Denna aktie inom Food- och PlanTech hör till årets vinnare. Vi ser ytterligade uppsida

Med en uppgång om drygt 60% hör Food- och PlantTech-bolaget OptiCepts aktie till årets kursvinnare på börsen så här långt.

Opticept Boost for portfoljen

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1910 (10 november 2021)

OPTI | First North | 87,0 kr | KÖP

I sin nuvarande form har bolaget funnits sedan slutet av juni, då bolagsstämman godkände namnbytet från tidigare OptiFreeze. Steget togs för att synliggöra effekterna av fusionen med ArcAroma som har skapat en organisation med fokus på högteknologiska lösningar till livsmedels- och växtindustrin.

Mer konkret så optimerar bolagets lösningar biologiska processer hos slutprodukten, vilket t.ex. kan leda till en ökad extraktion ur råvaran, en förlängd hållbarhet, minskat avfall och förbättrad kvalitet såsom smak, doft, färg eller näringsinnehåll. Dessa positiva effekter ger såväl ekonomiska fördelar för kunden, bättre produkter för konsumenten och mindre påverkan på miljön. För att åstadkomma detta använder man sig av patenterad teknologi inom så kallad PEF (Pulsed Electric Field) och VI (Vacuum Infusion).

I dagsläget har man ett flertal kommersiella projekt i gång, både inom FoodTech och PlantTech. Applikationerna inom FoodTech har man delat in i oliveCEPT, wineCEPT, dryCEPT, juiceCEPT och juiceCEPT+. Som namnen antyder är applikationerna inriktade mot en special råvara eller produktområde. OliveCEPT, till exempel, ger olivoljeproducenter möjlighet att utvinna mer olja från varje oliv till bättre kvalité. Vinodlare kan man bland annat hjälpa med att minska behovet av sulfiter och påskynda urlakningstiden.

Applikationerna inom PlantTech är främst inriktade mot snittblommor och sticklingar och går under namnet OptiBoost. Här kan bolagets teknologi förlänga hållbarheten för snittblommor med minst 50%, samtidigt som den förbättrar blommans färg och ger grönare blad. Att det fungerar i verkligheten visar bland annat resultatet av en kommersiell utvärdering tillsammans med Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab som publicerades för några veckor sedan.

Dagab sålde under 10 veckor rosor behandlade med OptiBoost i 100 butiker. Utvärderingen gjordes som ett blindtest, där varken butiken eller konsumenterna visste vilka butiker som sålde OptiBoost-rosor och vilka som sålde obehandlade rosor. Glädjande nog ökade butikerna som sålde OptiBoost-rosor sin försäljning med 20% jämfört med föregående år, medan försäljningen i de jämförande butikerna var oförändrad. Dessutom hade man noterat ett kraftigt minskat svinn som ett resultat av att rosorna höll längre.

Liknande positiva resultat gav utvärderingen i en större ICA-butik i Skåne, som har lyckats öka sin rosförsäljning med 15% tack vare OptiBoost, samt minskat svinnet med 25%. Den förbättrade produktkvalitén gjorde även att ICA-butiken kunde höja sina priser och bruttovinsten ökade därför mer än 50%.

Med dessa lovande resultat i ryggen annonserade man i slutet av oktober att man kommer att påbörja försäljning av OptiBoost i större skala från och med januari 2022. Den globala lanseringen kommer att genomföras tillsammans med Syngenta Seeds och Prebona som kommer att bistå med det operativa försäljnings- och marknadsföringsarbetet, respektive tillverkning och distribution av den patenterade näringsvätskan. Ambitionen är inget mindre än att etablera OptiBoost som standard i blomsterindustrin.

Huruvida man lyckas eller ej återstår förstås att se. Likaså hur mycket som man i slutändan kommer att tjäna på om man uppnår sina mål. Hittills är Opticepts intäkter nämligen fortfarande ganska blygsamma och under första halvåret i år omsatte man enbart 2,6 Mkr. Här bidrog bland annat en oliveCEPT-installation och ett utvärderingsavtal i Tyskland där teknologin används för att behandla grönsaker.

Givetvis är den intäktsnivån inte tillräckligt för att täcka rörelsens kostnader, som sammanlagt summerades till 15,6 Mkr under första halvåret. Kostnadsbasen framstår emellertid som ganska hanterbar i detta läge och dessutom förväntas synergieffekter från fusionen på mellan 0,5 – 1 Mkr framöver. Tills vidare blöder verksamheten dock pengar och vid slutet av juni hade man en kassa på nästan 23 Mkr. 

För att stärka den finansiella ställningen inför en accelererad marknadsetablering av teknologin valde man därför att genomföra två riktade nyemissioner under september. Den första på 6 Mkr riktade sig till Wiser Group i samband med att OptiCept ökade sitt ägande i parternas gemensamma holdingbolag i Hongkong från 50% till 60%. Den andra riktade nyemissionen tillförde Opticept cirka 83 Mkr för kostnader och tecknades av institutionella och privata investerare.

I och med kapitalpåfyllning har man nu finansiella muskler för att driva kommersialiseringen vidare och förverkliga målet om att ha 45 maskiner igång vid utgången av 2022. I och med avtalet med Syngenta och Prebona framstår sannolikheten att man kommer att lyckas med det som goda. I ett sådant scenario bör en omsättning kring 380 Mkr vara möjligt och även om vi inte vågar gissa på en exakt marginalnivå så borde bolaget kunna visa vinst på sista raden. Dagens börsvärde justerat för nettokassan efter den senaste emissionen, motsvarar runt 4,5x den förväntade omsättningen (EV/Sales), vilket lämnar gott om uppvärderingspotential om ledningen levererar på sina mål. För den riskvillige kan aktien därför framstå som en spännande krydda i portföljen.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-11-13 10:43:00
Ändrad 2024-11-13 09:03:11