Energy Save Group – På rätt väg
Det vill inte riktigt lossna för greentechbolaget, åtminstone inte aktiemässigt.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1861 (11 april 2021)
ESGR | Spotlight | 19,85 kr | KÖP
Sedan vi inkluderade värmepumpsspecialisten i vårt vinnarnummer (Newsletter 1838) i början av året har kursen inte lyckats lyfta, vilket givetvis är en besvikelse jämfört med Stockholmsbörsens starka utveckling. Som om inte det var illa nog har många andra ”hållbarhetsaktier” presterat långt mycket bättre än så.
Mest sannolikt beror den trista utvecklingen på att Energy Save fortfarande flyger under de flesta placerarnas radar, med sitt låga börsvärde kring 100 Mkr och en kort historik på börsen (IPO under september ifjol). Operationellt infriar bolaget i alla fall våra förväntningar och rapporten för det brutna räkenskapsårets Q3 (november – januari) visade nyligen en ökning av nettoomsättningen om 70%, jämfört med samma period året innan, till 14,6 Mkr.
Därmed accelererade tillväxttakten från nivån från första halvåret (+58%), tack vare en stark tillväxt för produkterna riktade mot det kommersiella fastighetssegmentet. Det är mycket imponerande med tanke på de negativa effekter av Covid-19-pandemin som fortfarande tynger stora delar av samhället och dess olika sektorer. Ledningen har dessutom varit aktiva med arbetet kring den internationella expansionen och i och med de nya försäljningsavtalen i Schweiz och Chile finns man nu representerade via distributörer i 22 länder totalt.
För att svara upp mot kundernas efterfrågan stärktes under det gångna kvartalet dessutom det tekniska erbjudandet med ett kraftfullare aggregat i Plug-in-Modulerna. Dessa är riktade mot bygg- och fastighetssektorn där de kan sänka energikostnaden med 50-80% under byggfasen, samtidigt som CO2-avtrycket minskas drastiskt. Det kommer behövas framöver eftersom den svenska regeringen har beslutat att införa krav på klimatdeklaration vid uppförande av byggnader från och med 1/1 2022.
Byggsektorn är en ganska stor miljöbov och står för ca 20% av Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser, vilket motsvarar nästan 13 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Därför växer nu alltså efterfrågan på klimatsmarta lösningar för att värma och torka ut fastigheter under byggnation.
Att Plug-in-Modulerna verkligen levererar det de lovar har verifierats genom samarbeten med ett flertal renommerade aktörer såsom Renta, Tommy Byggare och norska UCO som ägs av Skanska. Även Energimyndigheten och forskningsinstitutet RISE har dokumenterat besparingspotentialen för både energi och CO2-utsläpp. Det är givetvis ett tungt säljargument och ledningens förhoppning är att kunna etablera kommersiella avtal med stor potential till uppskalning.
Intressant i sammanhanget är det strategiska samarbetet som ingicks i mitten av februari med El-björn, som är marknadsledande i att förse den skandinaviska byggindustrin med kraft, ljus och värme. Tillsammans ska man erbjuda ett gemensamt produktkoncept för en energieffektiv lösning för rätt byggklimat. Konceptet bygger på Plug-in-Modulen i kombination med El-björns slang-, fläkt- och styrsystem, och samarbetet bör kunna bli en värdefull ny distributionskanal inom byggvärmesegmentet för Energy Save.
Till följd av den stadigt växande efterfrågan fortsätter vd Fredrik Sävenstrand att utöka organisationen, dels för att höja bolagets kapacitet vad gäller hanteringen av förfrågningar, dels för att kunna öka produktionstakten och snabba på versionsutvecklingen av de prefabricerade modulerna. Ändå landade kvartalets rörelseförlust (EBIT) på en mer eller mindre oförändrad nivå på -2,7 Mkr, vilket vi ser som en positiv signal för framtiden, då fortsatta volymökningar lär så småningom lyfta bolaget till break-even. Med likvida medel på drygt 7 Mkr vid slutet av januari borde man egentligen kunna ta sig dit utan externa kapitaltillskott, om inget extraordinärt inträffar.
Så här långt utvecklas alltså det mesta åt rätt håll för Energy Save. I linje med affärsplanen etablerar man först affären Plug-in-Modulerna mot byggsektorn och näst på tur vill man rikta in sig på befintliga fastighetsbestånd. Här har man redan haft kunddialoger med fastighets- och bostadsutvecklare som visat ett stort intresse för dessa lösningar. För dem är det särskilt intressant att Plug-in-Modulerna först kan användas för byggvärme och sedan som en permanent energieffektiv och miljöriktig värmecentral i den färdiga byggnaden.
Med tanke på de kommande regulatoriska kraven i både Sverige och Norge är förutsättningarna goda att de finansiella målen kommer kunna infrias. Det skulle innebära en omsättning på runt 100 Mkr under räkenskapsåret 2021/22 och 200 Mkr 2023/24. Fär det nuvarande räkenskapsåret är man på god väg att nå omkring 70 Mkr i omsättning.
Eftersom vi anser att nuvarande värdering på ca 1x nästa räkenskapsårets förväntade omsättning (EV/Sales) är alldeles för låg för en ”grön” snabbväxare, vi upprepar vår spekulativa köprekommendation med riktkurs 40 kr.