Checkin.com - check out?

Det är bara att konstatera att vårt spekulativa köpförslag från senhösten ifjol inte har fallit väl ut.

Checkin.com check out

NEUTRAL | CHECK | First North | 20,6 kr

Aktien har tappat smått ofattbara 40% sedan dess på en i övrigt positiv börs. Som om inte det var illa nog noterar vi dessutom att samtliga presenterade rapporter har visat sig vara rejäla besvikelser.

Sammantaget under årets första halvår redovisade Checkin.com en nettoomsättning om 41,7 Mkr (39,8) vilket motsvarade en tillväxttakt på 5%. Värt att omnämna här är att i Q2 var tillväxten faktiskt negativ (-3%). Bruttomarginalen sjönk under första halvåret men förblev ändå goda 76% (82). EBITDA-resultatet steg något till 7,5 Mkr (7,1) motsvarande en EBITDA-marginal om 18% (18). På rörelsenivå (EBIT) uppgick resultatet däremot till -7,5 Mkr (-2,8).

Bland mer positiva faktorer finner vi att kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 6,6 Mkr (0,4) varvid likvida medel uppgick vid halvårsskiftet till 35,3 Mkr (33,2). Den finansiella ställningen är med andra ord god då bolaget har en nettokassa motsvarande 24,7 Mkr eller 0,85 kr per aktie.

Vad är det då som har hänt? Paradoxalt nog är det faktiskt framgångsrik användning av bolagets programvara som har lett till sänkt tillväxttakt. Bolagets största kund, Ryanair, har nämligen med hjälp av den lyckats förebygga oönskade tredjepartsbokningar. Det i sig har medfört att volymen för Checkin.com har gått ned kraftigt och därigenom påverkat såväl försäljningen som lönsamheten. Det faktum att flygbolaget har varit bolagets största kund har förstås inte gjort saken bättre.

Framgent är det tänkt att bolagets incheckningsprocess skall gälla samtliga typer av bokningar online men så här långt har den enbart implementerats på hemmamarknaden Irland. Nästa steg blir att rulla ut samarbetet globalt men i vilken takt som detta sker är svårt för utomstående att bedöma. Resebranschens karaktär (starkast efterfråga kring semestermånader) gör att man sannolikt får vänta på fullt genomslag till nästa år. Värt att omnämna här är att man befinner sig i diskussioner med fler liknande kunder (flygbolag).

Annons

Även hos den näst största kunden, Klarna, pågår just nu utrullning till flertalet marknader däribland USA som redan nu är fintechmarknadens största sett till volym.
Förhoppningen är att frukterna av detta samarbete syns tydligare redan under andra halvan av detta år varvid volymerna fortsätter sedan öka även nästa år. Detsamma gäller även den tredje största vertikalen, iGaming, där man sedan tidigare har samarbete med flertalet olika bolag som i augusti därtill utökats med Stake.com som med sina 5 miljoner användare uppges vara en av snabbast växande plattform för såväl casinospel samt sportbetting.
Sett i ett längre perspektiv är vi fortsatt av åsikten att kurspotentialen i aktien kan vara betydande. Att man lyckas få bolag som Ryanair och Klarna att anamma bolagets inloggningsmjukvara är kvalitetstecken allt annat lika. Skulle enbart dessa båda omnämnda koncernerna rulla ut den globalt lär volymökningen medföra rejäl lönsamhetsboost givet bolagets skalbara affärsmodell.

Problemet som vi ser det är det faktum att tidsaspekten när så sker är högst oviss då det tycks ta betydligt längre tid att rulla ut än vad vi (och förmodligen även bolaget själva) antagit. I närtid möter man därtill riktigt tuffa jämförelsetal eftersom just Q3 och Q4 var bolagets försäljningsmässigt bästa kvartal så här långt. Sannolikheten att man lyckas överträffa dem (och då i synnerhet Q3) betraktar vi därför som oerhört låg och vi vet ju alla att tillväxtbolag som inte växer tenderar att straffas hårt. Den enda ljuspunkten i Q3-rapporten blir om man lyckas uppvisa sekventiell tillväxt (i Q2 blev omsättningen 20,4 Mkr medan motsvarande i Q1 var 21,3 Mkr)

Kursnedgången hittills i år (-45%) har förstås medfört att förväntningarna har justerats. För den sakens skull är förstås inte börsvärdet om ca 600 Mkr särskilt lågt då det mest sannolikt motsvarar ett P/S-tal om 6-7x sett till prognosen för det här året och ca 5x nästa års dito. Att vi omnämner P/S tal beror på det enkla faktum att rörelseresultatet i år lär bli negativt. Hur det sedan blir nästa år är just nu höljt i dunkel. Vår bästa gissning just nu är att bolaget borde bli lönsamt då men vi får erkänna att det är oerhört svårt att förutspå om EBIT-resultatet blir 5, 15 eller 25 Mkr.

Just osäkerheten ovan lär sannolikt tynga bolagets aktie fram tills att man åter börjar växa och då allra helst i årstakt. Vår bästa gissning idag är att detta kan komma att ske under inledningen på nästa år närmare bestämt antingen under Q1 eller kanske först Q2. Tidsaspekten är dock som tidigare nämnt högst osäker.

”When in doubt stay out” finns det ett välkänt ordspråk i finanssammanhang som vi väljer ta till i detta fall och slopar vårt spekulativa köpråd. Nedgraderingen kan mycket väl visa sig vara i senaste laget men beror helt enkelt på närmast total avsaknad av visibilitet just nu och tuffa jämförelsetal i närtid (andra halvåret).
För den som har tidshorisont överstigande 12 månader finns det egentligen inte någon anledning att checka ut nu om man inte gjort det redan. Lyckas bolaget diversifiera sin kundskara genom att få fler kunder inom vertikalerna Travel, Fintech och iGaming på vagnen samtidigt som i synnerhet Klarnasamarbetet levererar någorlunda i linje med förhoppningarna, går man sannolikt ljus framtid till mötes. Det som just nu ser ut som en riktigt ful ankunge i aktiesammanhang kan alltjämt bli en vacker svan längre fram.

Att flertalet i ledningen har stora aktieinnehav ser vi som oerhört positivt. Kurssvackan till trots har ingen av dem valt att sälja under det senaste året. Istället har exempelvis fastighetsmogulen Erik Selin utökat sitt innehav så sent som i augusti med aktier till ett värde av 1,5 Mkr. Nog finns det ”sämre ryggar att gå på”.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2024-09-27 15:03:00
Ändrad 2024-11-13 12:13:07