Compleo - Laddat och klart
Elbilarna ses som en nyckel till att nå klimatmålen inom transportsektorn, som fortfarande kämpar med notorisk höga utsläppsnivåer. Därför pumpar staterna stora belopp in i systemet, både i form av subventioner vid elbilsköp och genom satsningar på laddningsinfrastrukturen.
Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 4 (7 februari 2022)
CHANS | C0M | TYSKLAND | 35,20 EUR | FUNDAMENTAL ANALYS
Sammanfattning
• Elbilsboomen kräver stora investeringar i laddningsinfrastrukturen
• En av de ledande aktörerna på den viktiga tyska marknaden, med know-how inom både hård- och mjukvara
• Trots operationella framgångar och betydande tillväxt har aktien blivit straffad hårt under den senaste tidens börsturbulens
En drivande kraft i den gröna transformationen är Tyskland, som dessutom nyligen fick en ny regering med ännu högre ambitioner inom klimatområdet.
Bland annat jobbar man på en transport- och mobilitetsplan som ska göra Tyskland till den ledande marknaden för elektromobilitet med minst 15 miljoner rena elbilar och en miljon publika laddplatser år 2030. Vägen dit är lång men trenden pekar åt rätt håll, vilket 356 000 nyregistreringar av elbilar under 2021 visar. Det var drygt 80 procent fler än året innan, trots att bilförsäljningen generellt har påverkats negativt av den rådande komponentbristen i världsekonomin.
Förutom ett bidrag på 9 000 euro vid bilköpet kan man som tysk även få upp till 900 euro för att installera en laddbox. Efterfrågan är såpass stor att det senaste subventionsprogrammet om 800 Meuro tog slut inom loppet av enbart några månader. Mer finns dock att vänta, då just laddningsinfrastrukturen anses vara kritiskt för att skapa ett förtroende bland befolkningen för den nya drivformen. EU siktar på att ha 3,5 miljoner offentliga laddningsstationer för att tillfredsställa det förväntade behovet år 2030, vilket kan jämföras med 175 000 vid slutet av 2019.
För snart ett år sedan lyfte vi fram tyska Compleo Charging i Stockpicker Newsletter som en spekulativ bet på detta tema. Bolaget grundades år 2010 och erbjuder laddstolpar och tillhörande mjukvara för både AC-laddning (växelström) och DC-laddning (likström). Trots operationella framgångar och betydande tillväxt, både organisk och via M&A, har aktien blivit straffad hårt i den senaste tidens börsturbulens.
Att det går bra för verksamheten bekräftades för några dagar sedan, när man offentliggjorde preliminära siffror för helåret 2021. Enligt dessa ökade omsättningen med 72 procent, jämfört med året innan, till 57 Meuro. Uppskattningsvis drygt 50 procentenheter av tillväxten var relaterad till förvärvet av Wallbe som tillförde bland annat know-how kring intelligenta betalningssystem.
Den organiska tillväxten drevs på av bl.a. lanseringen av väggladdboxen SOLO och den geografiska expansionen till Schweiz, Österrike, Polen och Sverige. Siffran hade varit ännu högre om inte lanseringen av SOLO hade försenats på grund av brist på halvledare och störningar i leveranskedjan. Sedan början av det fjärde kvartalet finns produkten dock numera tillgänglig i höga volymer, både för den privata sektorn och den kommersiella.
Förutom nya produktlanseringar och egna säljkontor i nya länder, satsar man även på samarbeten för att expandera ytterligare. I Danmark har man t.ex. byggt fler än 2 000 offentliga laddningsstationer tillsammans med Clever, en av landets ledande laddningsinfrastrukturleverantörer. Sedan augusti erbjuder dessutom energikoncernen E.ON hela Compleos produktportfölj genom sina säljkanaler i Europa.
Till följd av ledningens tillväxtagenda skjuter visserligen även kostnaderna i höjden, inte minst för den kvalificerade personalen. Sedan början av 2021 hyr man dessutom nya produktions- och lagerlokaler för att ha kapacitet till den förväntade snabba tillväxten. De preliminära siffrorna för helåret 2021 inkluderar inga detaljer kring lönsamheten, men under perioden januari – september uppgick rörelseresultatet (EBIT) till –12,4 Meuro.
”Tillväxt före lönsamhet” gäller även för 2022 och nyligen etablerade man en egen organisation med fokus på mjukvaruplattformer. Steget framstår som klokt, då framför allt den kommersiella användningen av laddningsteknologi kräver kraftfulla IT-plattformer som kan kommunicera med varandra. Två befintliga mjukvaruplattformer har man redan in-house, varav den ena har tillkommit genom det senaste förvärvet av innogy eMobility Solutions (ieMS).
Integrationen av ieMS (från och med den första januari i år) markerar en viktig milstolpe, då bolaget adderar just mjukvarutjänster till Compleos hårdvaruportfölj. ieMS eMobility backend-lösning knyter ihop fler än 31 000 laddpunkter idag och öppnar dörren till en molnbaserad SaaS-affärsmodell samt transaktionsbaserade laddningsmodeller.
Även 2022 lär därmed bli ett år med markant tillväxt och ledningen räknar med en omsättning på 115 – 135 Meuro, där den organiska tillväxten ska uppgå till ”tydliga tvåsiffriga procent”. Integrationen av ieMS kommer, emellertid, belasta resultatet initialt så att rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) spås landa på mellan -25 och -30 Meuro.
Förlustgenererande tillväxtbolag står för tillfället inte högst upp på placerarnas önskelista. Vi noterar dock att börsvärdet justerad för nettokassan motsvarar endast omkring 1,5 gånger den förväntade omsättningen i år (EV/Sales), vilket är betydligt lägre än för de flesta andra noterade konkurrenter. Vi ser dessutom en tydlig väg till lönsamhet, även om det lär dröja tills år 2024.
Laddningsinfrastruktur är en samhällsviktig satsning och givet sin goda position på den viktiga tyska marknaden, med kunder såsom Aldi, Allego, E.ON, Daimler och Siemens, kan Compleo mycket väl bli en uppköpskandidat då marknaden håller på att konsolideras. Risken är hög och resan lär bli volatil, men aktien är värd en chanspost för den långsiktige.