Eolus Vind – Projekt i kvadrat

Sedan föregående analys i mitten av februari när bokslutet för 2022 just hade släppts, har Eolus Vind haft det rejält motigt på börsen.

Eolus Vind Projekt i kvadrat

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2039 (14 maj 2023)

EOLU B | Mid Cap | 82,45 kr | KÖP

Aktiekursen har dalat från knappa hundralappen till dryga 80 kr. Q1-rapporten som släpptes på torsdagsmorgonen den gångna veckan gav emellertid ett initialt kurslyft, som senare dock mattades av betänkligt.

Q1 bjöd på en nettoomsättning som sjönk till 277 Mkr (432). Samtidigt steg rörelseresultatet till -12 Mkr (-158) medan resultatet före skatt blev -12 Mkr (-159). Nettoresultatet kom in på -15 Mkr (-138), motsvarande -0,61 kr per aktie (-5,55) såväl före som efter utspädning. Kassaflödet från den löpande verksamheten sjönk till -236 Mkr (-164). Före förändringar av rörelsekapital stärktes istället detta kassaflöde till -42 Mkr (-165).

Vid utgången av kvartalet uppgick nettokassan till 55 Mkr (345), att jämföra med 258 Mkr vid årsskiftet. Likvida medel summerade till 476 Mkr (676), ned från 568 Mkr vid årsskiftet. Utöver likvida medel fanns en checkkredit på 100 Mkr som var outnyttjad. Projekt- och byggkrediter om totalt 1100 Mkr var utnyttjade med ca 150 Mkr. Som jämförelse kan nämnas att vid utgången av Q1 föregående år var krediterna utnyttjade med ca 200 Mkr.

Annons

Åter till årets Q1 där soliditeten var 53% (60) vid utgången av kvartalet, att jämföra med årsskiftets 54%. Orderstocken summerade till 1118 Mkr (1195), ned från 1329 Mkr vid årsskiftet. Samtidigt hade projektportföljen ökat ytterligare kraftigt till motsvarande 24477 MW (15904), upp från 21880 MW vid årsskiftet. Energianläggningar i etableringsfas uppgick till 394 Mkr (786), ned från 794 Mkr vid årsskiftet.

En lättnadens suck kom under Q1 efter att Eolus kunde meddela färdigställandet av det norska projektet Øyfjellet, som blivit en följetong av diverse motgångar. Återstående beräknade intäkter och kostnader från projektet har redovisats under kvartalet utan resultatpåverkan. Bolaget förväntar sig fortsättningsvis inte någon betydande resultatpåverkan från projektet.

Under det säsongsmässigt svaga Q1 lyckades Eolus således minska förlusten drastiskt, trots avsaknad av någon större projektförsäljning utöver försäljningen av en andel av ett havsbaserat projekt som bolaget startat upp i Lettland. I det lettiska projektet med namnet Kurzéme har Eolus inlett ett samarbete med den tyska utvecklaren PNE. Detta med syftet att öka sannolikheten för framgång i projektet. Samtidigt har Eolus sålt 50% av projekträttigheterna för Kurzéme till PNE.

Resultatet under Q1 härrör därmed främst från uppnådda delmål för batteriprojektet Cald i USA, vinstavräkning för Stor-Skälsjön och försäljningen i Kurzéme. Omsättningen kommer till allra största delen från färdigställandet av Øyfjellet. Det amerikanska sol- och batterilagerprojekt i Arizona, vilket Eolus sålde i oktober har fortsatt att utvecklas väl. Bolaget bedömer att nästa utvecklingsmål kommer att nås under sommaren, varvid Eolus kommer att erhålla en väsentlig del av köpeskillingen. Den totala köpeskillingen beräknas uppgå till mellan 104 och 190 Musd att erläggas stegvis vid uppnådda delmål fram till och med år 2025, varav 12 Musd erhölls förra året.

Stockpicker ser positivt på att Øyfjellet nu äntligen förväntas kunna läggas till handlingarna. Projektet har varit en black om foten på bolaget och aktien länge nu. Utan något nytt liknande bakslag, vilket vi inte heller ser någon anledning att förvänta då det var en rad olyckliga omständigheter som försvårade genomförandet av Øyfjellet, ser vi framför oss att Eolus ständigt svällande projektportfölj och i övrigt goda exekverande kommer att åter börja sätta sina spår i bolagets och aktiens utveckling.

Med andra ord ser vi den nu nedpressade aktiekursen som ett riktigt bra långsiktigt köpläge och väljer därför att höja vår spekulativa köprekommendation ytterligare ett snäpp till en regelrätt dito. Riktkursen filas däremot till en aning och sätts till 130 kr (140).

Eolus är aktiva i hela värdekedjan från tidig projektutveckling till etablering och drift av anläggningar för förnybar energi. Detta tillsammans med att Eolus är aktiva i såväl Norden, Baltikum, Polen som USA och har projekt inom såväl land- och havsbaserad vind som sol och lagring, är enligt Stockpickers bedömning en betydande styrka inför framtiden. Det skapar allt mer värdefull erfarenhet ju mer tiden går samt handlingsutrymme att efterhand kunna fokusera verksamheten till de delar och marknader som ger bäst avkastning liksom att balansera risker.

Eolus analysgraf

Skriven av
Per Bernhult
Analytiker
Publicerad 2023-05-17 14:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:34:08