Fenix Outdoor – Brottas med höga varulager

Efter ett utmanande år 2023 finns det nu berättigade förhoppningar om att friluftsbolaget står inför en vändning.

Fenix Outdoor Brottas med hoga varulager

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2119 (14 juli 2024) 

CHANS | FOI B | Large Cap | 750 kr

Lagersituationen är förvisso fortfarande inte tillfredsställande, men i samband med Q1-rapporten indikerade styrelsens ordförande Martin Nordin, att han såg tecken på förbättring, både internt och hos återförsäljarna.

Dessutom har ledningen vidtagit kraftfulla åtgärder för att sänka kostnadsbasen, vars effekter redan har börjat synas i inledningen av 2024. Även effektiviseringsförbättringar förväntas så småningom uppnås tack vare investeringar i ett ERP-system för segmenten Brands och Global Sales. Samtidigt står aktien mer eller mindre på samma nivå som för 12 månader sedan, vilket väcker frågan om det nu kan vara rätt läge att köpa?

Kombinationen av Covid-baksmälla, konjunkturnedgång och omstruktureringar inom den tyska detaljhandelssektorn har lett till höga lagernivåer och stor osäkerhet bland återförsäljarna. Året börjades följdriktigt med en lägre orderbok än förra året och koncernens nettoomsättning under perioden januari – mars minskade med 9% till 163,8 Meuro. Här ingick, emellertid, även en negativ effekt av försäljningen av gasolkökstillverkaren Primus. Justerat för avyttringen minskade försäljningen med ”endast” 6,5%.

Försäljningen direkt till konsument ökade med 4,5% under kvartalet och utgör numera drygt 57% av koncernens totala försäljning. Ökningen drevs främst av fysiska butiker, men fick även bra stöd av online försäljningen på de olika varumärkessajterna. Den stigande andelen av direktförsäljning gynnar koncernens bruttomarginal, men rörelsemarginalen (EBIT) minskade icke desto mindre med 1,7 procentenheter till 7,8%.

Ledningens långsiktiga ambition förblir att nå en vinstmarginal före skatt (PTP) på minst 10%, vilket kan jämföras med de runt 6% som uppnåddes under de senaste 12 månaderna. Gapet är alltså ganska stort men genom de redan vidtagna åtgärderna hoppas man kunna realisera besparingar på cirka 7 Meuro redan i år. Från och med 2025 räknar bolaget även med en minskning av de operationella kostnaderna om 2 - 4 Meuro, till följd av en upprampning av ett nytt logistiksystem i Tyskland. För att nå lönsamhetsmålet kommer det dock även krävas en märkbar återhämtning av konjunkturen.

Annons

Vad gäller den geografiska utvecklingen så hade de flesta av grossistmarknaderna ingen tillväxt under Q1. Bolaget har, emellertid, sett en ökning av direktorders på ett flertal marknader, vilket talar för att lagersituationen håller på att förbättras. I Kina visade verksamheten till och med rekordsiffror och hela Asien hade ett mycket bra Q1.

Boomen inom friluftsbranschen har varit enorm under pandemiåren. Kortsiktigt har det skapat en del problem som kommer ta tid att lämna bakom. På detaljistsidan finns det till exempel fortfarande en hög risk för rabatter för att bli av med stora lager som byggts upp. Martin Nordin räknar därför inte med att marknaden kommer växa i samma utsträckning som tidigare och han tror att en fullständig återhämtning kommer att ske tidigast 2025. Inför Q2 är han trots allt försiktigt optimistisk, eftersom direktorderfrekvensen är högre än förra året. Som huvudsakliga risker pekar han ut återförsäljarnas finansiella situation och deras betalningsförmåga.

På lite längre sikt framstår bolaget som välrustat med starka varumärken i portföljen (Fjällräven, Hanwag, Tierra, Royal Robbins). Med en bantad kostnadskostym bör hävstångseffekten bli ännu mer positiv när volymerna väl kommer tillbaka. En ytterligare styrka är den starka balansräkningen som öppnar dörren för förvärv, nu när många aktörer har det kämpigt. Det senaste större förvärvet gjordes år 2021, när brittiska Trekitt blev en del av koncernen. En mindre transaktion genomfördes i mars, när man förvärvade 30% av en återförsäljare av märket Fjällräven med verksamhet i Tjeckien och Slovakien.

Även om andra halvåret skulle visa en viss efterfrågeförbättring tyder det mesta på en nedgång av omsättning och vinst i år. Lägre räntor och ett avtagande tryck från inflationen bör dock kunna bidra till en mer positiv stämning bland konsumenter, vilket bådar gott för en återgång till tillväxt år 2025. På våra estimat för 2024 handlas aktien i skrivande stund kring P/E 25. För att det ska framstå som attraktivt måste man dela vår positiva syn för nästa år som gör att vinstmultipeln sjunker mot 17-18.

Med ovan som utgångspunkt kommer vi fram till samma slutsats som i april ifjol (Newsletter 2032): Fenix är ett intressant bolag för den långsiktige placeraren men ingen aktie som platsar in bland våra Top Picks för de kommande 12 månaderna.

fenix analysgraf

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-07-17 10:12:00
Ändrad 2024-11-13 12:00:27