Collector – odramatisk rapport
Att vi har varit klart skeptiska till Collectors värdering alltsedan en kort tid efter introduktionen (som vi för övrigt rekommenderade att teckna aktier i när det begav sig), har visat sig vara korrekt. Däremot ser det ut som om vi var väl tidiga på bollen med att inta en positiv hållning när vi för knappt ett år sedan (i mitten av mars) åsatte aktien en köprekommendation. Sedan dess har kursen nämligen sjunkit med ca 20% och inte har man fått någon utdelning under tiden heller.
COLL | Mid Cap | 51,90 kr
Att marknaden har intagit klart skeptisk hållning till nischbankerna är tydligt. Trots helt klart godkända rapporter fortsätter aktierna att i de allra flesta fall åsättas ensiffriga p/e-tal. Affärsmodellerna misstros och stora kreditförluster befaras.
Så här långt ser dock farhågorna ut att vara något överdrivna. Tittar man på Collectors senaste kvartalsrapport låg kreditförlustnivån på 1,4%. Det var förvisso en markant ökning jämfört med kvartalet tidigare men hela ökningen uppges vara direkt hänförlig till de större avsättningar som gjorts för privatlån enligt reglerna för redovisning av förväntade kreditförluster (IFRS 9) som infördes ifjol. Inget att vara orolig över i dagsläget men man bör definitivt hålla koll på siffran framgent.
Tittar vi på intäkterna ökade de med 20% på helårsbasis till 2321 Mkr till stor del tack vare att ökningen i Q4 var hela 30%. En minst sagt bra start för den nye VD som ju tillträdde i mitten av augusti. Rörelseresultatet (EBIT) ökade med 17% till 914 Mkr vilket efter skatt (EAT) motsvarade 566 Mkr eller 5,51 kr per aktie. Det kan ställas i relation till vår senaste prognos om 5,50-5,55 kr. Här skall man då komma ihåg att resultatet påverkades av redan ovan omnämnda reservering för kreditförluster till ett värde av 46 Mkr.
Särskådar man siffrorna för helåret och Q4 noterar man att lönsamheten har sjunkit något. Rörelsemarginalen är en procentenhet lägre liksom räntenettomarginalen. De totala kostnaderna för helåret uppgick samtidigt till 1 407 Mkr vilket motsvarar en ökning om 22%. Det är något högre än intäktsökningen överlag, en trend som har hållit i sig även under Q4.
VD Martin Nossman uppger att arbetet med höjd kostnadseffektivitet har högsta prioritet och omfattar alla delar av verksamheten. Målsättningen är att K/I-talet skall sjunka under 0,40. I Q4 var siffran 0,43 och sett över helåret summerades den till 0,46.
Att minska kostnaderna och öka lönsamheten lär måhända vara ledningens prioriterade områden för 2019 men det lär inte ske på bekostnad av tillväxten. Tvärtom flaggar bolaget för offensiva satsningar med syfte att stärka Collectors marknadsposition. Siktet är inställt att vinna fler nya kunder både inom privat- och företagssegmentet. Så här långt har det också gått bra.
Under 2018 ökade kreditportföljen med 34% till 26,1 miljarder kronor. Av den totala kreditportföljen utgör Företagssegmentet 51 % och Privatsegmentet 49 %. Men det som smakar gott kostar i regel en del. Vi noterar exempelvis att den s.k. relationen för kärnprimärkapitalet har sjunkit till 11,9% från 14,3% året innan.
På det hela taget levde bokslutet upp till våra förväntningar. Nog för att det finns en del områden där man skulle kunna prestera bättre men vi ser ingen större anledning att behöva justera våra vinstantaganden avseende 2019. Fin tillväxttakt, kostnadsmedvetenhet, fortsatt förhållandevis låga kreditförluster och minst sagt modest värdering gör därför att vi fortsätter att betrakta Collector som en attraktiv aktie ur investeringsperspektiv. Bolagets nya vd, Martin Nossman, tycks så här långt visa sig vara precis lika starkt fokuserad på att prestera som vi tidigare antagit.
Att man trots sina nyckeltal värderas i paritet med traditionsenliga banker där inte minst tillväxten är närmast obefintlig har vi svårt att förstå. Risknivån är förstås högre och därmed är vi överens med marknaden att en viss rabatt mot Stockholmsbörsens genomsnitt (p/e ca 15) är på sin plats. Men så stor skillnad som det har blivit under 2018 tycker vi ändå känns fel varvid vi upprepar vår köprekommendation med riktkurs om 78 kr som i detta nu motsvarar ett p/e-tal om ca 13 på årets vinstestimat.