CTEK – Vi väntar på bättre läge

EU har höga ambitioner att minska koldioxidutsläppen från personbilar. Fram till år 2030 ska dessa ha minskat med 55%.

CTEK Vi vantar pa battre lage

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1955 (25 maj 2022)

CTEK | Mid Cap | 86,24 kr | NEUTRAL

Därtill kommer en stark vilja att bli oberoende av rysk fossil energi, vilket gör övergången till elektrifiering ännu mer brådskande. Ett ökande antal elbilar sätter hård press på utbyggnad av laddinfrastrukturen och trots att antalet laddbara bilar i EU har tiofaldigats under de senaste fem åren, har endast 2,5 gånger så många publika laddstationer installerats under samma period.

Enligt en färsk analys från konsultfirman McKinsey behövs det 6,8 miljoner publika laddstationer inom EU fram till 2030, för att realisera CO2-målet. Det skulle innebära att 14 000 nya laddstationer installeras varje vecka från och med nu. Experterna påpekar att denna siffra är nästan dubbelt så hög som den som Europeiska kommissionen föreslår i sitt förslag till förordning om infrastruktur för alternativa bränslen. Idag ligger installationstakten på endast cirka 2 000 laddstationer per vecka.

Trogna läsare vet att vi vid upprepade tillfällen har skrivit om sektorn, bland annat i en laddbox-special förra september (Newsletter 1899). Där lyfte vi bland annat fram bland annat CTEK, som då just hade börsnoterats. Som Sveriges näst största leverantör av laddare och tillbehör för elfordonsladdning är bolaget i en bra position att gynnas av den strukturella tillväxten i branschen.

Föga förvånande bekräftade vd Jon Lind i Q1-rapporten nyligen att efterfrågan inom EVSE (Electric Vehicle Supply Equipment) är fortsatt stark och segmentet ökade sin andel av koncernens totala försäljning med 6 procentenheter, jämfört med Q1 2021, till totalt 17%.

Inom divisionen Aftermarket (67% av nettoomsättningen), som riktar sig mot slutkonsumentledet, noterade man dock en mindre benägenhet bland återförsäljarna att bygga egna lager efter den ryska invasionen i Ukraina, samtidigt som jämförelsekvartalet från 2021 var mycket starkt. Följdriktigt minskade koncernens nettoomsättning under kvartalet organiskt med 2,8% till 236,8 Mkr, och den justerade rörelsemarginalen (EBITA) minskade med hela 19,4 procentenheter till 9,3%.

Det är en anmärkningsvärt stor marginalnedgång som till viss del förklaras av mixförskjutningen, då Aftermarket har klart högst lönsamhet inom koncernen. Dessutom tynger störningar i försörjningsledet, högre frakt- och komponentpriser samt genomförda investeringar i organisationen. För att motverka åtminstone delar av kostnadsökningar har ledningen beslutat att fortsätta höja sina egna priser inom samtliga divisioner även under Q2.  

Inom Aftermarket brottas man även med produktionsstörningar till följd av komponentbrist avseende NJORD GO, en portabel elbilsladdare som lanserades under fjolåret, men också vissa certifieringar, som dock sägs vara lösta nu. Enligt vd Lind har mottagandet från marknaden, emellertid, varit bra och man siktar på att lansera produkten på fler geografiska marknader framöver.

Spännande är partnerskapet som inleddes i februari med Polarium, för att utveckla lösningar för hållbar energilagring för elfordon. Tillsammans vill de båda bolagen hitta lösningar som gör det lättare för fler användare att ladda elfordon på fler platser. Idag hämmas utbyggnaden av elbilsladdning av såväl brister i elnätens kapacitet som stabilitet. Batterilagring kan bland annat mata ström från förnybara energikällor och därmed hjälpa till med elförsörjningen. Batterilagring har även potential att erbjuda vehicle-to-grid (V2G), vilket innebär att batteriet tillfälligt stöttar elnätet med kapacitet under högre perioder av förbrukning.

I takt med att elektrifieringen av den globala fordonsflottan fortskrider, ökar även möjligheterna för CTEK. De senaste tidens händelserna påskyndar utvecklingen, vilket bland annat märks i nya diskussioner med ett antal fordonstillverkare inom premiumsegmentet för att skräddarsy produkter och lösningar till varje enskild aktör. Branschen bromsas för tillfället av komponentbristen, vilket dock borde släppa när Kina väl lättar på sina Covid-19 restriktioner.

Trots en lite svagare inledning på året räknar vi därför fortfarande med god tillväxt sett över hela 2022. Efter en mycket positiv resa ifjol, har aktien haft det tufft i år. Värderingsnivån kring EV/EBIT 32x på årets estimat gör det dock alltjämt svårt att bli exalterad. Vidare noterar vi att storägaren Altors lock-up avtal löpte ut den 11:e maj, och vi skulle hellre avvakta en eventuell avyttring från deras sida innan man börjar fundera på ett köp.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2022-05-16 15:25:00
Ändrad 2024-11-13 09:31:01