Energy Save – Grön vinnare

Vi fortsätter på vår inslagna väg att hitta ”gröna vinnare” mitt i den pågående Ukrainakrisen och återkommer idag till en gammal bekant.

Energy Save Gron vinnare

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1942 (23 mars 2022)

ESGR | Spotlight | 29 kr | CHANS

Det handlar om värmeteknikbolaget Energy Save som bl.a. har funnits med i fjolårets Vinnarnummer (Newsletter 1838) och gett en avkastning på 40% under fjolåret. Aktien har dessutom fortsatt att prestera och noteras i skrivande stund ytterligare 18% högre än vid början av januari.

Det framstår som välförtjänt om man tittar på den positiva operationella trenden, som under de första nio månaderna i det brutna räkenskapsåret 2021/2022 (maj - januari) ledde till en nettoomsättningsökning om 75%, jämfört med motsvarande period året innan, till 72,6 Mkr. Därmed befinner sig bolaget på god väg att leva upp till de högt uppsatta målen i affärsplanen som siktar på en omsättning om 200 Mkr under verksamhetsåret 2023/24, med en rörelsemarginal på 15%.

Redan före den ryska invasionen av Ukraina och de efterföljande effekterna på västvärldens energipolitik har det funnits tydliga ambitioner inom EU att fasa ut naturgas och kol genom grön elektrifiering. Dessa ansträngningar kommer nu intensifieras i rask takt och Energy Save har produkterna som hjälper att bygga smarta energisystem med 100% förnybar energi och minska CO2-utsläppen. Bolagets luft/vattenvärmepumpar bidrar dessutom till att skapa ett mer flexibelt energisystem, så att kapacitet från elnäten frigörs och i stället finns tillgänglig där den behövs, och genom lagringsmöjligheter även när det behövs.

Annons

Bara 6% av Europas 244 miljoner bostadshus har idag en värmepump och de flesta experter är överens om att andelen värmepumpar måste öka kraftigt i det befintliga fastighetsbeståndet, för att nå målet om att minska koldioxidutsläppen med 55% till 2030. Omfattande nyproduktion av fastigheter, samt ett stort behov av energirenoveringar i befintligt bostadsbestånd, gör att branschorganistionen EHPA spår en tillväxt på ca 10% fram till 2030. Det ska noteras att dessa prognoser är gjorda före den ryska invasionen av Ukraina och är därmed mest sannolikt för konservativa.

Energy Save märker även en stor ökning av efterfrågan från byggbranschen till följd av nya regulatoriska krav när det gäller klimatdeklarationer och minskat klimatavtryck. Sedan januari måste till exempel byggherren i Sverige lämna in uppgifter till Boverket om den klimatpåverkan som en ny byggnad har under uppförandet. Cirka 20% av växthusgasutsläppen i landet kommer från bygg- och fastighetssektorn, där man tidigare använde eldrivna byggfläktar eller dieselaggregat för att skapa en lämplig arbetsmiljö och för att undvika att bygga in fukt.

Baserat på sin beprövade värmepumpsteknologi har Energy Save utvecklat så kallade Plug-in-Moduler som reducerar ledtiderna och sänker energikostnaden med 50-80%, samtidigt som CO2-avtrycket minskas drastiskt under byggfasen. De prefabricerade systemen innebär därmed både besparingar för byggherren samt ett ökat fastighetsvärde till följd av bättre energiprestanda och lägre driftkostnader.

Utöver de fysiska produkterna tillhandahåller bolaget även digitala produkter och tjänster, vilket effektiviserar kundernas processer och skapar synergier mellan befintlig och ny energiteknik. I dagarna etablerades ett separat affärsområde med fokus på just digitalisering av konsultprocesser till bygg- och fastighetsbranschen, för att ytterligare accelerera transformationen till ett kombinerat hårdvaru- och tjänsteföretag. För att finansiera lanseringen av det nya affärsområdet samt möjliggöra internationell expansion genomfördes en riktad nyemission som tillför drygt 23 Mkr till de 10,7 Mkr som fanns i kassan vid slutet av januari.

Trots att bolaget fortfarande befinner sig i en upprampningsfas vad gäller organisationen har man numera levererat två kvartal i rad med positivt rörelseresultat, vilket givetvis är mycket glädjande även om motsvarande siffra för nio månaders perioden landade på -5,7 Mkr. Det är främst på säljsidan där man rekryterar folk för att möta den ökade efterfrågan som kostnaderna ökar. Störningar i leveranskedjan, med vissa komponentbrister samt oförutsägbara fraktvillkor, har man däremot lyckats hantera väl i slutet av 2021.

Med tanke på den pågående krisen i Ukraina flaggar vd Fredrik Sävenstrand förvisso för viss osäkerhet kring fraktmarknader och kostnadsökningar framöver. Han verkar, emellertid, vara optimistisk kring den underliggande efterfrågan, både inom villasegmentet och det kommersiella fastighetssegmentet. Positivt är även att man nyligen fick sin patentansökan för Plug-in-Modulerna godkänd i USA, vilket öppnar för nya möjligheter på en marknad där man inte har varit aktiva hittills.

Vi tror på ett mycket gynnsamt klimat för ”greentech”-bolag med fungerade affärsmodeller under de kommande kvartalen och tycker att Energy Save definitivt tillhör denna skara. Sannolikheten att bolaget kommer infria sina mål har ökat till följd av det problematiska geopolitiska läget, och börsvärdet justerat för nettoskulden motsvarar enbart omkring 1,9x den förväntade omsättningen i räkenskapsåret 2021/22. Tillväxttakten i kombination med den positiva trenden i lönsamheten talar för ytterligare uppvärderingspotential och vi höjer därför riktkursen för vår spekulativa köprekommendation till 45 kr (40).

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2022-03-24 13:42:00
Ändrad 2024-11-13 09:22:31