Coor – Fortsatt en favorit
Fastighetsbolagets justerade rörelsemarginal (EBITA) i Q3 som kom in på 4,2% var lägre än vad vi hade hoppats på.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2081 (15 november 2023)
COOR | Mid Cap | 41,38 kr | KÖP
Den var också lägre än de 4,4% som rapporterades för Q3 ifjol och de 5,1% som bolaget visade under det första halvåret i år. Att aktien sjönk med nästan 20% på rapportdagen måste trots det beskrivas som närmast hysteriskt. Läget är nämligen långt ifrån nattsvart.
För det första håller efterfrågan fortfarande uppe, vilket återigen bevisar motståndskraften även i svårare ekonomiska tider. Nettoomsättningen under juli – september ökade organiskt med 3%, jämfört med samma period ifjol, till 3 016 Mkr. Det var faktiskt en acceleration av tillväxttakten jämfört med +2% i Q2 och +1% under det första halvåret. Intresset för bolagets tjänster är oförändrat högt och man har vunnit ett flertal nya kontrakt de senaste månaderna.
Även Q4 har hitintills utvecklats positivt i detta avseende i och med nya avtal med Locum gällande leverans av fastighetsservice till ett flertal sjukhus i Stockholm och Södertälje. I början av november tecknades dessutom ett avtal med Oskarshamn Kärnkraftverk gällande tjänster inom områden restaurang samt mat och dryck.
Angående lönsamheten verkar vd Anna Carin Grandin vara väl medveten om problemet. Till följd av den höga inflationen, stigande räntor och nya kontrakt (som brukar ha sämre marginalen i början av löptiden) har trenden varit negativ. Ambitionen att nå en nivå på 5,5% står dock fast och ledningen har valt att sjösätta ett åtgärdsprogram som omfattar en utökad kostnadskontroll, nedbemanningar och industrialisering av underliggande processer med fokus på lokalvård, fastighetsdrift samt mat och dryck. Programmet startades i Danmark redan under Q2 och har numera initierats även i de övriga länderna. När allt är implementerat beräknas hela åtgärdsprogrammet ge en årseffekt på cirka 100 Mkr. Merparten av kostnaderna på runt 40 Mkr väntas belasta Q4-resultatet i år.
Åt rätt håll går trenden vad gäller skuldsättningsgraden, som har minskat sekventiellt till 2,4x (net debt / EBITDA, 12-månader rullande). Detta tack vare en god kassagenerering och en mer återhållsam syn på bolagsförvärv på kort sikt. Vd Grandin är tydlig med att hon vill få ned skuldsättningsgraden ytterligare, inte minst med hjälp av sina marginalförbättrande åtgärder. Onekligen är det i bolagets intresse att kunna upprätthålla en attraktiv utdelningsnivå även i framtiden. Vi tror att en utdelning kring 3,00 kr borde vara realistisk för 2023, vilket i skrivande stund motsvarar en direktavkastning kring 8%.
De fundamentala utsikterna framstår alltjämt som goda. Sämre tider brukar elda på outsourcing-trenden på den nordiska Facilty Management-marknaden och Coor upplever ett stort intresse och en god efterfrågan. En mer fördelaktig kontraktsmix, prisjusteringar och kostnadsbesparingar talar för gradvis marginalförbättring och stigande vinster framgent. Värderingen sjunker följdriktigt från p/e-tal på cirka 24 baserat på årets förväntade vinst, mot 10 om vi använder siffrorna för 2024. Negativa estimatrevideringar gör att vi sänker riktkursen till 65 kr (75) men trots det förblir aktien en av våra Top Picks.
Coor Service Management är en av Nordens främsta leverantörer av integrerade facility management-tjänster, som omfattar fastighetsservice, lokalvård, catering och arbetsplatsservice. Bolaget grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Kista, Sverige. Coor är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet COOR. Med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland erbjuder Coor skräddarsydda lösningar för att effektivisera och optimera kunders stödverksamheter. Företaget har en stark marknadsposition och betjänar både privata och offentliga kunder inom olika sektorer. Genom att kombinera innovation och hållbarhet strävar Coor efter att skapa värde och förbättra arbetsmiljön för sina kunder.