Ericsson – back in business
Något otippat har telekomjätten Ericsson åter blivit hett villebråd på aktiemarknaden. Under fjolåret hörde aktien till de allra bästa bland storbolagen. Ser vi ett år tillbaka i tiden har kursen ökat med 50%. Att anställa Börje Ekholm som vd visade sig bli en lyckoträff utan dess like. Är glansdagarna vi inte sett sedan millennieskiftet tillbaka?
ERIC B | Large Cap | 80,08 kr
Kursutvecklingen och intresset för aktien tyder på det. Allt sedan det blev känt att stjärninvesteraren Christer Gardell har köpt in sig har Ericsson outperformat inte bara börsindex utan även samtliga konkurrenter. Det skall dock påpekas att man förutom positiv publicitet som följde på Gardells inhopp, också haft en del tur på vägen. Stigande dollar/sjunkande krona har varit en faktor som har påverkat utvecklingen i tydligt positiv riktning under fjolåret.
Förtroendeproblematiken för kinesiska konkurrenten Huawei är onekligen en annan faktor som spelar bolaget i händerna, även om det än så länge är svårt att kvantifiera i kronor och ören hur stor eventuell påverkan kommer att bli. Det man vinner i västvärlden förlorar man säkert på den kinesiska marknaden. Och där har man som bekant satsat mycket energi och kraft genom åren.
I bokslutet som släpptes häromdagen rapporterade man en 3-procentig försäljningsökning som sammantaget summerades till 210,8 miljarder kr. Det kan tyckas skralt men det är faktiskt första gången på fem år (!) som Ericsson växer organiskt. Man gör det dessutom tack vare sitt största och viktigaste affärsområde, Networks som ökade försäljningen med ca 5% till 138,6 Mkr. Inom de betydligt mindre verksamheterna Digital Services och Managed Services sjönk omsättningen med 2 respektive 3% sett över helåret.
Var den organiska tillväxten ett litet steg i rätt riktning så var lönsamheten ett desto större sådant. Bruttomarginalen på helårsbasis summerades till 32,3% (23,3%). Justerar man för diverse engångsposter som Ericssons ledning gärna gör, var den hela 35,2% (25,9) och därmed inte allt för långt ifrån målintervallet om 37-39%. Problemet med dessa poster av engångskaraktär (i Q4 bokade man 6,1 miljarder) är dock det faktum att de återkommer kvartal efter kvartal och år efter år.
Redan nu flaggar man exempelvis för att årets resultat lär belastas med ytterligare 3-5 miljarder kronor viket är ca 3x fjolårets totala rörelseresultat som summerades till 1,2 miljarder kr (-34,7). Exklusive omstruktureringskostnader och annat som man ser som jämförelsestörande hade rörelseresultatet hamnat på 9,3 miljarder kr (-26,2) motsvarande en rörelsemarginal om 4,4%. Inom Networks var lönsamheten 14% under helåret och 16,5% i Q4 (15,5 respektive 17,5% exklusive eo-poster).
Tittar vi på Ericssons nuvarande värdering motsvarar den ca 20x årets förväntade vinst. Det är en tydlig premie gentemot Stockholmsbörsen generellt vilket tyder på att marknaden räknar med fortsatta lönsamhetsförbättringar och tillväxt i spåren av förväntad 5G-utbyggnad.
Takten i den senast nämnda är dock högst oviss liksom även volymomfattningen. Här är nämligen åsiktspektrumet oerhört brett. En del påstår att 5G blir en lika omvälvande förändring som internets uppkomst har varit. Andra är avsevärt mer återhållsamma i sina bedömningar och menar att teknologins betydelse ser ut att vara kraftigt överdriven.
Ericssons nuvarande värdering indikerar att marknadsaktörerna tror mest på dem som hör till den förstnämnda kategorin. Bolagets finansiella situation är så pass stark (nettokassa om ca 36 miljarder) att inte heller den pågående korruptionsutredningen som drivs av amerikanska myndigheter, tillägnas något större intresse. Styrelsen föreslår till och med utdelning om 1 kr (samma som året innan) trots att bolaget inte lyckades redovisa vinst på den nedersta raden ifjol.
Tittar man på marknadsprognoser verkar de flesta analytiker tro på att försäljningen ökar med sammantaget omkring 3-5% till 215-220 miljarder kr fram till 2020. Det kan jämföras med att Ericsson själva har guidat för en omsättning på 190-200 Mkr samt en rörelsemarginal på minst 10%. En prognos som troligtvis är satt så att den inte bara skall vara möjlig att nå utan till och med överträffas, vilket alltså marknaden redan tycks ha tagit fasta på.
Utgår man från att försäljningen år 2020 hamnar kring analytikernas 215-220 Mkr samtidigt som rörelsemarginalen närmar sig det långsiktiga målet om 12% redan då (uttalat mål för 2022) framstår inte dagens kursnivå på omkring 80 kr som orimlig. Tvärtom skulle man kanske rent av kunna tänka sig att aktien har ytterligare potential på 12 månaders sikt (upp till 90 kr).
Observera dock att ett sådant resonemang bygger på relativt optimistiska antaganden beträffande lönsamheten som innebär att förlusterna inom Digital Services upphör samtidigt som nätverksdivisionen överträffar målsättningen om marginaler på 15-17%.
Med ovan som grund tror vi att aktien mycket väl kan utvecklas bättre än Stockholmsbörsen även i år. Samtidigt känns det också som om den stora omvärderingen redan är genomförd och förhållandet mellan risk/reward därmed är mindre gynnsamt. För att aktien skall fortsätta outperforma måste nog tillväxten bli högre än analytikernas förväntningar som ju redan idag är högre än bolagets egen guidning gällande översta raden i resultaträkningen. Tror man att så blir fallet är aktien allt jämt en köpkandidat. Då juryn fortfarande är ute vad den frågan beträffar väljer åtminstone vi att avstå.
Ericsson AB är ett globalt ledande företag inom telekommunikation och nätverkslösningar, med en historia som sträcker sig över 140 år. Företaget erbjuder infrastruktur, programvara och tjänster för telekomoperatörer och företag världen över, med fokus på teknik som 5G, IoT och molntjänster. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet ERIC B.
Under räkenskapsåret 2023 rapporterade Ericsson en nettoomsättning på 272,3 miljarder SEK, en ökning från 271,5 miljarder SEK föregående år. Styrelsen föreslog en utdelning på 2,85 SEK per aktie för 2024, motsvarande en total utdelning på cirka 9,5 miljarder SEK.