CTT Systems - Nu tar tillväxten fart igen
Så sent som i början av april bytte vi fot avseende CTT Systems som är världsledande på utrustning som reglerar luftfuktigheten på flygplan, och höjde aktien från en neutral rekommendation till en köpdito.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1960 (5 juni 2022)
CTT | Small Cap | 201,5 kr | KÖP
Bidragande till att så blev fallet var att aktien då hade tappat 20% från när vi senast tittade på aktien i november, men kanske framförallt att bolaget numera har kommit en bra bit i den turnaround som pågår efter att bolaget drabbades stenhårt i sviterna av pandemin då stora delar av flygbranschen stod still.
Speciellt mycket har inte hänt med aktiekursen sedan dess men företaget har släppt sin Q1-rapport som fick ett tämligen ljummet eller neutralt mottagande. Vi tyckte dock att rapporten var bra och åtminstone bättre än vi räknade med. Nettoomsättningen i kvartalet ökade med 56,7% till 49,2 Mkr (31,4) och överträffade därmed bolagets egen prognos om en omsättning mellan 42–47 Mkr.
Omsättningen som var 17% högre än i förra kvartalet (Q4) drevs främst på av en fortsatt återhämtning i eftermarknaden samt en starkare dollarkurs. Justerat för valuta var ökningen 42%. Negativ påverkan på omsättningen kom från att CTT nu har stoppat alla aktiviteter i Ryssland och pausat alla leveranser dit, vilket hade en negativ påverkan på omsättningen med 6%. Företaget har i sin planering nu tagit bort alla leveranser till Ryssland och de system och det material som finns på lager kommer nu att styras om till andra Boeing 737 operatörer.
Eftermarknaden förbättrades faktiskt med hela 79% och stod för 75% av den totala omsättningen och var i stort sett tillbaka på 2019 års nivåer. Detta berodde i sin tur på att påverkan från Covid-19 varianten Omikron (Asien och Kina borträknat) blev mindre än befarat samt att distributörer har ökat sina lager när de nu tar höjd för ökad interkontinental flygtrafik.
Inom OEM ökade omsättningen något men befann sig fortsatt på en låg nivå då Boeing producerar 787-flygplanen i mycket låg takt. För Private Jet väntas en stark återhämtning i år drivet av en robust orderbok i VIP-segmentet, och flera offerter, främst tillsammans med Airbus Corporate Jets. En del projektleveranser i Q1 försköts dock till Q2, varför den tillväxten uteblev i Q1. För Q2 är CTT:s prognos en omsättning mellan 50–55 Mkr, en ökning på mellan 33–47% från omsättningen i fjol drivet av just högre försäljning för Private Jet och en fortsatt återhämtad eftermarknad.
Även resultatutvecklingen är uppåtgående även om det är en bra bit kvar i absoluta tal till nivåerna från 2018–2019, det vill säga innan pandemin. Rörelseresultatet blev ändå klart godkända 14 Mkr (0,6), vilket motsvarade en rörelsemarginal på 29% (2). Resultatet var därmed faktiskt omkring 30% bättre än vi räknade med och var också det fjärde kvartalet i rad där resultatet förbättrades. Kostnadsbesparingsprogrammet som initierades i början av pandemin hade full effekt under kvartalet.
För helåret 2022 räknar CTT med att eftermarknaden kommer att växa signifikant, vilket ju också syntes i Q1. De främsta drivkrafterna kommer att vara normaliseringen av flygaktiviteter när interkontinentalt flyg återupptas och att CTT:s produkter då får högre nyttjandegrad. Private jet väntas också återhämta sig starkt medan OEM främst väntas komma igång på allvar först 2023.
Sammantaget gör detta att vi får successivt kraftigt förbättrad försäljning de kommande åren och då kommer både resultatet och lönsamheten att hänga med uppåt. En del av detta syns naturligtvis redan i aktiekursen men vi bedömer att aktien från dagens nivåer kommer att kunna vara en riktigt bra aktie att äga långsiktigt. På våra prognoser är P/E-talet i år cirka 36 men faller redan nästa år ner mot 23–24 och kanske 19–20 året därpå. Det är inte så tokigt för ett bolag som är världsledande i sin nisch, i normalfallet har en lönsamhet på minst 30% och växer åtminstone 15% om året. Sedan 2015 har bolaget haft ett genomsnittligt P/E-tal kring dryga 30.
Vi upprepar köprekommendationen men höjer riktkursen något till 240 kr (225 kr).
CTT Systems är ett svenskt teknikföretag som utvecklar och säljer system för luftfuktighetskontroll inom flygindustrin. Bolagets produkter adresserar fuktproblem i kommersiella flygplan, vilket förbättrar komforten för passagerare och besättning samt minskar underhållsbehovet. CTT Systems är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet CTT. Företaget har sitt huvudkontor i Nyköping och betjänar en global kundbas, med särskilt stark närvaro i Norden. Genom kontinuerlig innovation strävar CTT Systems efter att förbättra flygupplevelsen och bidra till en mer hållbar flygindustri.