Concentric – Dags för comeback?
Fordonsunderleverantörens storförvärv av amerikanska EMP visar sig alltmer att har blivit riktigt lyckad.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2039 (14 maj 2023)
COIC | Mid Cap | 207 kr | KÖP
EMP, som köptes under 2021 och som utvecklar och kommersialiserar elektriska pumpar, lyfte inte bara koncernens försäljningsandel från elektriska produkter, utan ökade även avsevärt koncernens närvaro på den viktiga nordamerikanska marknaden.
Regionen visar för tillfället en imponerande styrka och under Q1 ökade Concentrics omsättning i USA och övriga Nordamerika organiskt med 11%, jämfört med samma period ifjol, till 690 Mkr. Därmed stod den för över 61% av den totala nettoomsättningen på 1 127 Mkr (+21% inklusive valutaeffekter). Enligt vd Martin Kunz är efterfrågan stor på motorprodukter både för lastbilar och entreprenadmaskiner.
Även försäljningen i Europa visade stabil tillväxt och ökade med 13%, drivet av fortsatt stort intresse för bolagets motorer och hydraulikprodukterna, framförallt på marknaderna för lastbilar och lantbruksmaskiner. Anmärkningsvärt är att Concentric lyckades ta marknadsandelar under perioden, då den publicerade marknadsstatistiken visar att tex försäljningen på den globala marknaden för motorprodukter var i stort sett oförändrad jämfört med föregående år. Enligt statistiken minskade dessutom efterfrågan på hydraulikprodukter med 7%.
Efter den framgångsrika integreringen av EMP förra året uppgår försäljningen av elektriska produkter numera till 17% av koncernens totala intäktsbas. Ambitionen är fortfarande att nå en nivå på 20% år 2025. Det borde inte bli ett större problem eftersom kundernas intresse för bolagets elektriska produkter sägs vara fortsatt stort, främst vad gäller de högspänningsfläktar som lanserades under 2022.
Det strategiska målet med elektrifieringsstrategin är att kunna utveckla världsledande teknik med innovativa lösningar som uppfyller kundernas hållbarhetsbehov, oavsett vilka drivlinor de använder: bränsleceller, batteri eller hybrid. Tillsammans med EMP har man skapat ett teknikutbud som har dragit till sig stort intresse från kunder i Nordamerika och Europa, framförallt för e-produkter för högspänning, mini- hybridsystem för kylning och elektrohydrauliska styrenheter för drivlinor med nollutsläpp. Intresset drivs av transportsektorns övergång till en koldioxidneutral framtid och lär sannolikt accelerera ytterligare de kommande åren.
Även om den har lidit något sedan integrationen av EMP, så är koncernens lönsamhet fortfarande på en imponerande nivå. Trots inflationsrelaterade kostnadsökningar har rörelsemarginalen (EBIT) legat mer eller mindre stabilt kring 16% under de senaste fyra kvartalen och nådde 16,1% under Q1 i år. Även kassaflödesgenereringen var sedvanligt bra och nettoskulden hade minskat till 865 Mkr vid slutet av mars, vilket motsvarade en nettoskuldsättningsgrad (net debt / equity) på 39%. Den starka balansräkningen ger gott om utrymme för ytterligare förvärv och ledningen letar hela tiden efter nya objekt som kan öka intäkterna genom ny teknik eller utökad geografisk räckvidd.
Medel- till långsiktigt är de övergripande utsikterna för Concentric tämligen positiva. Kunderna strävar efter koldioxidneutralitet och nollutsläpp och bolaget har den teknik och de innovationer som behövs för att stödja denna utveckling. 2023 bjuder däremot på en mer osäker bild givet den globala makroekonomiska situationen. Samtidigt sitter bolaget på en bra orderstock och även orderingången är fortfarande stabil. Därför räknar vd Kunz med att försäljningen under Q2 kommer att ligga på samma nivå som i Q1.
Uppmuntrande är hans kommentarer kring den globala leveranskedjan som fortsätter att stabiliseras, vilket borde leda till en minskning av varulagret, och därmed en positiv kassaflödeseffekt, under de kommande kvartalen. Förhoppningar finns dessutom att lättnaderna i Kinas Covid-19-restriktioner kommer ha en positiv effekt på landets ekonomi, vilket i sin tur skulle gynna Alfdex, Concentrics joint venture med Alfa Laval. Alfdex levererar oljeseparatorer och har en stor närvaro i Kina.
Efter en stark inledning på året har aktien fallit tillbaka något de senaste månaderna. Utdelningen om 4,00 kr medräknad har kursen stigit 5% sedan början av januari. Börsvärdet justerat för nettoskulden motsvarar i dagsläget drygt 11x det förväntade rörelseresultatet i år (EV/EBIT), där vi räknar med en omsättning kring 4,35 miljarder kr (+7% jämfört med 2022), samt en stabil EBIT-marginal.
När vi senast tittade på bolaget i oktober 2021 (Newsletter 1907) uppgick samma multipel till 18x. Förvisso valde vi då att sänka aktien till Neutral, men det visar hur mycket värderingen har kommit ner sedan dess. Dagens nivå är betydligt mer attraktiv och i linje med den vid historiskt goda köptillfällen. Vi passar på och höjer rekommendation till Köp och ser kurser kring 250 kr som realistiskt inom de kommande 12 månaderna.