till höga multiplar. I synnerhet i USA.

Relativvärderingar är förstås inget vi rekommenderar men med det sagt tycker vi att Checkin.com fortsätter att ta tydliga steg framåt vilket föranleder oss att höja rekommendationen ett snäpp till Spekulativt Köp (Neutral) utan att för den sakens skull ange någon specifik riktkurs för aktien. Det bör dock påpekas att risknivån är hög eller rent av mycket hög. Fåtalet stora kunder tillsammans med höga multiplar gör att eventuella bakslag kan få stora kursmässiga konsekvenser.

checkin analysgraf

Källa: Infront

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2024-01-29 15:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:25:27