Doro – Vem vill ha telefonerna?

Goda nyheter kom i dagarna från telefon- och telecarebolaget. Styrelsen har nämligen kommit fram till att bolaget ska ta nästa steg i sin strategiska omorganisation i form av en särnotering av affärsområdet Doro Care.

Doro Vem vill ha telefonerna

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1850 (21 februari 2021)

DORO | Small Cap | 56 kr | NEUTRAL

Efter flera år av organisk och inte minst förvärvsdriven tillväxt´, har Doro Care enligt styrelsens uppfattning vuxit tillräckligt för att kunna stå på egna ben. Det är dock fortfarande så att enbart 31% av koncernens fjolårsomsättning på 1 698 Mkr kom från välfärdstekniken, medan resten var relaterad till Doro Phones vars verksamhet omfattar försäljning av gamla hederliga mobiltelefoner för seniorer.

Onekligen är framtidsutsikterna för Doro Care betydligt mer spännande, med tanke på den snabbt åldrande befolkningen i västvärlden. Till exempel inom EU förväntas antalet personer över 65 år öka med 40% mellan åren 2017 och 2040. Samtidigt ger digitaliseringen av samhället nya möjligheter för att underlätta kommunikationen och ge trygghet i hemmet. Ett konkret exempel där Doro Care adderar värde är automatiska larmsystem baserade på molnlösningar som läser av sensorer och skapar typiska rörelsemönster för seniorerna.

Även om Doro Care har inte blivit förskonade under Covid-19 pandemin så har verksamheten trots allt visat sig betydligt mer motståndskraftigt än Doro Phones. Till följd av den andra vågen av smittspridning under främst Q4 fokuserade kommuner och regioner visserligen på att hantera pandemin, vilket orsakade förskjutningar av viktiga förhandlingar. Trots det lyckades Doro Care att visa en liten organisk försäljningstillväxt, jämfört med samma period året innan. Lönsamheten belastades dock av högre kostnader för att upprätthålla tjänsteleverans under pandemin, samt engångskostnader om 5 Mkr varvid rörelsemarginalen minskade med tre (3) procentenheter till 4,8%.

Affärsområdet Doro Phones har däremot haft ett försäljningsmässigt riktigt tufft kvartal. Försäljningen minskade 29% då många samhällen återigen stängdes ner. Dessutom påverkades siffrorna negativt även av det tidigare kommunicerade beslutet att fasa ut mindre lönsamma marknader såsom Nordamerika. Glädjande var att rörelseresultatet ändå ökade med 20%(!) till 40,4 Mkr, vilket innebar att marginalen förbättrades med 4,8 procentenheter till 11,7%. Detta tack vare de kostnadsbesparingar som affärsområdet har genomfört under året i kombination med en förbättrad bruttomarginal.

Den imponerande lönsamhetsutvecklingen inom Doro Phones till trots, väcks även frågetecken kring beslutet att särnotera Doro Care. Kan det helt enkelt vara så att man väljer det här tillvägagångssättet eftersom man inte har lyckats hitta en intresserad köpare för Doro Phones? Trots all ”window dressing” framstår mobiltelefonmarknaden som extremt konkurrensutsatt och fördelen med att ha senioranpassade telefoner känns ganska tunn nuförtiden, när dagens seniorer mycket väl kan använda en lättnavigerad iPhone utan problem. Attraktionen av den kvarvarande verksamheten som självständig enhet är därför minst sagt tveksam i våra ögon.

Det är bland annat med ovanstående i åtanke som vi nu nöjer oss med de dryga 40% i avkastning sedan juli ifjol (Newsletter 1796), då vi på nytt inkluderade Doro bland våra Top Picks. Även den här gången har aktien nått vår riktkurs på 55 kr och vi ser i dagsläget ingen anledning att göra några större justeringar som skulle vara tillräckliga för att förnya köprådet. Doro Care må mycket väl ha potentialen att växa vidare på egna ben och ledningen har bara nyligen fortsatt sin expansionsstrategi genom förvärvet av brittiska Trent and Dove Housing. Här och nu ser vi dock ett bra läge att ta hem vinsten.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-02-22 10:06:00
Ändrad 2024-11-13 08:23:36