Drömstart för CDON-aktien. Finns det mera att hämta?
Det har varit en häpnadsväckande resa sedan e-handelspionjären CDON har börjat handlas som självständigt bolag i november.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1847 (10 februari 2021)
CDON | First North | 535 kr | NEUTRAL
Framförallt internationella investerare verkar ha fått upp ögonen för den nordiska marknadsplatsen på nätet, som tidigare var en del av Qliro-koncernen. Inom loppet av två månader steg kursen med över 420% till som mest 625 kr, utan några större bolagsspecifika nyheter. Även om kursen har sjunkit något sedan dess uppgår börsvärdet fortfarande till ca 3,2 miljarder kr.
För det får man ett bolag som nyligen rapporterade en nettoomsättning om 795 Mkr för 2020, vilket var 28% lägre än året innan. Nedgången beror dock på den pågående utfasningen av försäljningen från eget lager, som ingår i affärsområdet CDON Retail. Till exempel har CDON:s erbjudande av hemelektronik byggts upp av specialiserade tredjepartshandlare, vilket har lett till att CDON Retail har fasat ut försäljningen av denna produktkategori. Det i sin tur har bidragit till att segmentets nettoomsättning har minskat med 39% till 590 Mkr.
Bolagets nya strategiska fokusområde är CDON Marketplace, vars försäljning kommer från tredjepartssäljare och övriga tjänsteintäkter, vilket möjliggör ett stort sortiment och attraktiva priser med begränsat kapitalbehov. Tack vare den långa historiken (CDON grundades 1999) och storleken kan bolaget erbjuda sina anslutna handlare att attrahera konsumenter till en attraktiv kostnad, och handlarna betalar sedan för den försäljning som genereras på marknadsplatsen.
Den delen av verksamheten utvecklas mycket väl och under de senaste 12 månaderna ökade bruttoomsättningen med 86% till 1 777 Mkr och nettoomsättningen med 50% till 205 Mkr. Tillväxten drivs av ett ökande antal handlare, en ökad bruttoförsäljning av befintliga handlare samt nya tjänster som lanseras till handlare. I allt elände relaterad till Covid-19-pandemin har 2020 som bekant varit ett bra år för e-handeln som helhet, vilket för CDONs del har inneburit att man har ökat både antalet aktiva slutkunder på marknadsplatsen och antalet handlare som erbjuder sina produkter via Marketplace. Antalet aktiva slutkunder steg med 27% till 2,3 miljoner och antalet handlare med 46% till över 1 500 stycken.
En stor fördel med CDON är att man erbjuder det överlägset bredaste sortimentet bland nordiska e-handlare. Detta attraherar förstås många konsumenter vilket i sin tur gör att marknadsplatsen blir mer attraktiv för nya handlare som vill ansluta sig. På så sätt ökar erbjudandet ytterligare. En positiv spiral alltså. Under 2020 har även ett antal utomnordiska e-handlare anslutit sig till plattformen och ambitionen är att fortsätta rida på den positiva vågen.
För att åstadkomma detta utvecklar man sitt erbjudande mot handlarna hela tiden och under Q4 lanserades fundamentet i den egenutvecklade tekniska plattformen som är specialanpassad till verksamheten och som förhoppningsvis ska skapa ännu bättre förutsättningar för en effektivare distribution och fler anpassade verktyg till handlarna.
En högre andel av tjänsteförsäljning till handlare har en positiv effekt på lönsamheten, vilket syns i bruttomarginalen som ökade under 2020 med 12,4 procentenheter till 31,2%. Rörelseresultatet belastades med kostnader för noteringen och incitamentsprogram, men exklusive dessa förbättrades årets siffra till 4,1 Mkr (-1,2). Som en följd av omställningen mot en marknadsplats har dessutom lagernivån sjunkit med 76% vid slutet av december. Det har påverkat kassaflödet positivt och bolagets finansiella ställning är stark med likvida medel om 170 Mkr och inga långsiktiga skulder.
Den snabba digitaliseringen av handeln spelar bolaget i händerna. Man har under några år investerat för att öka delen automation av marknadsplatsen samt för att underlätta för nya handlare att driva försäljning. Den positiva trenden inom CDON Marketplace talar för att strategin fungerar och vi ser inga tecken på att utvecklingen vänder i närtid. Plattformens skalbarhet bådar dessutom gott för stigande marginaler framöver.
Den sannolikt största risken idag är Amazons intåg i Sverige. Sedan några månader tillbaka är den amerikanska jätten även aktiv på CDON:s hemmamarknad, men något förvånansvärt har satsningen hittills lämnat blandad intryck med slarviga översättningar på hemsidan och delvis långa leveranstider. Managementkonsulten BCG räknar dock trots allt med att Amazon kommer att ta 5 till 10% av den svenska e-handeln fram till år 202. Får de rätt i sina antaganden lär Amazon bli den enskilt största e-handlaren i landet.
Fortsätter CDON på den inslagna vägen, borde nettoomsättningen kunna landa kring 720 Mkr i år, där andelen från Marketplace kommer så småningom närma sig 50%-nivån. Lönsamheten är betydligt bättre här varför koncernens marginaler bör, allt annat lika, stiga framöver. Dagens börsvärde justerad för nettokassan motsvarar ca 4x den förväntade omsättningen för i år (EV/Sales) och omkring 100x rörelseresultatet (EV/EBIT). Förvisso är den förväntade vinsttillväxten hög, men kursen har redan tagit höjd för det.
Vi ställer oss neutrala till bolagets aktie och inväntar ett bättre köpläge.