Endor - Redo att gasa

Den tyska tillverkaren av sim-racingutrustning har några hektiska år bakom sig och inget slut är i sikte.

Endor Redo att gasa

Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 1 (12 december 2021)

E2N | Tyskland | 20,9 EUR | KÖP

• Etablerad leverantör av sim-racingutrustning med exklusiva samarbetsavtal
• Tillfälliga störningar i år på grund av komponent- och transportproblem
• Positiv underliggande trend och hög försäljning under innevarande kvartal

Den operationella trenden var mycket positiv redan innan Covid-19-pandemin bröt ut, men efterfrågan har nått ännu högre nivåer till följd av nedstängningar och restriktioner. Endor-aktien har som en konsekvens av detta ökat nästan sju gånger i värde sedan början av år 2020.

Sim-racing är en särskild nisch inom eSports, som kretsar kring avancerade racingspel där skillnaden mellan realitet och simulation blir allt mindre. Endor har under många år utvecklat högkvalitativ premiumutrustning som liknar den som används i riktiga racingbilar. Under varumärket ”Fanatec” omfattar erbjudandet allt från pedaler till high-end rattar, som är såpass verklighetstrogna att de till och med används av professionella racerförare i träningssyfte.

Efterfrågan drivs bland annat av allt bättre och mer realistiska racingspel, där lanseringen av nya spelkonsoler såsom Playstation 5 spelar en viktig roll. Dessutom anordnas fler och fler virtuella evenemang som visas på TV för miljontals åskådare. Exempel är Formel 1:s egen F1 Esports Virtual Grand Prix Series, NASCAR International iRacing Series och Esports GT Pro Series (som Fanatec numera sponsrar själva).

Då bolaget har varit en av pionjärerna i branschen har man lyckats etablera exklusiva, fleråriga samarbets- och licensavtal med biltillverkare såsom BMW, Porsche och Mercedes, vilket är en viktig konkurrensfördel. Kunderna får tillgång till högkvalitativa produkter som kan ge förarna en fördel vid tävlingar. Därför är man beredd att betala mellan 500 och 1 500 euro för enbart en ratt. Kundnöjdheten verkar dessutom vara mycket hög och omkring 60% av omsättningen kommer från befintliga kunder.

Produktutvecklingen sker in-house, medan produktionen är outsourcad till Asien. Bolaget har bl.a. därför drabbats av de pågående komponent- och transportproblemen i den globala ekonomin, vilket i sin tur är en av anledningarna till att man undersöker möjligheten att flytta åtminstone delar av produktionen till Östeuropa.

Efter ett extraordinärt år 2020, där nettoomsättningen ökade med 146% till 88,1 Meuro, har den underliggande positiva trenden fortsatt även i år. Till följd av ovannämnda utmaningar i leveranskedjan så har man under det tredje kvartalet inte kunnat leverera alla ordrar, vilket har lett till uppskjutna intäkter till ett värde av 8,7 Meuro. Därmed minskade faktiskt omsättningen under de första nio månaderna i år med 16%, jämfört med samma period i fjol, till 51,4 Meuro.

Mycket glädjande är emellertid att situationen verkar ha förbättrats markant under det fjärde kvartalet och enligt grundaren och vd:n Thomas Jackermeier har både oktober och november varit bland de starkaste månaderna någonsin. Under perioden kring Black Friday lyckades man sälja fler produkter än någonsin förr. Ledningen justerade även sin tidigare intäktsprognos för helåret 2021 från tidigare minst 100 Meuro, till ”lägre än föregående år”.

För att kunna hantera högre volymer och positionera sig för fortsatt tillväxt har man redan under 2020 börjat anställa mer personal, vilket givetvis har ökat kostnadsbasen. Den lägre försäljningen och investeringar i IT-infrastrukturen kommer med störst sannolikhet att leda till ett lägre rörelseresultat i år, jämfört med fjolårets 20,7 Meuro. Ambitionen är att den förbättrade organisationen kommer kunna hantera en omsättningsnivå på mellan 200 – 250 Meuro utan ytterligare justeringar.

Så hög lär omsättningen nog inte bli redan nästa år, men utsikterna för 2022 är mycket goda och förutsatt att de globala leveranskedjorna inte försämras så räknar ledningen med en återgång till höga tillväxttal och en omsättning på minst 100 Meuro. Orderboken är välfylld tack vare Black Friday-succén och nya planerade spellanseringar av titlar såsom Gran Turismo 7 och Forza Motorsport bådar gott för efterfrågan under de kommande kvartalen. Nyligen lanserade man till exempel ett specialanpassat paket för just Gran Turismo, i nära samarbete med spelets utvecklare Polyphony Digital.

Historiskt har det varit svårt att följa Endor som internationell placerare, då bolaget tidigare endast rapporterade på tyska och aktien handlas på de mindre börserna i München, Hamburg och Stuttgart. Det har dock skett en tydlig förändring under de senaste två åren och man har blivit alltmer aktieägarevänliga. Bland de åtgärder som har vidtagits kan man nämna den engelska introduktionen i rapporter, en utdelning för första gången någonsin och en aktiesplit för att förbättra likviditeten i handeln. Utöver det planerar ledningen att börja samarbeta med analysfirmor och undersöker en potentiell sekundärnotering i USA.

Det finns alltså gott om positiva triggers i pipelinen och dagens börsvärde kring drygt 320 Meuro är inte särskilt aggressivt. Vi tror att Endor mycket väl kan omsätta omkring 110 Meuro nästa år och i detta scenario bör vinsten per aktie kunna närma sig 1 euro. Det innebär ett p/e-tal kring 21 i skrivande stund, vilket vi ser som klart köpvärt.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-12-24 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 09:09:39