DUSTIN – invänta rekyl
Det är nu mer än ett år sedan vi uppdaterade vår syn på It-återförsäljaren Dustin. Vi satte vid det tillfället rekommendationen Avvakta/Behåll vilket ser ut att ha varit ett förhållandevis korrekt beslut. Aktien har nämligen stigit med enbart några kronor sedan dess. Hur ser läget ut nu då?
DUST | Mid Cap | 84 kr
Dustin har historiskt varit aktiva på förvärvsfronten och ledningen ser ett kontinuerligt inflöde av förvärvskandidater. Det skapar goda förutsättningar att fortsätta stärka bolagets marknadsposition samt bredda och utveckla dess erbjudande med mer avancerade tjänster och lösningar. Dustin har en planerad förvärvstakt om 3-5 stycken årligen och fokus där ligger på områden som molnlösningar, säkerhet och andra IT-tjänster.
Under förra sommaren förvärvades nederländska Vincere för 65 Meuro. Och nyligen aviserades ytterligare ett förvärv i Holland i form av Norisk som har en portfölj av managerade IT-tjänster, från infrastruktur till klienthantering. Företaget omsatte cirka 9,5 Meuro under 2018. Förvärvet bedöms ha en marginell påverkan på Dustins vinst per aktie under innevarande räkenskapsår. Marknaderna i Nederländerna och Sverige är väldigt lika varandra både vad gäller marknadsstruktur och kundbehov där potentialen även är stor för fortsatt erfarenhetsutbyte.
Dustin har också nyligen förvärvat danska Inventio.IT som är specialiserade på hosting, infrastruktur och affärssystem som tjänst. Företaget omsatte under förra året cirka 106 miljoner dkk.
Historiskt har Dustin vuxit snabbare än marknaden som helhet. Under de senaste 10 räkenskapsåren har bolaget visat en årlig genomsnittlig nettoomsättningstillväxt på 15%. Målsättningen är att växa organiskt årligen med 8% över en konjunkturcykel vilket Dustin historiskt har klarat av. I Q1 (brutet räkenskapsår) ökade omsättningen med 21% till 3 127 Mkr (2592), varav organiskt 6 %. Segmentet SMB (små och medelstora företag) visade på en tillväxt om 33%.
Rörelseresultatet landade på 149 Mkr (108), inklusive jämförelsestörande poster om 3 Mkr (-3). Koncernens bruttomarginal steg med nästan två (2) procentenheter till 17,4%. Ökningen är främst hänförlig till genomförda förvärv. De förvärvade tjänstebolagen har generellt en högre bruttomarginal, men också högre försäljnings- och administrationskostnader relaterade till införsäljning av tjänsterna.
Vid utgången av den senaste rapportperioden uppgick likvida medel till 850 Mkr, vilket främst beror på den genomförda emissionen som ökade likvida medel med 695 Mkr, före avdrag av emissionskostnader. Dessutom hade Dustin en outnyttjad kreditfacilitet på 270 Mkr.
Nyckeln för att Dustin ska bli framgångsrika rent finansiellt hänger mycket samman med hur effektiva de centrala funktionerna är. Eftersom det är en lågmarginalverksamhet är det avgörande att förvärven leder till skalfördelar och integrationen förenklas. Kostnaderna för de centrala funktionerna i Q1 motsvarade 3,5% (3,4) i relation till omsättningen. Dustins mål är att öka den justerade EBITA-marginalen över tid och på medellång sikt uppnå en justerad EBITA-marginal på mellan 5 och 6%. Under rullande 12 månader uppgår marginalen till 4,9%.
På våra prognoser för 2019 och 2010 handlas Dustin till p/e 16 respektive 14. Det kanske inte ser så attraktivt ut vid en första anblick. Dock ska man komma igång företagets stabila vinsttillväxt och goda direktavkastning (3,6%). Dessutom kan förvärven inom IT-tjänster visa sig bli riktigt bra på sikt eftersom de förväntas hålla upp marginalen. Vi gillar bolaget något som även marknaden tycks göra om man ser utifrån hur aktien värderas idag. För att se den som köpvärd skulle vi allra helst vilja se kursen rekylera ned mot åtminstone 78-80 kr. Till dess väljer vi att bibehålla vår neutrala hållning med höjd riktkurs om 91 kr (78).