FAGERHULT – Risk för utdragen svacka

Belysningsspecialisten Fagerhult har under de senaste tre åren haft en stark omsättnings- och resultatutveckling inom alla sina affärs- och produktområdena, tack vare en kombination av organisk tillväxt och företagsförvärv. Samtidigt har man lyckats skapa sig starka marknadspositioner, som resultat av kontinuerliga investeringar i produktdesign, nyutveckling av armaturer och ett större utbud av lösningar för belysningsstyrning. Den positiva trenden har dock brutits i år, och vi ser en risk för en alltmer utdragen svacka.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

FAG | Mid Cap | 71 kr 

 

Efter ett redan ganska ljummet första halvår, backade bolagets nettoomsättning under Q3 organiskt med 4%, jämfört med samma period ett år tidigare. Inklusive förvärvs- och valutaeffekter innebar det förvisso fortfarande en ökning med 10% till 1 441 Mkr. De lägre volymer tynger dock lönsamheten, och bolagets rörelsemarginal minskade med 1,2 procentenheter till 13,5%. 

Svagheten kommer framförallt från Storbritannien. Affärsområdet, som även omfattar Irland, står för lite mer än 20% av koncernens totala nettoomsättning och kämpar delvis med osäkerheten kring Brexit, och delvis med ett tufft klimat för belysningslösningar till butiker, orsakat av näthandelns ökande popularitet. Dessutom har den brittiska byggsektorn tyngts av svåra väderförhållanden och kollapsen av byggbolaget Carillion i början av året. Som följd av dessa faktorer har affärsområdets nettoomsättning hittills i år sjunkit organiskt med 12%.

Det är dessvärre inte enbart i Storbritannien där läget är besvärligt. Även inom bolagets största affärsområde Väst- och Sydeuropa har den organiska tillväxten varit negativ (-4%), medan utvecklingen har varit oförändrad i Nordeuropa. Afrika, Asien och Australien går fortsatt starkt och har ökat nettoomsättningen organiskt med 10% under perioden januari – september.

Positivt är att Fagerhults nya vd Bodil Sonesson nämnde i samband med den senaste kvartalsrapporten att aktivitetsnivån generellt sett är hög, och att antalet förfrågningar, offerter samt också orderingång ligger på en stabilt hög nivå för de flesta av de större affärsområden. Dessutom utvecklas bolagets investeringar i aktiviteter som ska ge tillväxt på medellång sikt fortsatt väl, och man hoppas på ett positiv bidrag därifrån under de kommande kvartalen.

Ytterligare en intressant nyhet kom i mitten av oktober, när Fagerhult meddelade att man har signerat en avsiktsförklaring om att förvärva det italienska bolaget iGuzzini. iGuzzini är specialiserade på professionella belysningslösningar för både inom- och utomhusbruk, och omsatte cirka 230 Meuro ifjol. Om affären går genom är det därmed ett ganska stort förvärv för Fagerhult.

Hittills har ingenting nämnts om prislappen, men Fagerhult vill finansiera transaktionen med nya kreditfaciliteter och en nyemission till säljarna. Vid slutet av september uppgick nettoskuldsättningsgraden till 1,2 och soliditeten till 29%. Det återstår att se hur balansräkningen kommer se ut efter iGuzzini-övertagandet, men det rimliga borde vara att räkna med en paus på förvärvsfronten under 2019, inte minst för att säkerställa en smidig integration.  

För resten av 2018 och under 2019 räknar ledningen med fortsatt utmanande situation på den brittiska marknaden, där marknadsaktiviteten väntas minska på cirka 3 till 9 månaders sikt, primärt i sektorer med privat finansiering. Organisk tillväxt förväntar man sig från ökade marknadsandelar, som resultat av de olika aktiviteter som har gjorts sedan i mitten av 2016.

Vi ser det som oroande att Fagerhults slutmarknader redan har visat svaghetstecken i år, när många andra branscher fortfarande går på högvarv. Visserligen är belysningsbranschen unik på sitt sätt, med drivkrafter som skärpta krav på energieffektivisering, teknikskiftet till LED-belysning samt intelligenta kontrollsystem. Samtidigt är man beroende av kundernas allmänna investeringsvilja, vilket den nuvarande situationen i Storbritannien visar med all önskvärd tydlighet.

Oavsett om det blir en ”hård brexit” till slut eller inte, så har risken för ett sämre konjunkturläge 2019 ökat markant sedan vår senaste analys av Fagerhult i slutet av augusti (Newsletter 1637). Sedan dess har aktien också backat med ca 9%. Analytikernas konsensusestimat för vinsten per aktie har enligt Thomson Reuters kommit ner med 5% till 4,14 kr under samma period. För nästa år spås en tillväxt om 15% till 4,77 kr.

En del av den förväntade tillväxten kommer från förvärvet av det nederländska bolaget Veko, som omsätter omkring 380 Mkr på årsbasis. Veko konsoliderades dock redan från och med maj 2018 vilket innebär att analytikernas prognoser verkar förutsätta ganska generösa antaganden om organisk tillväxt. Vi har svårt att dela optimismen. Visserligen kommer iGuzzini addera en del värde, men det kommer även medföra högre finansieringskostnader, samt en meningsfull ökning av antalet utestående aktier. Hur stora de senare nämnda effekterna blir är ovisst då bolaget valt att inte gå ut med närmare detaljer kring affären.

Som en konsekvens av en rejält försiktigare hållning till den makroekonomiska utvecklingen sänker vi vår riktkurs från tidigare 100 kr till 80 kr. Uppsidan från dagens kursnivåer är därmed inte längre tillräckligt lockande för att behålla en köprekommendation, och aktien får därför lämna våra Top Picks.

NASDAQ Stockholm
FAG
Sektor
Belysning
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Fagerhult Group utvecklar, tillverkar och marknadsför belysningssystem för publika miljöer och fastigheter.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2018-12-08 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:01:26