Electrolux – En riktig värdeaktie
9,5% - Det är just nu direktavkastningen som man som placerare i vitvarubolaget kan se fram emot under de kommande kvartalen.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1932 (13 februari 2022)
ELUX B | Large Cap | 184,75 kr | KÖP
För att vara exakt är det en kombination av utdelningen för 2021 på 9,2 kr per aktie och effekten av ännu ett återköpsprogram om cirka 2,5 miljarder kr. Det kommer att ersätta det nyligen avslutade som löpte mellan oktober och februari och är ett tydligt tecken att ledningen menar allvar med att skapa aktieägarvärde.
Att man har råd att vidta den typen av aktieägarvänliga åtgärder är ett resultat av en imponerande operationell utveckling under de senaste två åren. Pandemin har lett till ökat fokus på hemmet och matlagning, vilket har gynnat efterfrågan på vitvaror. Samtidigt har verksamheten renodlats genom utdelningen av Electrolux Professional och ledningen har vidtagit flera åtgärder för att öka effektiviteten.
Efter ett imponerande år 2020 visade bokslutskommunikén för 2021 följdriktigt en ökning av nettoomsättningen om 8% till 125,6 miljarder kr och en förbättring av den justerade rörelsemarginalen om en (1) procentenhet till 6%. Den organiska tillväxten under året uppgick till och med till 14% trots att leveransbegränsningar påverkade bolagets förmåga att möta den underliggande efterfrågan. Enligt vd Jonas Samuelsson hade man kunnat sälja 10% mer, både i Q3 och Q4, om inte produktionen hade bromsats av externa faktorer.
Positivt är att bolaget har framgångsrikt kompenserat för den betydande kostnadsinflationen genom prishöjningar och nylanserade premiumprodukter som har mottagits mycket väl av konsumenterna, vilket har bidragit till en positiv mixeffekt. Till hjälp för lönsamheten kan man addera även effekten av satsningarna på en högre automatiseringsgrad i tillverkningsprocessen.
Vad gäller utsikterna för 2022 räknar vd Samuelsson med att efterfrågan kommer ligga högre än de nivåer som rådde före pandemin, eftersom många sannolikt kommer att fortsätta att investera i sina hem. Jämfört med de starka nivåerna under 2021 räknar han dock inte med en ökning av efterfrågan mätt i enheter i alla regioner utan endast i Nordamerika samt Asien-Stillhavsområdet, Mellanöstern och Afrika.
För Europa spås oförändrade volymer och i Latinamerika en negativ utveckling, bland annat eftersom begränsningar i den globala leveranskedjan sannolikt fortsätter att påverka hela industrins förmåga att fullt ut möta efterfrågan, åtminstone under första halvåret. För att ytterligare kompensera för kostnadstrycket implementerar man nya prishöjningar, vilket man historiskt alltid har lyckats med om än med viss fördröjning.
Ledningens optimism inför 2022 bygger bland annat på en fullspäckad agenda av nya produktlanseringar, vilket bådar gott för ett fortsatt högt intresse från konsumentsidan och möjligheten till prisjusteringar. Man kommer även fortsätta att investera i innovation och modernisering, som del av det 8 miljarder kronor-programmet med målet att generera årliga kostnadsbesparingar på cirka 3,5 miljarder kr från år 2024.
Hittills har vi inte blivit belönade för vår köprekommendation som sattes i september (Newsletter 1893) eftersom aktien står i princip på samma nivå som vid första analystillfället (utdelningen medräknad). Ett P/E-tal under 10 i kombination med en verksamhet som visar lönsam tillväxt gör dock Electrolux till en riktig värdeaktie som bör kunna stå sig väl i nuvarande börsklimat.
Med ovanstående som utgångspunkt ser vi inte någon som helst anledning att frångå vår köprekommendation och anser även riktkursen om 265 kr som fortsatt motiverad.
Electrolux AB är en svensk tillverkare av hushållsapparater och vitvaror för både konsumenter och professionella användare. Företagets produktportfölj omfattar köksprodukter, tvättprodukter, små apparater samt professionella köks- och tvättlösningar. Varumärken som Electrolux, AEG, Zanussi och Frigidaire ingår i koncernen. Electrolux är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoderna ELUX A och ELUX B. Under 2024 uppgick företagets omsättning till cirka 133,8 miljarder SEK, men redovisade en förlust på 5,7 miljarder SEK. Med hänsyn till detta beslutade Electrolux att inte ge någon utdelning för räkenskapsåret 2024.