Energy Save Group – Redo för grön återhämtning
”Förra krisen räddades bankerna, nu räddar vi klimatet”, så sa Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin när hon presenterade sin nya budget om 9,7 miljarder kr i september.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1838 (10 januari 2021)
ESGR B | Spotlight | 19,7 kr
Bland annat planerar regeringen investeringar i industrins klimatomställning för att bidra till både en ekonomisk återhämtning och till att nå de egna högt uppsatta hållbarhetsmålen.
Sedan tidigare har Sverige ambitionen att inte längre ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Cirka 20% av de nationella utsläppen kommer från bygg- och fastighetssektorn, och i den nya budgeten öronmärktes därför 900 Mkr till ett nytt stöd för energieffektivisering och renovering av flerbostadshus. Redan 2019 bestämdes att man kommer införa krav på klimatdeklaration vid uppförande av byggnader från och med den 1/1 2022.
Kravet riktar sig alltså till själva byggprocessen, där det idag ofta används eldrivna byggfläktar eller dieselaggregat för att skapa en lämplig arbetsmiljö och för att undvika att bygga in fukt. Som miljövänligt alternativ har Energy Save (ES) utvecklat sina innovativa Plug-in-Moduler baserade på bolagets beprövade värmepumpsteknologi, där man sedan grundandet år 2009 har levererat fler än 10 000 luft/vatten-värmepumpar till villasegmentet. Den delen av marknaden är nu tämligen mättat i Norden men utgör fortfarande en stabil plattform för verksamheten.
Störst tillväxtpotential ser man, emellertid, inom bygg-och fastighetssidan, där Plug-in-Modulen kan reducera ledtiderna och sänka energikostnaden med 50-80%, samtidigt som CO2-avtrycket minskas drastiskt under byggfasen. De prefabricerade systemen är mobila och effektiviserar därmed den tidigare omständliga och dyra installationsprocessen av värmepumpar. Det innebär både besparingar för byggherren samt ett ökat fastighetsvärde till följd av bättre energiprestanda och lägre driftkostnader.
Utöver de fysiska produkterna tillhandahåller ES även digitala produkter och tjänster, som tex ett verktyg för design och systemdimensionering. Därmed digitaliseras viktiga konsultinsatser, vilket bidrar till att accelerera distributörernas affärsgenomförande. Dessutom ger de digitala verktygen exakta uppgifter på hur en fastighet värms upp och utgör därmed en del av underlaget i klimatdeklarationen.
Trots att Plug-in-Modulerna har lanserats först under 2020, dvs mitt under pandemin, har bolaget märkt ett snabbt ökande intresse från byggbranschen. Bland annat testar maskinuthyrningsbolaget Renta AB lösningen för att ersätta gamla uppvärmningstekniker. Positivt är även att Norge har tagit beslutet att förbjuda oljeuppvärmning under byggprocessen från och med 2022. Efter en första testleverans fick man nyligen en uppföljningsorder från ett norskt dotterbolag till Skanska, till ett totalt ordervärde om cirka 0,8 Mkr.
Den initiala trenden är alltså lovande men det krävs förvisso många sådana ordrar under de kommande månaderna för att nå upp till vd Fredrik Sävenstrands bedömning om att Plug-in-Modulerna kan stå för hälften av bolagets försäljning om ett par år. Den i sin tur ska, enligt honom, öka från 43,5 Mkr under räkenskapsåret 2019/2020 till runt 100 Mkr 2021/22 och sedan 200 Mkr 2023/24.
Under första halvåret av räkenskapsåret 2020/21 (maj – oktober) ökade den totala omsättningen med 58%, jämfört med samma period året innan, till 29 Mkr. Detta alltså trots att pandemin har gjort det svårare för kunderna att utföra installationer och genomföra projekt. Glädjande är även att grundaffären med luft/vatten-värmepumpar växer internationellt, bland annat tack vare ett positivt mottagande av en ny produktgeneration med miljövänligt köldmedium och reducerat ljudnivå.
För att möta den växande efterfrågan på exportsidan samt det ökande antalet förfrågningar från bygg- och fastighetssektorn har man utökat organisationen och genomfört flera rekryteringar. Under senaste kvartalet ökade personalkostnaderna därför med över 70% till 3,9 Mkr. Totalt ökade rörelsekostnaderna till 32 Mkr (21) under första halvåret, så att rörelseresultatet landade på -3 Mkr (-2,5).
Givet den skalbara affärsmodellen och den positiva försäljningstrenden borde det inte dröja alltför länge tills bolaget kan nå breakeven-nivåer och för 2023/24 räknar ledningen med en rörelsemarginal om 15%. Vägen dit finansieras med hjälp av nyemissionen som genomfördes i samband med börsnoteringen i höstas och vid slutet av oktober hade man likvida medel på 16,4 Mkr.
”Greentech” har goda förutsättningar att fortsätta höra till de mest intressanta investeringsteman framöver. ES satsar på en spännande nisch som drivs både av statliga subventioner och regulatoriska krav. Därmed ser vi en realistisk chans att bolaget kommer nå sina ambitiösa mål. I detta scenario värderas bolaget för tillfället till omkring 0,9x EV/Sales (den förväntade omsättningen under nästa räkenskapsår 2021/22). Värmepumpsgiganten NIBE spelar visserligen i en liga för sig vad gäller operational excellence, men bolagets värdering på EV/Sales kring 5x, är också ett tecken på hållbarhetshypen som råder på börsen. Vi tror därför att ES-aktien kommer att stå betydligt högre vid slutet av detta år och skulle inte alls bli förvånade om den dubblade sin nuvarande kurs.