Collector – tillväxtbolag i ”fel” sektor
Ser man enbart till kursen tycks inte mycket ha hänt med Collectors aktie under sommaren. Men skenet bedrar. Aktien var faktiskt och nosade på 60-kronorsnivån (59,80 kr som högst) kort inför bolagets halvårsrapport innan den sjönk tillbaka. Detta trots att siffrorna såg ut att vara ungefär i linje med vad man hade kunnat förvänta sig.
COLL | Mid Cap | 51,30 kr
Tittar vi på Q2 redovisade bolaget intäktsökning motsvarande 27% till 706 Mkr (556). Kreditstocken ökade samtidigt med 37% till 29,5 miljarder kronor. Var dessa båda siffror riktigt fina så var möjligtvis lönsamheten något av en besvikelse i marknadens ögon. Resultat efter skatt (EAT) ökade förvisso men med blott 8 % till 159 Mkr (147) vilket resulterade i en vinst per aktie motsvarande 1,55 kr (1,43). Det var trots allt en sekventiell förbättring då man under Q1 redovisade vinst per aktie om 1,53 kr. Sammantaget under årets första halvår blev vinsten 3,08 kr vilket utgör en förbättring om 22% jämfört med motsvarande period 2018. Skapligt sett mot bakgrund att intäktstillväxten var 28%. Det egna kapitalet ökade med 20% till 37 kr per aktie.
Att lönsamheten inte riktigt hänger med är inte något nytt. Räntemarginalen har pressats under en längre tid nu och blev 7,5% under Q2 (8,7%) men vi noterar samtidigt att bolagets ansträngningar att sänka kostnadsnivån börjar bära frukt. K/I talet under Q2 sjönk till 0,42 vilket är en bra bit lägre än fjolårets 0,45. Målsättningen är som bekant att pressa ned K/I-talet under 0,40.
Tillväxten och lönsamheten i all ära men frågan är om inte den siffran som marknaden bevakar allra mest är kreditförlustnivån. I Q2 angavs den till 1,5%. Det är en avsevärd ökning från 1,1% under samma period året innan men då skall man komma ihåg att ökningen beror på avsättningar som gjordes i slutet av 2018 enligt nya regelverket IFRS9. Justerat för detta hade kreditförlustnivån hållit sig förhållandevis stabilt till 1,2 %.
Det som istället fick en del uppmärksamhet är konkursen av techbolaget Zenterio där Collector enligt konkursansökan riskerar en kreditsmäll på 30 Mkr. Den positiva nyheten i sammanhanget är att nischbankens fordran är den med högst prioritet. Zenterio dras dock med en hel del andra skulder och hur det hela slutar återstår att se.
Att man ser ut att åka på en förhållandevis kraftig kreditsmäll är förstås djupt olyckligt och lär ligga som en våt filt över kursen. Inte så mycket beroende på dess storlek, man står definitivt inte och faller med en förlust i storleksordningen 30 Mkr om nu det skulle visa sig bli det slutliga utfallet, utan snarare beroende på att marknaden kommer att spekulera kring huruvida det kan tänkas finnas fler liknande smällar i kreditportföljen. Sett i detta perspektiv gjuter nämnda kreditförlust olja på vågorna kring nischbankernas känslighet för ankommande lågkonjunktur. Om det sedan är rätt eller fel tvistar de lärde om som bäst.
Just nu känns det onekligen som om pessimisterna håller ett tydligt övertag. Marknaden ser nämligen ut att ha intagit en avvaktande ställning och vill gärna se hur en eventuell lågkonjunktur kommer att påverka branschbolagen. Sett mot bakgrund av centralbankernas agerande kan förstås facit dröja ett bra tag till. Konjunkturen har förvisso fortsatt mattas men att det skulle bli en djupgående kris förefaller något mindre troligt just nu. Om inte annat så lär det krävas en hel del för att svackan ens skall likna det som vi upplevde i samband med finanskrisen 2008-2009. Även då lyckades som bekant branschbolagen rida ut stormen med hälsan i behåll. Vän av ordning inflikar förstås att exempelvis Collectors marknadsexponering då var klart lägre vilket naturligtvis är korrekt då bolaget var klart mindre då.
Med allt ovan nämnt fortsätter vi att betrakta Collector som en närmast missförstådd och därmed också köpvärd aktie. Ökad riskpremie i spåren av kreditsmällen tillsammans med något lägre lönsamhetsantaganden gör dock att vi sänker vår riktkurs till 75 kr (78) vilket motsvarar ett p/e tal på ca 12 sett till nästa års förväntade vinst. Bolaget växer bra, är lönsamt och värderas oerhört lågt Vad finns det att ogilla egentligen? Nog för att man omringas av en hel del risker (utöver konjunkturmässiga lär det även finnas regulatoriska sådana) men väldigt mycket tycks vara inbakat i värderingen sedan länge då aktien handlas till ensiffrigt p/e tal trots ihållande tillväxttakt.
En del skyller den låga värderingen på det faktum att Collector inte delar ut vinsterna till sina ägare utan återinvesterar dem i verksamheten och då allra främst Collector Ventures. För vår del tycker vi nog att förklaringen inte riktigt håller. En annan av våra branschfavoriter, Resurs Holding, erbjuder exempelvis en direktavkastning överstigande 6% och har trots det svårt att lyfta eftersom marknaden ser mörka konjunkturmoln på himmeln. Dessa har funnits där ett par år nu utan att för den delen ha resulterat i något större oväder. Men vad är det man brukar säga, trägen vinner?