Collector – marknadens misstro intakt

Att nischbanken Collector ej hör till marknadens gunstlingar är knappast en banbrytande upptäckt. Kort inför bolagets Q1-rapport har en av de fyra största svenska bankerna sänkt rekommendationen för aktien till Sälj trots att den redan då behäftades med ensiffrigt p/e tal trots tillväxttakt vida överstigande övriga banksektorns. Det säger väl antagligen det mesta om den kompakta misstron mot bolaget och dess ledning.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

COLL | Mid Cap | 53,6 kr

Annat var det däremot förr då aktien åsattes vinstmultiplar på närmare 25-30 medan köprekommendationerna (delvis från samma bank som ovan) haglade. Då var den höga tillväxten i fokus. Idag oroas man snarare över kommande eventuella kreditförluster som dock ännu så länge lyser med sin frånvaro. I slutet av Q1 var 12 månaders rullande siffra 1,4% vilket är i linje med vad den låg på vid utgången av Q4. Samtidigt har exponeringen mot bostadsutvecklarna sjunkit till under 2% av kreditstocken. Ser man till den fortsatt låga (och bestående?) räntenivån och en fortsatt god arbetsmarknad är det inte svårt att måla upp ett scenario där också dessa befarade kreditförluster får skjutas på framtiden.

Vi skall trots det inte sticka under stol med att vi drog lättnades suck när Q1-rapporten publicerades. Detsamma kan man nog säga att marknaden gjorde, då kursreaktionen blev +10% till drygt 56 kr per aktie. En nivå som den faktiskt toppade omkring även efter att Q4-rapporten publicerades i februari. Den svaga kursutvecklingen inför rapportpubliceringen (tillsammans med ovan nämnda säljrekommendation så nära inpå rapporten) gjorde att vi befarade att något ”oväntat” dåligt kunde dyka upp. Så var dock definitivt inte fallet utan tvärtom såg siffrorna ut såsom vi hade förväntat oss. På en del punkter var utfallet faktiskt till och bättre än vad vi hoppades på.

Utlåningen till allmänheten uppgick vid utgången av kvartalet till nära 27 miljarder kronor vilket är en ökning om ca 33% jämfört med läget för 12 månader sedan och drygt 3% mer än vid årsskiftet. Intäkterna ökade under Q1 med 29% och uppgick till 662 Mkr (511). Vid en första anblick är det förstås riktigt bra siffror men vi skall komma ihåg att fjolårets Q1 inte hörde till de allra bästa. Tvärtom. Jämför vi sekventiellt med Q4 var utvecklingen ungefär i linje med vad Collector presterade då (690 Mkr)

Rörelseresultatet steg med hela 49% till 275 Mkr och var därmed även högre än under Q4 ifjol då motsvarande siffra var 250 Mkr. Resultatet efter skatt (EAT) ökade med 41% till 158 Mkr (112). Efter finansiella kostnader och skatt gav det en vinst per aktie om 1,54 kr (1,09). Även det högre än under Q4 då det blev 1,50 kr i vinst. Det egna kapitalet angavs till drygt 35,4 kr jämfört med 33,8 kr vid årsskiftet. Avkastningen på det egna kapitalet (ROE) ökade med nära en procentenhet till 18,5% (17,7)

Skall man anmärka på något så är det möjligtvis ändå lönsamheten. Tittar man på mått som räntenettomarginal har den försvagats ytterligare i Q1 och uppgår nu till 7,7%. Därmed har den gått ned ganska stadigt under de senaste två åren. Sedan Q1 2017 har den faktiskt sjunkit med 1,5 procentenheter.

Också rörelsekostnaderna fortsätter stiga. Inte okontrollerat men ändå. I Q1 ökade de med 19% varvid det s.k. K/I talet låg kvar på samma nivå som det gjorde i Q4, närmare bestämt på 0,43. Här har målsättningen sedan tidigare varit att komma ned mot 0,40 och helst under. Så här långt har man under Martin Nossmans ledning inte varit särskilt lyckosamma vad den aspekten beträffar. Men så tillträdde han också så sent som i augusti ifjol. Att åstadkomma bestående kostnadseffektivitet gör man inte i en handvändning.

Summerar vi intrycken finns det egentligen inget som föranleder oss att byta fot beträffande bolagets aktie. Vi gör heller inga prognosjusteringar beträffande årets utveckling och räknar därmed alltjämt med att årets vinst landar strax norr om 6 kr för att troligtvis öka med ytterligare 5-10% året därpå. Med det sagt anser vi alltjämt att rabatten mot traditionsenliga banker är något svårsmält. Förvisso lämnar man inte utdelning vilket ofta är lockelsen med bankaktier men å andra sidan investerar man dessa medel i nya spännande fintech-bolag. Skulle något av dem lyckas kan det mycket väl ge aktieägarna betydligt högre belöning än årlig direktavkastning på 3-5% hade gjort. Dessutom växer man avsevärt snabbare (även om siffrorna i just Q1 är dopade av svaga jämförelsetal) vilket i sin tur bör påverka lönsamheten på sikt.

Risknivån i Collector är förstås högre än vad som är fallet för banksektorn och därmed är vi överens med marknaden att någon form av rabatt mot Stockholmsbörsens genomsnitt (som nu ligger omkring p/e 17) är på sin plats. Men så stor skillnad som det har blivit under de senaste 12 månaderna tycker vi känns fel varvid vi upprepar vår köprekommendation med riktkurs om 78 kr som i detta nu motsvarar ett p/e-tal om ca 13 på årets vinstestimat och lite drygt 12 på nästa års dito. Klart attraktivt för en växande nischbank med Collectors profil.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2019-05-05 15:12:00
Ändrad 2024-11-13 07:54:25