Desenio – E-handlare med höga marginaler

Covid-19-pandemin har förändrat vardagen och hemmet har hamnat i större fokus, när resor och sociala tillställningar har begränsats till följd av restriktioner och nedstängningar.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1865 (25 april 2021)

DSNO | First North | 91,95 kr | KÖP

För att undvika att bli smittad har dessutom många börjat handlat på nätet, vilket har lett till ett accelererande skifte från offline- till onlinehandel.

Svenska Desenio kombinerar båda dessa trender genom sin inriktning på online försäljning av prisvärd väggkonst. Bolaget grundades år 2008 och är idag en europeisk marknadsledare med närvaro i över 35 länder. Erbjudandet består av över 6 000 kurerade motiv i huvudsak framtagna av ett eget designteam. Förutom posters (60%) säljer man även ramar och annat tillbehör och totalt uppgick nettoomsättningen till 981 Mkr i fjol.

Desenio är ett så kallat ”Direct-to-Consumer” bolag (DTC), vilket innebär att handlaren säljer varorna direkt till konsumenten, utan mellanhänder. Produkterna levereras genom en högt automatiserad affärsprocess där motiven trycks i stora upplagor, och logistiken hanteras genom en kombination av eget lager, samt tredje part. Detta är starkt bidragande skäl till att bolaget genererade en imponerande produktmarginal på över 85% och en justerad rörelsemarginal (EBITA) på 27% under 2020.

Över tid har man byggt upp en effektiv tillväxtmaskin genom en industrialiserad och datadriven kreativ process för att ta fram nya motiv, i kombination med kundanskaffning i digitala kanaler, tex via sociala medier och sökmotorer. Det har gjort det möjligt att snabbt expandera till nya marknader och mer än 75% av försäljningen genereras idag utanför Norden. Affärsmodellen har hittills fungerat på varje ny marknad man har gått in på och lönsamhet nås ofta inom några månader.

All produktutveckling sker baserat på analys av trender, övriga omvärldsfaktorer samt bolagets försäljning på olika geografiska marknader samt i olika kundsegment. Med hjälp av sin omfattande och växande försäljningsvolym analyserar bolaget vilka produkter som säljer bäst och identifierar trender och högpresterande kategorier i realtid. Produktutvecklingsprocessen möjliggör frekventa lanseringar av efterfrågade produkter och det släpps 11-12 kollektioner per år bestående av i genomsnitt 120 motiv per släpp.

För att stärka marknadspositionen i Europa ytterligare, samt för att öka närvaron på den amerikanska marknaden förvärvades konkurrenten Poster Store i december 2020. Därmed adderades 340 Mkr i helarsomsättning med en EBITA-marginal på 20% förra året. Vd Fredrik Palm är optimistisk att han kan realisera betydande synergier från förvärvet och hoppas på över 50 Mkr per år på mellanlång sikt, varav ungefär hälften förväntas materialiseras redan i år. 

Trots ett starkt kassaflöde från den operationella verksamheten ökade förvärvet bolagets nettoskuld till 632 Mkr vid slutet av december. Ändå valde man att inte ta in nytt kapital i samband med börsnoteringen i februari. Istället var det riskkapitalbolaget Verdane Capita som sålde aktier till svenska och internationella kvalificerade investerare.

Som tidigare nämnt har marknaden för heminredning fått en extra skjuts under Covid-19-pandemin. Totalt ökade bolagets nettoomsättning 2020 med 63%, jämfört med året innan, till 980,5 Mkr vilket var nästan uteslutande organisk tillväxt, eftersom Poster Store konsoliderades först den 16:e december. På medellång sikt är ledningens mål att uppnå en årlig nettoomsättningstillväxt på cirka 30% och potentiellt komplettera den organiska tillväxten med fler förvärv. För 2021 siktar man på att växa nettoomsättningen med cirka 35–40%.

Givet det positiva momentumet i den underliggande marknaden är målen möjligtvis ambitiösa, men inte orealistiska. Onlinemarknaden för prisvärd väggkonst har vuxit med i genomsnitt cirka 25% under perioden 2015–2019, där tillväxten till stor del har drivits av att en ökande andel av hushållens allmänna konsumtion sker online. Vi ser goda chanser att onlinepenetrationen kommer öka ytterligare framöver, nu när många har lärt sig att uppskatta fördelarna.

Geografiskt ser bolaget att det finns mycket kvar att hämta på kärnmarknaderna Norden, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Benelux-länderna. Samtidigt ser man betydande potential att etablera sig på andra europeiska marknader, och inte minst i USA där förvärvet av Poster Store förväntas bidra positivt. På längre sikt är dessutom de asiatiska marknaderna av stort intresse, så att bolagets tillväxtresa lär långt ifrån vara över.

Desenio framstår som ett mycket spännande bet på en fortsatt framfart av e-handeln. Till skillnad av många andra online-aktörer, imponerar bolaget även med sin goda lönsamhet, vilket gör dem extra intressanta. Tyvärr är aktiens värdering därefter. P/e-talet räknad på nästa års förväntade vinst uppgår till ca 72 medan EV/EBITDA multipeln uppgår till ca 24x. Samtidigt är det inte anmärkningsvärt dyrt för ett e-handelsbolag i dessa dagar.

Så länge tillväxtaktier kommer vara efterfrågade kommer antagligen även Desenio fortsätta stiga. För den riskvillige kan det därför vara ett intressant om än aningen spekulativt, köp.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-04-26 10:12:00
Ändrad 2024-11-13 08:34:03