Enlabs – Plötsligt händer det

Ibland går det fort. Oerhört fort. Stockpicker har länge varit positiva till iGamingföretaget Enlabs som vi menade handlades alldeles för lågt i jämförelse med sina konkurrenter. Trots det har vi haft blandade framgångar vad rekommendationerna beträffar.

Enlabs Pltsligt hnder det

Publiceras i Stockpicker Newsletter 1791 (14 juni 2020)

ENLAB | First North | 21,4 kr | KÖP

När det senast begav sig för bara en månad sedan blev det dock bingo. Aktien som bl.a. togs in även i Referensportföljen kort därefter, var nyss upp 50% sedan dess varvid den passerade vår, sänkta, riktkurs. Finns det skäl att tro på mer uppsida?

Vi tror faktiskt det trots att vi håller fast vid att den politiska risken har ökat. Som vi tidigare nämnt hade den baltiska regleringen fram till coronautbrottet framstått som klart mer lyckad än exempelvis den svenska där myndigheterna ständigt ändrar (försämrar) villkoren vilket bl.a. lett till en allt sämre kanalisering.

Men när epidemin väl bröt ut hamnade ovanstående i något annorlunda dager. Dels då nationella lockdowns infördes i så gott som hela världen (däribland Baltikum som ju utgör bolagets huvudmarknad) men kanske framför allt eftersom bolaget plötsligt fick se sina licenser i Lettland där man är marknadsetta indragna med kort varsel (det tog politikerna i Lettland ca 6 timmar från att lägga ett lagförslag till dess exekvering). En närmast chockartad utveckling vilket också gjorde att vi bedömde att aktien skulle dras med rabatterade multiplar under överskådlig tid.

Med det sagt såg vi den ändå som tydligt köpvärd. Och tur var väl det sett med facit i hand. För trots att det bara har gått en månad sedan vår senaste analysuppdatering har en hel del intressant hänt kring bolaget.

För det allra första har verksamheten på samtliga marknader återupptagits med start i veckan. Klart positivt förstås och då i synnerhet som återöppningen gäller all verksamhet inkl fysiska spelbutiker (vi trodde inledningsvis att öppningen enbart skulle gälla onlinespel). Det faktum att delar av verksamheten varit nedstängd har möjliggjort för bolaget att migrera till en ny plattform som förväntas höja effektiviteten.

Dessutom har man använt kassan genom att kliva fram som huvudägare i Global Gaming 555 som ju bl.a. ligger bakom omtalade Ninja Casino som förlorade sin svenska licens tidigare. Ett intressant grepp som vi tolkar som ett försök till framtida sammanslagning. Skulle en affär bli av hade man rent hypotetiskt kunnat återlansera varumärket under den egna svenska licensen (förutsatt att man får behålla den). Detta ser vi dock främst som en option eller ett slags långskott då vi anser att det förknippas med en del risker.

Vad vi däremot tror skulle vara betydligt mer värdefullt för bolaget än att ge sig in på den hårt konkurrensutsatta svenska marknaden, är att man genom Global Gaming 55 stärker sin marknadsposition i länder som Estland och Finland där inte minst den senast nämnda framstår som klart intressant (ännu ej reglerad dock). Därutöver skulle man säkert kunna krama ut en del kostnadssynergier utöver att komma över varumärket ”Ninja” som kan tänkas bli värdefull på andra marknader än den svenska där den har något skamfilat rykte, i a f hos myndigheter.

Om det blir ett övertagande/sammanslagning eller ej framgent återstår förstås att se. Vi väljer att tills vidare betrakta inhoppet som främst en finansiell placering (lite såsom köp i Scout Gaming tidigare).

Det som tycks ha haft störst betydelse för kursutvecklingen i närtid är troligtvis två faktorer. Dels den allmänna haussen runt iGaming och då främst i USA. Dels det faktum att det lanserats en ny iGaming ETF i USA som snabbt blivit omåttligt populär. Bara det faktum att Enlabs, sin relativt ringa storlek till trots, ingår i en sådan vid sidan om jättar som exempelvis Draftkings, William Hill, Penn National m fl är förstås meriterande. Värt att omnämna är att betydligt större bolag såsom exempelvis NetEnt (!) eller LeoVegas inte finns med (inledningsvis i alla fall). Trots det har Stockholmsbörsen hela åtta (8) bolag inkluderade i BETZ (namnet på ETF) från start vilket får anses vara en betydande exponering då det sammanlagda antalet var 30 bolag från start.

Nyheter från Lettland till trots gör vi inte några estimatförändringar i dagsläget och fortsätter därmed räkna med utmanande Q2. Vi bedömer dock att sannolikheten för återgång till det normala under Q3 och Q4 är nu betydligt högre än för bara en månad sedan när även fysiska spelbutiker öppnats. Och eftersom flertalet stora sportevenemang har flyttats till nästa år lär förväntningarna på utvecklingen då öka ju närmare dit vi kommer.

Som tidigare kalkylerar vi med en tillväxttakt om 25% nästa år vilket är i linje med bolagets egna målsättning. Däremot är vi allt jämt något mindre optimistiska vad gäller lönsamheten. Bolagets egna mål bygger på EBITDA-resultat om 20 Meur men vi antar tills vidare att det snarare landar omkring 17-18 Meuro. Skulle så bli fallet handlas aktien till ca 7,5x EBITDA respektive 9x EBIT-resultatet för 2021. Det är utan tvekan lågt och då i synnerhet i nuvarande ränteklimat som ju gynnar tillväxtbolag. Att iGaming bolag överlag tack vare sina digitala affärsmodeller har omvärderats under pandemins tid gör ju inte saken sämre. Förvisso är sektorn närmast bannlyst i Sverige av ESG-skäl men köpflöden hittar ändå in som synes.

Fortsätter framgångarna för onlinebetting i USA vilket vi håller för troligt, kan Roundhills ETF mycket väl få sällskap av fler liknande produkter. Det tillsammans med att fokus sakta men säkert bör riktas mot nästa år gör att vi tror på fortsatt uppsida i aktien och höjer riktkursen till 27 kr (23). Köprådet kvarstår.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-06-11 12:45:00
Ändrad 2024-11-13 07:57:23