Fagerhult – Strålande prestanda
En riktig stark avslutning på 2022 visade belysningsspecialisten i sin bokslutskommuniké.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2019 (26 februari 2023)
FAG | Mid Cap | 54,5 kr | KÖP
Nettoomsättningen ökade under Q4 organiskt med 17% till 2 271 Mkr, vilket kan jämföras de 13% som man rapporterade kvartalet innan. Den positiva trenden blir ännu tydligare om vi jämför med den valutajusterade tillväxttakten på ”bara” 7% under det första halvåret 2022. Både nettoomsättningen, orderingången, rörelseresultatet och rörelsemarginalen nådde dessutom nya rekordnivåer. Det är ett resultat av ett produkterbjudande som ligger rätt i tiden och ledningens framgångar med att hantera den utmanande situationen i leverantörskedjan.
Fagerhults moderna uppkopplade belysningslösningar kan sänka energiförbrukningen med upp till 90%. Det är ett starkt försäljningsargument i tider som präglas av energikris och skenande elpriser. Marknaden för renovering och uppgradering växer följdriktigt snabbt. Utöver det har bolaget lyckats lansera ett flertal produktinnovationer som har tagits emot mycket väl av marknaden.
Inom det största affärsområdet Collection (47% av nettoomsättningen) ökade nettoomsättningen organiskt med 14% i Q4 och sett på helåret med 22% totalt. Collection innehåller varumärken med global marknadsnärvaro, som alla är välkända bland ljusdesigners och arkitekter runt om i världen. De erbjuder ett brett produktutbud med fokus på inom- och utomhusmiljöer med höga krav på arkitektonisk utformning. Ofta levererar Collection stora projekt som till exempel The Pier Hotel i Göteborg och Charlotte Airport i USA.
Bäst lönsamhet har man inom affärsområdet Premium (34% av nettoomsättningen) som visade en rörelsemarginal (EBIT) på 15,8%. Det kan jämföras med koncernens 11,2% i Q4 och 10,1% för helåret 2022. Premium fokuserar på den europeiska marknaden och globala kunder med bas i Europa. Här har man ett nära samarbete med föreskrivande led och partners för att leverera premiumprojekt, ofta med skräddarsydda lösningar. Merparten av omsättningen avser inomhusapplikationer, men det finns också ett utomhussortiment för vissa specifika marknader.
Bolaget har lyckats föra vidare stora delar av de egna kostnadsökningar via egna prishöjningar, vilket har gynnat bruttomarginalen. Vd Bodil Sonesson tror dessutom att denna positiva utveckling borde fortsätta då verksamheterna fokuserar på prissättning, med ytterligare höjningar i början av 2023. Hon är även optimistisk att de tidigare utmaningarna i leverantörskedjan ligger bakom bolaget.
Det har även synts positiva effekter på bolagets kassaflöde, då lagernivån har kunnat minskas för varje månad sedan sommaren. Under året ökade varulagret dock fortfarande med 298 Mkr, jämfört med året innan, och även kundfordringar ökade med 407 Mkr. Följdriktigt minskade kassaflödet från den löpande verksamheten till 403 Mkr (803). Bättring är dock i sikte för 2023 och den finansiella ställningen är redan idag mycket bra. Vid slutet av december uppgick nettoskuldsättningsgraden till låga 43%. Med det starka utgångsläget i ryggen föreslår styrelsen en utdelning på 1,6 kr (1,30) per aktie för 2022, vilket innebär en direktavkastning kring 3% på dagens kursnivåer.
Intresset för hållbara belysningslösningar ökar stadigt, då projekten får en kortare återbetalningstid när energipriserna skjuter i höjden. Utöver det kan kunderna minska sitt koldioxidavtryck. Vårt huvudscenario är därför att efterfrågan kommer fortsätta stå emot den allmänna konjunkturavmattningen. Orderstocken är dessutom stark inför 2023 och ligger på 1 950 Mkr.
Aktien har utvecklats mycket väl sedan vår senaste analys i november (Newsletter 1996) och kursen har rusat med drygt 25%. Till följd av den starka rapporten höjer vi våra estimat något både för 2023 och 2024. Det innebär att p/e-talet fortfarande ligger på en attraktiv nivå kring 12,5 räknat på den förväntade vinsten i år, den starka kursuppgången till trots.
Vi upprepar vår köprekommendation och höjer riktkursen till 65 kr (60 kr).