Ericsson - Kämpar på i motvind

För en gångs skull kom telekomjätten Ericsson med en klart bättre rapport än vad marknaden hade förväntat sig.

Ericsson Kampar pa i motvind

KÖP | ERIC B | Large Cap | 57,7 kr

Aktien reagerade även tydligt positivt men glädjen avtog ju längre handeln pågick. Trots en initial uppgång på 7-8% stod kursen redan dagen därpå lägre än inför rapportsläppet (53,6 kr). Idag när rapportdammet har lagt sig står aktien dock åter klart högre än inför rapporten och faktiskt inte så långt ifrån den högsta nivån som gällde på rapportdagen, dvs när glädjen över den var som störst.

Att marknaden velar är förståeligt. Man kan nog se glaset som både halvtomt och halvfullt beroende vad man tittar på. På plussidan hamnar tveklöst lönsamheten där man redovisade ökad bruttomarginal inom så gott som samtliga affärssegment. Att marknadsläget förblir utmanande är tydligt då man trots nära tre procentenheters högre bruttomarginal (42,7% vs 39,8%) redovisade minskat bruttoresultat som uppgick till 22,8 Mdkr (24,9). Förklaringen här är den klart lägre försäljningen som i Q1 minskade nära 15% till 53,3 Mdkr (62,6). Inom Networks var minskningen till och med 21% (19% exkl valutaeffekter).

På EBITA-nivå och exkl omstruktureringskostnader blev det dock en resultatökning till 5,1 Mdkr (4,8) motsvarande en marginal om 9,6% (7,7). Smolken i bägaren här var att resultatet boostades av en engångsintäkt på 1,9 Mdkr som bolaget av konkurrensskäl inte ville specificera något närmare. Längre ned i resultatraden blev vinsten 2,6 Mdkr (1,6) vilket efter skatt motsvarar 0,77 kr (0,45) per aktie. Det är möjligtvis inte direkt lysande men ändå ett tydligt steg i rätt riktning.

Bland andra positiva faktorer värda att lyfta fram var god kostnadskontroll. Fritt kassaflöde före M&A-aktivitet uppgick till 3,7 Mdkr (-8,0) tack vare förbättrad hantering av rörelsekapital. Som en följd av det har nettokassan vid utgången av kvartalet ökat till 10,8 Mdkr jämfört med 7,8 Mdkr vid årsskiftet. I april delade man dock ut 1,35 kr vilket motsvarar omkring 4,5 Mdkr. Andra hälften av den föreslagna utdelningen om 2,70 kr skall skiftas ut till ägarna i höst (oktober).

Till mer nedslående budskap hörde den framåtblickande guidningen. Ledningen med vd Börje Ekholm i spetsen förväntar sig nämligen en fortsatt krympande RAN-marknad, ett tillstånd som kan bestå åtminstone fram till slutet av innevarande år. Det är ännu en gång en förskjutning framåt. Ifjol trodde man som bekant på efterfrågeökning i år, en prognos som därefter ändrades till andra halvåret. Nu spås alltså svagheten bestå året ut vilket för Ericssons del bör innebära stabilisering av försäljningen under andra halvåret tack vare den stora order som man tecknat med AT&T.

Annons

Det råder förstås ingen tvekan om att den svaga intäktsutvecklingen är ett stort bekymmer. Operatörer såväl i Europa som USA fortsätter avvakta med investeringar samtidigt som den tidigare snabba utrullningen i Indien börjar normaliseras (-40% i Q1). Det senare är också en anledning till att bruttomarginalen ändå steg i Q1. Lönsamheten i Indien är klart lägre än i USA och för den delen även Europa.

Som utomstående betraktare förvånas man av att investeringar i 5G på vår kontinent är så pass blygsamma. Det är vida känt att Europa ligger klart efter vad utveckling av 5G beträffar. Med stora investeringar i AI runt hörnet riskerar man att bli frånåkta än mer inom den så viktiga digitaliseringsutvecklingen. I USA har man börjat ta itu med problematiken medan i Kina går det mesta på högvarv i och med att Huawei åtnjuter i stort sett monopolliknande ställning i nuläget.

Det är också den obefintliga (läs: negativa) marknadstillväxten som har fått Ericsson att satsa på framtagning av andra tjänster som kan leda till nya intäktsflöden samtidigt som det får operatörer att investera mer i hopp om ökad lönsamhet på sina investeringar. Det är här som det fiaskobetonade förvärvet av Vonage (nedskrivet till hälften redan) kommer in i bilden. Så här långt har det inte varit någon munter historia och försäljningen i Q1 (3,7 Mdkr) var faktiskt lägre än under motsvarande period året innan (!) men verksamheten tros trots det att på sikt bli en språngbräda för nya tjänster och följaktligen även nya intäktsströmar.

Om så verkligen blir fallet återstår ännu att bevisa för Börje Ekholm & Co. Mycket av prestige finns nu bakom detta projekt. Hittills har man tecknat ett antal viktiga partnerskap med jättar som Verizon, AT&T eller Amazon Services. Problemet här är det stora antalet operatörer i Europa där varje europeiskt land har ett antal sådana jämfört med fåtalet stora sådana på andra håll i världen. Det i sig skapar förstås helt andra investeringsförutsättningar när kostnader kan slåss ut på betydligt större kundunderlag.

I likhet med bokslutet förändrar inte Q1-rapporten vår syn på aktien. Ser man glaset som halvtomt betraktar man Ericsson som en värdefälla. Vill man som vi se det som halvfullt ser man en potentiell kassako framför sig. Bolagets långsiktiga ambition är att uppvisa en justerad EBITA-marginal på 15-18% vilket ligger nära dubbelt upp mot var man är idag. För att nå dit måste investeringsnivån förstås öka. När så sker är en öppen fråga men enligt bolagets ledning var investeringstakten ohållbart låg redan ifjol. Är nämnda syn någorlunda korrekt borde en återhämtning ske snarare förr än senare.

Värderingsmässigt behöver Ericsson inte nå sitt marginalmål för att framstå som köpvärt. Det räcker i stort sett att nå en marginal på 10-12% nästa år för att EV/EBITA multipeln skall ligga på 7x och P/e-talet kring 10. Lägg därtill utdelning motsvarande en direktavkastning på 4,5-5% och förhoppningsvis också ett återköpsbeslut någon gång framöver och det bör finnas god uppsida i aktien. Den typen av åtgärder skulle dessutom minska risken för nya kostsamma M&A äventyr som historiskt sett inte har visat sig vara vidare värdeskapande för aktieägarna. Köprådet och riktkursen om 75 kr kvarstår.

lme analysgraf

Källa: Infront

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki

NASDAQ Stockholm
ERIC_B
Sektor
Teknologi
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Ericsson AB: Pionjär inom telekommunikation och nätverkslösningar

Ericsson AB är ett globalt ledande företag inom telekommunikation och nätverkslösningar, med en historia som sträcker sig över 140 år. Företaget erbjuder infrastruktur, programvara och tjänster för telekomoperatörer och företag världen över, med fokus på teknik som 5G, IoT och molntjänster.​ Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet ERIC B.
Under räkenskapsåret 2023 rapporterade Ericsson en nettoomsättning på 272,3 miljarder SEK, en ökning från 271,5 miljarder SEK föregående år. Styrelsen föreslog en utdelning på 2,85 SEK per aktie för 2024, motsvarande en total utdelning på cirka 9,5 miljarder SEK.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2024-05-07 17:34:00
Ändrad 2024-11-13 11:46:53