eEducation Albert – Ekvationen går inte ihop

I juli gjorde vi för första gången en djupdykning i edtech-sektorn när vi tittade på norska Kahoot! (Newsletter 1880). Med sitt multiple-choice frågespel tilltalar bolaget många lärare som har börjat använda tjänsten i undervisningen och till utvärderingssyften.

eEducation Albert Ekvationen gar inte ihop

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1905 (20 oktober 2021)

ALBERT | First North | 50,2 kr | NEUTRAL

Intresset har skjutit i höjden sedan pandemi-utbrottet och sedan var spekulativa köprekommendation har aktien klättrat med nästan 40%.

Den ökande användningen av digitala utbildningstjänster är ingen corona-fluga utan snarare en konsekvens av brister i skolsystemet och förbättrade teknologiska möjligheter. Pandemin har utan tvekan påskyndat acceptansen, både bland hushållen och skolor, och det finns goda skäl att tro att trenden kommer hålla i sig.

Enligt PISA-undersökningarna har provresultaten i läsförståelse, matematik och vetenskap haft en negativ utveckling i OECD-länderna under flera år. I Sverige var det dessutom cirka 17% av alla elever i årskurs 9 som inte fick godkänt resultat på nationella prov i matematik (läsåret 2018/19). Behovet av moderna, individualiserade läromedel är med andra ord stort.

Med utgångspunkt i ovanstående är det inte särskilt konstigt att experterna på SensorTower räknar med att den globala marknaden för app-baserade digitala utbildningstjänster kommer växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt om cirka 32% under 2020-2022 för att då uppnå ett värde om 2,6 miljarder usd.

Annons

År 2015 grundades Albert som en app-baserad utbildningsplattform för barn i åldersintervallet 3-16 år. Bolaget erbjuder sina digitala utbildningstjänster på prenumerationsbasis till privatpersoner (B2C). Sedan 1:a oktober handlas aktien på First North och värderas i skrivande stund till runt 870 Mkr.

Albert erbjuder i dagsläget fem produkter, varav två matematikappar (”Albert” och ”Junior”), en läsförståelseapp (”ABC”), en geografiapp (”Geo”) och en programmeringsapp (”Code”). Produkterna säljs via tre olika prenumerationsmodeller till månadspriser mellan 99-119 kr för BAS-paketet och 169-189 kr för PLUS.

Den historiska tillväxten har varit stark, med en hög justerad bruttomarginal. Nettoomsättningen har ökat från cirka 6 Mkr år 2018 till 26,5 Mkr under första halvåret i år. Denna ökning har främst underbyggts av en växande användarbas, samt en växande genomsnittlig månatlig nettoomsättning per betalande prenumerant (ARPPU). Bruttomarginalen uppgick under första halvåret till 91%, vilket dock inkluderar en temporär effekt relaterad till royalty-betalningar fram till maj 2023. Historiskt har den justerade bruttomarginalen snarare legat mellan 92 och 97%.

Den höga lönsamheten möjliggörs då produkt- och teknikutvecklingen sker till största del in-house. Mycket pengar läggs, emellertid, på marknadsföring och i fjol uppgick andelen av nettoomsättningen som spenderades på olika marknadsföringsaktiviteter till 71%. I snitt kostade en ny kund som förvärvats via betalda kanaler 303 kr. Följdriktigt är verksamheten fortfarande förlustbringande och under första halvåret uppgick rörelseförlusten (LBIT) till -22,5 Mkr.

Detta ska dock ändras tack vare den skalbara affärsmodellen. Ledningen siktar på en genomsnittlig årlig tillväxt på minst 50%, så att nettoomsättningen kommer överstiga 500 Mkr år 2025. Samtidigt vill man nå en långsiktig EBITA-marginal om 40%, men fokus under de kommande åren ligger tydligt på tillväxt före lönsamhet.

Bland annat vill man expandera till nya marknader, bortom de fyra nuvarande Sverige, Norge, Danmark och Polen. Nyligen påbörjades därför en bred lanseringskampanj i Storbritannien, efter att ha utvärderat marknaden under ett antal månader. Ledningen är även intresserad av att växa genom förvärv och bolaget arbetar löpande med att identifiera lämpliga målföretag, både för att expandera till B2B-segmentet och för att komplettera sitt befintliga erbjudande.

För att ha råd med allt detta genomförde man i samband med noteringen en nyemission om cirka 264 Mkr. Vid slutet av juni fanns fortfarande 43,4 Mkr i likvida medel på balansräkningen, men givet det negativa kassaflödet var påfyllningen välbehövd.

Justerad för nettokassan motsvarar dagens börsvärde omkring 11x en realistisk nettoomsättning kring 56 Mkr i år (EV/Sales). Det är betydligt lägre än Kahoot!:s nuvarande 36x, men norrmännen tjänar redan pengar vilket är någonting vi inte tror att Albert kommer göra de närmaste åren.

Edtech-marknaden är mycket spännande och produkten likaså. Vi har dock svårt att se att gemene man är beredd att betala minst 100 kr per månad under en längre period. Samtidigt är det mycket kostsamt att få in nya kunder och vår konklusion blir att vi håller oss vid sidlinjen tills vår tes eventuellt motbevisas. En potentiell game-changer skulle kunna vara om man lyckades få de nationella skolverken med på tåget (så att dessa betalar för tjänsten), men där är vi inte idag.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-10-24 05:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:59:57