Energy Save – Mitt i den gröna revolutionen
Värmeteknikbolaget Energy Save utvecklar kostnadseffektiva, högpresterande luft/vatten-värmepumpsystem, som ger energibesparingar på 40–70% jämfört med konventionella alternativ som fjärrvärme, elvärme och bränslen som biobränslen, olja och gas.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1915 (28 november 2021)
ESGR | Spotlight | 20,5 kr | KÖP
I tider av skärpta utsläpps- och energikrav är det ett område av stor betydelse för samhället och enligt den senaste statistiken från den europeiska värmepumpföreningen (EHPA) växte den europeiska marknaden med 7,4% under 2020. Allra snabbast växer luft/vatten-värmepumpar och Energy Save växte under samma period dessutom betydligt snabbare än marknaden, nämligen med 41%.
Den stora tillväxtpotentialen ligger, emellertid, fortfarande framför bolaget, då EU har aviserat att man kommer fokusera på det befintliga beståndet av fastigheter som del av sina klimatansträngningar. Både Sverige och Norge är ledande vad gäller att få byggindustrin att bli energieffektivare under byggfasen, och från och med januari måste byggherren i Sverige lämna in uppgifter till Boverket om den klimatpåverkan som en ny byggnad har under uppförandet.
Samtidigt stiftar EU-länderna lagar för att fasa ut naturgas och kol genom grön elektrifiering och en av fördelarna med värmepumpstekniken är att den möjliggör hushållning med den gröna elen som skapas. Det bidrar till en styrbarhet som i sin tur leder till att elnäten inte överbelastas och skapar flaskhalsar. Föga förvånande är de flesta experter eniga om att andelen värmepumpar måste öka kraftigt i det befintliga fastighetsbeståndet för att nå målet om att minska koldioxidutsläppen med 55% till 2030.
Grundförutsättningar är alltså goda för Energy Save, som hittills har lyckats attrahera inte bara kunder som till exempel Skanska, men även samarbetspartner som PowerCell med vilken man för tillfället utvärderar synergier mellan värmepumpcentraler och bränslecellssystem.
Tills vidare kommer majoriteten av nettoomsättningen fortfarande från villavärme, som traditionellt har sin lågsäsong under perioden maj – juli tillika bolagets Q1 i det brutna räkenskapsåret 2021/22. I år påverkades marknaden dessutom negativt av de välkända komponentbrister och fraktproblem i världsekonomin, vilket har lett till förskjutningar av vissa kundorder och leveranser. Som en konsekvens av det minskade nettoomsättningen under kvartalet med 31%, jämfört med samma period i fjol, till 9 Mkr.
Den underliggande efterfrågan verkar, emellertid, vara god och enligt vd Fredrik Sävenstrand hade försäljningen överträffat nivån från jämförelseperioden i fjol om man inte hade tvingats senarelägga leveranserna. Den kommande högsäsongen möter man dessutom med en stark orderingång och i slutet av oktober tecknades ett lovande ramavtal med Skanskas byggverksamhet på den finländska marknaden.
Ramavtalets löptid är 14 månader med möjlighet till förlängning. Affären omfattar initialt en prefabricerad, mobil Plug-in-Modul med luft/vatten-teknik. Ett positivt bidrag framöver kan man förhoppningsvis även vänta från samarbetet med El-Björn, som nyligen lanserade ett nytt affärsområde för försäljning av bland annat Energy Saves produkter.
Mycket lovande är dessutom att bolaget har lanserat ett nytt aggregat på 90 kW som möjliggör betydande systemeffekter och kommer att användas i det moduluppbyggda multivärmepumpssystemet NordFlex samt i Energy Saves Plug-in-Moduler. En större grundkapacitet på aggregatsidan ger kostnadsfördelar i projekt där det krävs hög totalkapacitet och det nya aggregatet fördubblar den maximala systemeffekten från 720 kW till 1,4 MW. Därmed blir bolaget mer konkurrenskraftigt för befintliga fastigheter med äldre, ofta fossileldade, pannor som skall bytas ut, vilket öppnar intressanta möjligheter på den europeiska marknaden.
Nuvarande börsvärde om knappa 100 Mkr motsvarar mindre än 1x ledningens omsättningsmål på runt 100 Mkr för räkenskapsåret 2021/22. Även om utdragna komponent- och fraktutmaningarna skulle leda till en viss förskjutning av intäkterna så framstår bolagets långsiktiga potential som attraktiv och värderingen som låg. Vi behåller därför vår positiva syn och tror alltjämt på kurser kring 40 kr på sikt.