Ericsson - Sött och surt
Det är snarare regel än undantag att man som aktieägare i Ericsson sitter med hjärtat i halsgropen när telekombolaget skall rapportera.
KÖP | ERIC B | Large Cap | 61 kr
Så även denna gång efter att aktien utvecklats synnerligen starkt i spåren av den enorma AT&T ordern som man vunnit från Nokia. En order som för övrigt förväntas gå in i leveransfas under andra halvåret 2024.
Sett mot ovanstående var den kanske allra godaste rapportnyheten det faktum att kursen inte föll brant efter dess presentation. Aktien inledde förvisso ned men återhämtade sig ju längre tiden gick och när handelsdagen var över hade den till och med stigit med närmare 4%. Gott tecken allt annat lika även om man förstås gör bäst att inte övertolka reaktionen. När Q2- och Q3-rapporterna redovisades föll kursen brant men vid båda tillfällena var nedgången snarare köpläge än tvärtom (med facit i hand).
Det fanns dock ett och annat positivt att ta med sig från rapporten. Lönsamheten i Q4 var klart bättre än de flesta har förväntat sig. Justerad EBITA-marginal landade på 11,4% jämfört med 10,8% i motsvarande kvartal året innan och ca 10% som bolaget guidade för. Det är riktigt uppmuntrande utveckling inte minst då försäljningen var markant lägre än vad både vi och andra hade räknat med (-17% organiskt i Q4 och -10% på helåret). Här bör man dock påpeka att fjolårets Q4 var ett historiskt rekordkvartal när det kommer till försäljning.
Bland andra positiva faktorer hittar vi bl.a. kassaflödet som var 12,5 miljarder i Q4 vilket medförde att man vid utgången av året hade nettokassa på 7,8 miljarder kronor. Det fick styrelsen att föreslå bibehållen utdelning om 2,70 kr motsvarande 9,0 miljarder kronor trots att helårsvinsten sjönk. Utdelningen föreslås utbetalas i två delar om vardera 1,35 per aktie (april och oktober).
Tyvärr var det inte enbart idel positiva besked som Börje Ekholm hade att förmedla. Förutom den kraftigt minskade försäljningen för bolagets viktigaste område Networks (-23% i Q4), spådde han nämligen fortsatt utmanande marknad under 2024. De förhoppningar som man tidigare hade på återhämtning i marknaden tycks således ännu en gång förskjutas på framtiden. Totalt sett väntar man sig att marknaden minskar med 4% under året där utvecklingen i Indien börjar normaliseras efter att ha varit osedvanligt stark under 2023, Europa fortsätter att gå knackigt medan Nordamerika vänder upp.
Det senare är förstås det allra viktigaste budskapet eftersom det är där som lönsamheten är som bäst. Den stora frågan som ännu så länge förblir obesvarad är huruvida Ericsson har valt att prisa sig in för att få AT&T ordern eller om marginalerna blir som de brukar vara när det gäller stora amerikanska kontrakt.
"En sak vi gärna hade velat se Ericssons styrelse anamma är ett långsiktigt återköpsprogram "
Till andra mindre positiva nyheter i rapporten hör informationen kring det uppmärksammade förvärvet av Vonage. Den rapporterade försäljningen från plattformen ökade blott 2% jämfört med samma kvartal föregående år. Försäljningstillväxten uppges därtill ha påverkats negativt av ett förlorat kundkontrakt under Q4. Vilket kontrakt det gällde specificerar man inte. Resultatet för hela Enterprise verksamheten där Vonage ingår, blev negativt såväl i Q4 (justerad EBITA -0,8 miljarder) som på helåret (justerad EBITA -3,1 miljarder). Fortsätter utvecklingen kan fler nedskrivningar där bli aktuella trots att man skrivit ned hälften redan.
Börje Ekholm betonar i rapporten att operatörernas nuvarande investeringsnivå är ohållbart låg varför hans bedömning är att marknaden kommer att återhämta sig. Det svåra i dagsläget är veta när det sker. Tidigare prognoser som antydde viss marknadsförbättring i slutet av 2023 och början på 2024 har kommit på skam och den här gången väljer han klokt nog att inte gissa utan konstaterar att det i slutändan ligger helt i kundernas händer. Om inte han som förmodas ha daglig kontakt med de aktuella bolagen kan precisera närmare när vändningen kommer är det förstås svårt att göra det för utomstående. Vi noterar dock att den amerikanska teleoperatören Verizon flaggar för capex motsvarande 17-17,5 miljarder usd i år vilket faktiskt är något lägre än vad man investerade ifjol (18,8).
Som helhet förändrar inte Q4-rapporten vår positiva syn på aktien. Något tillväxtbolag är Ericsson inte sedan länge men faktum är att 2023 var bolagets intäktsmässigt näst bästa år någonsin slaget enbart av 2022 då Nordamerikanska investeringar i 5G var höga. Som läget ser ut just nu tyder det mesta på att 2024 inte lär avvika nämnvärt av föregångarna samtidigt som vi tror (hoppas?) att lönsamheten i år blir bättre än ifjol (justerat för redan genomförda och eventuella framtida nedskrivningar för Vonage). Dels som en följd av fortsatt kostnadskontroll dels baserat på något gynnsammare marknadsmix det vill säga ökat andel intäkter från Nordamerika som historiskt sett varit en lönsammare marknad.
Bolagets långsiktiga ambition är att uppvisa en justerad EBITA-marginal på 15-18% vilket ligger ganska långt ifrån nuvarande nivå (8,1% för helåret). Värderingsmässigt är aktien trots det oerhört billig alldeles oavsett om man når sitt mål eller ej. Antar vi att man i alla fall når 10% är EV/EBITA multipeln 8x idag medan P/E-talet landar kring 11-12. Det är högre än senast vi skrev om aktien men fortsatt lågt nog för att bibehålla såväl köprekommendationen som målkursen om 75-80 kr som ju motsvarar en EV/EBITA multipel om inte heller allt för höga 10x.
En sak vi gärna hade velat se Ericssons styrelse anamma är ett långsiktigt återköpsprogram. Stabil intjäning som Ericsson trots allt har levererat genom åren borde tillåta återköp av 2-3% av utestående aktier per år. Det vore nog klart mer värdeskapande åtgärd än M&A aktivitet som historiskt sett har lämnat en hel del i övrigt att önska.
Innehavsredovisning: Jacek Bielecki
Ericsson AB är ett globalt ledande företag inom telekommunikation och nätverkslösningar, med en historia som sträcker sig över 140 år. Företaget erbjuder infrastruktur, programvara och tjänster för telekomoperatörer och företag världen över, med fokus på teknik som 5G, IoT och molntjänster. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet ERIC B.
Under räkenskapsåret 2023 rapporterade Ericsson en nettoomsättning på 272,3 miljarder SEK, en ökning från 271,5 miljarder SEK föregående år. Styrelsen föreslog en utdelning på 2,85 SEK per aktie för 2024, motsvarande en total utdelning på cirka 9,5 miljarder SEK.