Expedia - Bäddat för revansch

Efter två år av pandemi är det många som är redo att packa sin resväskor igen.

Expedia Baddat for revansch

Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 9 (25 april 2022)

KÖP | EXPE | USA | 181,65 USD

expedia

Som svensk kan det ibland vara svårt att förstå hur instängd de flesta människor runt om i världen har varit, både på grund av tuffa restriktioner, men även känslomässigt till följd av den stora rädslan i samhället. De flesta turismexperter är därför eniga att sommaren 2022 kommer bli resebranschens stora comeback – oavsett vad.

Inte ens kriget i Ukraina verkar hittills haft en nämnvärd negativ effekt på efterfrågan på resor och reseplattformen Expedias ledning upprepade så sent som i slutet av mars att man räknar med en ”fantastisk sommar”, även i Europa. Konsumenten mår bra och är redo att spendera de pengar man sparat under pandemin. Bolaget har märkt en tydlig uppåttrend i stora marknader såsom Frankrike, Tyskland och Storbritannien, där antalet sökningar på påskresor ökade med 65 procent nästan omedelbart när COVID-19 restriktionerna togs bort.

Inte heller den höga inflationen tycks dämpa reslusten, utan folk bokar snarare en resa idag för att undvika eventuella prishöjningar framöver. Bilden bekräftas även av andra aktörer i branschen och nyligen kommenterade t.ex. lågprisflygbolaget EasyJet att antalet passagerare närmar sig en nivå som senast identifierades sommaren 2019.

För Expedias del förstärks även optimismen av att bolaget alltid varit starka på sin hemmamarknad Nordamerika och merparten av omsättningen härstammar härifrån. Oron kring händelserna i Östeuropa är inte lika utpräglad på andra sidan atlanten och amerikanska resenärer, som inte vågar resa till Europa på grund av kriget, söker sig istället till andra destinationer.

Högst upp på listan står resor inom Nordamerika och till Sydostasien. Enligt färsk statistik från Expedia ökade antalet sökningar på heta  destinationer såsom Singapore, Houston, Bali och Washington, med 35-60 procent i början av april, för resor mellan juni och augusti.

Expedia grundades redan 1996 och är en online reseplattform som tillhandahåller tjänster i form av hotell, flygresor, kryssningsresor och biluthyrning. Förutom Expedia, sitter man på stora varumärken som t.ex. Hotels.com, Trivago och CarRentals.com. Genom åren har man dessutom expanderat sin globala närvaro genom förvärv av regionala aktörer såsom t.ex. Wotif, Travelocity, Orbitz och Vrbo. Detta har öppnat dörren till nya marknader som t.ex. Australien och Nya Zealand.

Ifjol omsatte koncernen sammanlagt 8,6 miljarder USD, vilket var 65 procent mer än under krisåret 2020. Fortsättningsvis är bolaget dock långt ifrån de 12,1 miljarder som omsattes under år 2019, men trenden pekar åt rätt håll. Under fjärde kvartalet 2021, som fortfarande tyngdes av Omikron-variantens spridning, ökade omsättningen med 148 procent, jämfört med samma period föregående år, till 2,3 miljarder USD.

Den verkställande direktören Peter Kern har dessutom passat på att omstrukturera koncernen, vilket har lett till en betydligt lägre kostnadsbas. Till följd av detta har personalstyrkan minskat markant och år 2022 inleddes med 10 000 färre anställda än under slutet av år 2019. Det bådar förstås gott för lönsamheten framöver och hävstångseffekten bör vara betydande när volymerna äntligen återkommer på riktigt. Redan under 2021 lyckades man vända till ett positivt rörelseresultat, om än ett litet sådant på 186 MUSD.

Stor intern fokus ligger just nu på koncernens alla lojalitetsprogram, där tanken är att de ska förenas till ett. Ledningen förväntar sig ytterligare positiva marginaleffekter från detta arbete under år 2023. Givet koncernens storlek är ett förenat lojalitetsprogram en viktig konkurrensfördel, eftersom medlemmar kan få en rabatt på över 10 procent på sina bokningar och samla poäng till uppgraderingar m.m.

Expedia framstår som välpositionerade för att utnyttja det uppdämda resebehovet till fullo. VD:n Peter Kern har gjort sin hemläxa under krisen och står nu redo att skörda frukterna då resandet kommer igång igen. Trots två utmanande år är balansräkningen i bra skick och nettoskuldsättningsgraden uppgick till hanterbara 53 procent vid slutet av december.

Givet omständigheterna har aktien klarat sig ganska bra hittills i år och står mer eller mindre i samma nivå som vid början av januari. Nuvarande börsvärde, justerat för nettoskulden, motsvarar omkring 19 gånger det förväntade rörelseresultatet i år (EV/EBIT). Detta är en multipel som dock sjunker snabbt till 15 om man tittar på våra estimat för 2023. P/E-talet på drygt 20 (2023) kan ställas i relation till en förväntad vinsttillväxt på över 60 procent.

Under förutsättning att den ryska aggressionen inte eskalerar till ytterligare länder, ser vi ett intressant köpläge och sätter inledningsvis en riktkurs på 225 USD på 12 månaders sikt.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2022-04-27 12:49:00
Ändrad 2024-11-13 09:28:04