Coor – Försonlig avslutning av året

Det mesta i fastighetsservicebolaget Coors bokslutskommuniké för 2023 var som vi hade väntat oss.

Coor Forsonlig avslutning av aret 2

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2097 (11 februari 2024)

NEUTRAL | COOR | Mid Cap | 41,28 kr 

Den organiska tillväxttakten höll sig även under fjolårets sista kvartal på en positiv nivå om +3% och totalt landade nettoomsättningen på 3,3 miljarder kr. Det är inte bara ytterligare en bekräftelse på bolagets motståndskraft, utan även ett bevis på den goda positionen man har på den nordiska FM-marknaden (Facility Management).

Med en nedgång om 40% har aktien trots det ett tufft år bakom sig bland annat till följd av förlusten av det stora Ericsson-kontraktet. Desto mer glädjande är det att notera att den svenska verksamheten har i Q4 lyckats kompensera för nämnda förlust och visat tillväxt i likhet med alla andra länder som bolaget är verksamt i. Det dröjde inte länge innan Coor lyckades vinna nya kontrakt, som till exempel fastighetsdriftkontraktet med Locum för S:t Görans sjukhus i Stockholm, Alstom och även Swedbank. Positiva effekter noterades dessutom från förvärvet av Skaraborgs Städ.

Det är även viktigt att poängtera att bolaget har framgångsrikt förlängt många viktiga kontrakt under 2023, däribland med kunder såsom Aibel, Equinor Offshore, Hemsö och MAN. Nettoförändringen i kontraktsportföljen uppgick till +85 Mkr, där den totala omförhandlingsvolymen under 2023 uppgick till 1,7 miljarder kr.

Särskilt positiv har den senaste utvecklingen varit i Norge (17% av nettoomsättningen), där intäkterna ökade organiskt med 15% mellan oktober och december, tack vare ett flertal nystartade kontrakt (bland annat IKEA) samt högre rörliga volymer i flera befintliga kontrakt.

Annons

Ytterligare en positiv datapunkt i rapporten var att den justerade EBITA-marginalen förbättrades från de 4,2% i Q2, till 5,1% i Q4. Det var också 0,1 procentenheter bättre än motsvarande nivå ett år tidigare. Det innebar samtidigt att det justerade rörelseresultatet förbättrades med 9% till 166 Mkr. Äntligen har man med andra ord fått en positiv effekt från indexering, dvs prishöjningar som implementeras i kontrakt med viss försening, samtidigt som anpassningarna av den danska organisationen som gjordes under Q2 börjar synas alltmer.

För resten av verksamheten räknar vd AnnaCarin Grandin med positiva resultateffekter under 2024, till följd av åtgärdsprogrammet som hon sjösatte mot slutet av förra året. Programmet innehåller utökad kostnadskontroll, personalneddragningar samt ökat fokus på inköp för att bättre tillvarata skalfördelar. Årseffekten förväntas bli omkring 100 Mkr, när allt är genomfört. Det borde egentligen vara tillräckligt för att nå upp till marginalmålet på 5,5% på sikt. Som jämförelse kan nämnas att man för helåret 2023 landade en EBITA-marginal på 4,9% (2022: 5,4%).

Efter den mycket generösa utdelningen om 4,80 kr per aktie för 2022, valde styrelsen denna gång att föreslå en utdelning om 3,00 kr per aktie för 2023. Det är fortfarande betydligt mer än vinsten per aktie som blev 1,6 kr men så är också kassaflödet stabilt. Skuldsättningsgraden (net debt/EBITDA) på 2,5x var vid slutet av december i linje med målsättningen om ”under 3,0”. På sikt är det förvisso knappast uthålligt att dela ut mer än vad man tjänar och frågan är om ett återkommande återköpsprogram inte vore ett bättre alternativ. Mycket tyder dock på att vinsten kommer studsa tillbaka igen i år, åtminstone mot 3,0 kr per aktie.

I vårt scenario har vi som utgångspunkt att omsättningen ökar med drygt 3% i år medan marginalen förbättras successivt. I samband med rapportpresentationen uppgav Vd Grandin att hon upplever ett stort intresse och god efterfrågan på marknaden. Det nya året har dessutom börjat med positiva signaler och i mitten av januari annonserades ett nytt IFM-avtal med teknikkonsultbolaget Sweco, till ett värde om cirka 85 Mkr per år.

Nuvarande börsvärde justerat för nettoskulden motsvarar omkring 8,5x förväntat justerat EBITA-resultat i år (EV/EBITA) medan P/E-talet ligger runt 14. Det ser vi fortfarande som attraktivt, inte minst i kombination med den föreslagna utdelningen som motsvarar en direktavkastning om 7,3%. Vi väljer dock att inta en försiktigare syn på bolagets långsiktiga värde, nu när vi har kommit en bit längre in i konjunkturnedgången.

Coors stabilitet är tilltalande men innebär samtidigt en mindre hävstång när ekonomin väl vänder, som många experter tror kommer hända under andra halvåret i år. Den förväntade vinsttillväxten bortom 2024 kommer då inte vara lika attraktiv i jämförelse med många andra bolag, vilket gör det svårt att försvara ett P/E-tal på mycket högre än 15. Det i sin tur ger en ny riktkurs om 45 kr (65 kr), vilket innebär en uppsida om knappt 10%, plus utdelning. Det kan vara intressant för vissa men räcker inte längre för en plats i vår Top-picks lista i synnerhet som aktien har varit en besvikelse sedan vår ursprungliga köprekommendation ägde rum.

coor analysgraf

NASDAQ Stockholm
COOR
Sektor
Fastighetstjänster
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Coor Service Management – Ledande leverantör av facility management-tjänster i Norden

Coor Service Management är en av Nordens främsta leverantörer av integrerade facility management-tjänster, som omfattar fastighetsservice, lokalvård, catering och arbetsplatsservice. Bolaget grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Kista, Sverige. Coor är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet COOR. Med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland erbjuder Coor skräddarsydda lösningar för att effektivisera och optimera kunders stödverksamheter. Företaget har en stark marknadsposition och betjänar både privata och offentliga kunder inom olika sektorer. Genom att kombinera innovation och hållbarhet strävar Coor efter att skapa värde och förbättra arbetsmiljön för sina kunder.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-02-15 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:29:06