Clavister – lottsedel
Stockpicker har länge haft bevakning på norrländska cybersäkerhetsföretaget Clavister. Aktien har bl.a. varit en av våra vinnarkandidater så sent som2021 utan att för den delen infria förväntningarna.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2006 (21 december 2022)
CLAV | First North | 2,71 kr | CHANS
Tvärtom får man väl nästan säga att bolagets operativa utveckling har liksom aktiekursens dito varit en rejäl besvikelse. Finns det då något som gör att aktien är värd att uppmärksammas igen när den nu åter huserar nära All Time Low?
Jo, det gör faktiskt det. Däremot är det dessvärre inte bolagets egna prestationer som är anledningen till det utan snarare en av samarbetspartners stora framgångar i spåren av den ryska invasionen av Ukraina. BAE Systems har nämligen via dotterbolaget Hägglunds firat enorma framgångar på senare tid där man enbart under den gångna månaden aviserat avtal värda bortåt 20-25 miljarder kronor. Och fler kan vara på ingång.
Att en del av dessa kan visa sig vara av intresse för Clavister beror på det faktum att bolaget redan tidigare har tecknat ett ramavtal avseende stridsfordonet CV90 samt det bepansrade terrängfordonet BvS10 gällande såväl cybersäkerhetsprodukter som kundsupport och servicetjänster. Hittills har nämnda samarbete genererat en order motsvarande åtminstone 50 Mkr åt Clavister. Det handlar om 122 CV90 fordon åt det nederländska försvaret där leveranser har påbörjats under Q4 och bör pågå under 4-5 års tid. Tack vare kringtjänster kan affärens värde växa upp mot 90 Mkr enligt tidigare beräkningar.
Nyligen tecknade BAE Systems liknande avtal med Slovakien (155 vagnar) och förhandlar även om ännu större order (210 vagnar) med Tjeckien. Huruvida Clavisters teknologi kommer att vara inkluderad i någon av dessa är ännu ovisst. Enligt uppgifter som analysfirman ABG gick ut med tidigare skall ma vara aktuell som leverantör i åtminstone ett av fallen. Någon garanti finns det däremot inte. För det bör påpekas att det till syvende och sist är kunden själv (i detta fall de nationella försvarsmakterna) som väljer vilken konfiguration man vill ha. Schweiz och Norge har exempelvis valt bort cybersäkerheten i sina vagnar (kan läggas till i ett senare skede i form av uppgradering)
Utöver CV90 har BAE Hägglunds även fått beställningar på BvS10 från bl.a. Sverige, Tyskland och UK. Dessa order är förvisso lägre (ca 8 miljarder) men skulle utrustningen där omfatta Clavister teknologi kan det innebära betydande tillskott till det förlusttyngda bolaget vars produkter uppges hålla hög internationell klass (bolaget har även blivit utvalt till Nokias partner i gällande 5G erbjudande).
Skall man tro ledningen är förlusternas tid snart förbi. Under 2023 förväntar man sig uppnå positivt operationellt kassaflöde och året därefter troligtvis ett positivt resultat på nedersta raden. Huruvida detta verkligen besannas står dock ännu så länge skrivet i stjärnorna. Hittills har man haft svårt att leverera enligt tidigare utsago och istället gång efter annan tvingats till diverse- effektiviserings- och omstruktureringsprogram som i regel inneburit allt färre anställda.
Tittar vi på vad bolaget har presterat så här långt i år är det svårt att bli särdeles upphetsad. Nettoomsättningen under årets tre inledande kvartal summerades till 103,1 Mkr (93,3) vilket justerat för valutakurseffekter innebär 100,7 Mkr (95,2) motsvarande tillväxttakt om 6%. Återkommande intäkter växte med 10%. Orderingången minskade samtidigt till 93,0 Mkr (147,3) vilket i grund och botten beror på just affären med BAE Systems som aviserades inledningen av 2021.
Då stor andel av bolagets produkter numera inkluderar mjukvara var bruttomarginalen 82,5% (85,9). Ju längre ned i resultaträkningen desto mörkare blev bilden. Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) uppgick till -11,3 Mkr (-9,2) som på EBIT-nivån blev --41,3 Mkr (-36,6). Resultat efter skatt summerades samtidigt till -80,4 Mkr (-61,9) medan kassaflödet från den operativa verksamheten uppgick till –15,2 Mkr. Likvida medel vid periodens summerades till till 47,0 Mkr (75,1) medan nettoskulden var 183 Mkr.
Med ovan i åtanke samt givet det faktum att det egna kapitalet är negativt framstår det som relativt tydligt att det finansiella läget är allt annat än stabilt. Att genomföra en företrädesemission i det här skedet lär dock bli svårt. Den senaste emissionen som inbringade ca 200 Mkr har inte visat sig vara vidare värdeskapande för dem som var med och vi har svårt att tro att en ny sådan skulle bli direkt framgångsrik utan betydande utspädning. Möjligtvis om den aviserades i samband med offentliggörandet av stora order i samarbete med just omnämna BAE Systems. Ett annat alternativ är förstås någon form av förskott från nämnda försvarsjätte alternativt lån och pantsättning av nämnda kontrakt.
Samtliga finansieringslösningar ovan bygger dock på att bolagets teknologi finns inkluderad i de order som BEA tagit. Utgångsläget blir betydligt sämre om så inte blir fallet. Till det positiva här hör dock att man bland större ägare (4,5%) har Staffan Dahlström, till vardags VD i HMS Networks som även sitter i styrelsen. Övriga i ledningen uppvisar däremot betydligt lägre ägarengagemang. VD och grundare John Vestberg har aktier värda 1,5 Mkr, styrelseordförande Jan Frykhammar till ett värde av drygt 100 000 kr och CFO David Nordström än lägre efter 2,5 år på posten.
Om inte ledningen tror på bolaget är det inte heller konstigt att inte aktiemarknaden gör det (kurs nära ”all time low”). Branschtillhörigheten till trots (cybersäkerhet har nog aldrig varit hetare än nu). En varning i sig att man trots 25 år på nacken inte har lyckats uppnå lönsamhet. Inte heller den höga personalomsättningen i styrelserummet sänder något direkt förtroendeingivande signal. Det som kittlar fantasin är väl snarare det låga börsvärdet (150 Mkr) som i kombination med potentiellt stora order från BAE samt tilltagande intäkter från Nokias 5G-avtal skulle kunna tänkas forma en minst sagt explosiv cocktail åt aktiekursen.
Clavister Holding AB är ett svenskt företag specialiserat på utveckling och försäljning av cybersäkerhetslösningar. Bolaget grundades 1997 och är sedan 2014 noterat på Nasdaq First North Growth Market under tickerkoden CLAV. Clavister erbjuder egenutvecklade mjukvarulösningar med hög prestanda och skalbarhet inom cybersäkerhet. Under 2022 förvärvade Clavister Omen Technologies AB, en svensk leverantör av AI-baserad cybersäkerhetsteknik, för att stärka sitt erbjudande mot försvarssektorn. Enligt bolagets årsredovisning för 2022 uppgick omsättningen till cirka 180,7 miljoner kronor. För närvarande delar Clavister inte ut någon vinst till aktieägarna, då fokus ligger på tillväxt och utveckling.