Drillcon - Bästa kvartalet, någonsin
Efter att ha funnits med på Top Picks under nästan två år så valde vi senast vi skrev om aktien (Newsletter 1741) att låta borrföretaget Drillcon falla för åldersstrecket.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1777 (5 mars 2020)
DRILL | First North | 5,4 kr | AVVAKTA
Det tycktes då inte som att marknaden var villig att värdera bolaget annat än mycket lågt trots stabil utveckling och god direktavkastning.
Med facit i hand idag så var nog detta ett bra beslut, speciellt som aktien idag handlas en bra bit under nivåerna i november. Eftersom börsen under samma tid har rasat ännu kraftigare, så innebär det samtidigt att Drillconaktien har överpresterat jämfört med index.
Aktien har i år också stundtals betalats betydligt högre än idag och anledningen till det är bolagets Q4-rapport som var oerhört stark, och fick kursen att stiga 13% bara under rapportdagen i februari. Hela den tidigare uppgången på mellan 30–40% har dock därefter raderats ut under de senaste dramatiska veckorna. Hur hårt verksamheten påverkas av coronavirusets härjningar och dess effekter på konjunkturen är svårt att veta och vi väljer därför att fortsätta att ha en avvaktande inställning. Värderingen tycks dock låg och aktien därmed intressant vid en vändning.
Det senaste kvartalet var nämligen en riktig höjdare och bolagets bästa kvartal någonsin. Nettoomsättningen ökade visserligen inte mer än marginellt till 100,5 Mkr (99,5). Desto bättre var resultatutvecklingen med ett rörelseresultat som nästan fyrdubblades till 17,3 Mkr (4,8), motsvarande en rörelsemarginal på 17,2% (4,8). Det är en marginal som bolaget aldrig tidigare har varit i närheten av. Bolaget har under året fått flera nya kunder som bryter andra mineraler än tidigare, vilket sägs ha breddat kundkorgen av mineraler samt minskat riskexponeringen. Man har även tagit marknadsandelar och investerat i nya automatiserade borriggar.
På helåret ökade omsättningen organiskt med 1,7% till 393 Mkr (386,6) med ett rörelseresultat på 48 Mkr (32,1), motsvarande en rörelsemarginal på 12,2% (8,3). Vinsten per aktie blev 0,83 kr (0,50), varav 0,26 kr (0,02) tillkom i senaste kvartalet. Det var avsevärt mycket bättre än vår prognos på helåret som var 0,69 kr per aktie. Förutom 4-årsavtalet med LKAB (ska vara värt cirka 200 Mkr) som tecknades i slutet av 2018 har ett flertal nya avtal tecknats under året, och även efter kvartalets utgång. Det innebär att det finns en god grund för ökad produktionsvolym under hela 2020.
Hur stor påverkan blir från coronaviruset är naturligtvis svårt att veta men borde inte ha någon gigantisk effekt på själva verksamheten eftersom den i första hand sker i gruvor och på ställen där man kan hålla ”socialt avstånd”. Trots det varslade bolaget nyligen 25 medarbetare och valde att genomföra korttidspermitteringar vid två arbetsställen. Grunden till åtgärderna var att kunderna inom ramen av befintliga kontrakt har valt att minska sin produktion av borrmetrar. Rådande osäkerheten med covid-19-pandemin och den globala dramatiska ekonomiska nedgången som nu råder med lägre metallpriser har enligt bolaget inneburit att enstaka kunder har valt att minska borrproduktionen. Drillcon har även valt att dra in utdelningen på 0,50 kr per aktie, vilket i dagsläget annars skulle ha varit en direktavkastning på nästan 10%.
Bolaget ser totalt sett inte ut att förvänta sig något större fall i efterfrågan, även om detta naturligtvis kan ändra sig snabbt. Efter indragningen av utdelningen torde också bolaget ha en mycket stark balansräkning. Värderingen borde vara låg nästan hur man ser på saken om inte marknaden störtdyker. P/E-talet på fjolårets vinst är inte högre än cirka 6-7x och det krävs en betydande nedgång i år för att värderingen ska se hög ut.
Trots det väljer vi för närvarande att avvakta i Drillcon. Risken är stor att fortsatta negativa nyheter kommer att presenteras i branschen och det skulle i så fall vara nästan omöjligt att komma ur aktien. Det är också omöjligt att säga hur lång en eventuell svacka kan tänkas bli. Drillcon är dock värt att hålla ögonen på om den kommande konjunkturnedgången skulle se ut att bli kortvarig.