Fenix Outdoor – Friluftstrenden är stark

Friluftsbolagets aktie har haft en volatil resa sedan vår senaste analys i december 2019 (Newsletter 1749).

Fenix Outdoor Friluftstrenden ar stark

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2032 (19 april 2023)

FOI B | Large Cap | 862 kr | CHANS

Det initiala raset mot 520 kr i början av Covid-19-pandemin följdes av coronaboomens peak-nivåer på över 1 500 kr i september 2021. Idag är kursen mer eller mindre tillbaka på ruta ett, då investerarna verkar vara oense om vad som väger tyngre just nu: motvinden från den svagare konjunkturen eller den välmående verksamheten som gynnas av den starka friluftstrenden i samhället.

Fenix Outdoor erbjuder kläder och utrustning för natur och friluftsliv, ett område som redan före pandemin har visat stark tillväxt då människorna spenderar alltmer pengar på sport- och fritidsaktiviteter. Verksamheten är uppdelad i tre rörelsesegment Brands, Frilufts och Global sales.

Den största, Frilufts, stod för 46% av koncernens totala nettoomsättning i fjol och består av detaljisterna Naturkompaniet, Globetrotter, Partioaitta, Friluftsland och Trekitt. I Brands (27% av omsättningen) ingår varumärkena Tierra, Hanwag, Royal Robbins, samt flaggskeppet Fjällräven. Här ingår dessutom varumärkenas egna E-handel samt monobrandbutiker, men även distributionsbolag som koncentrerar sin försäljning till ett varumärke. Det tredje rörelsesegmentet, Global sales (27%), omfattar de distributionsbolag som säljer flera av koncernens varumärken.

Den operativa utvecklingen de senaste åren har varit imponerande, alla utmaningar till trots. Mellan åren 2018 och 2022 har nettoomsättningen ökat med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 7% till 759 Meuro ifjol. Där ingår dessutom siffrorna från 2020, som tyngdes av nedstängningar på många viktiga marknader såsom Tyskland, som står för omkring en tredjedel av nettoomsättningen.

Näst störst är den amerikanska marknaden (18%), där man växer både inom direktförsäljning till konsumenten och inom Brands/wholesale. Den arbetande styrelseordföranden Martin Nordin, tillika äldsta sonen till grundaren Åke Nordin, noterade dessutom i bokslutskommunikén för 2022 att den amerikanska marknaden verkar återhämta sig snabbare från lågkonjunkturen och drabbas mindre av den europeiska säkerhetssituationen. Sammanlagt ökade fjolårets försäljning i Nordamerika i lokal valuta med 29%, vilket var betydligt mer än de +17% på koncernnivå. Alla geografiska marknader visade tillväxt förutom Sverige (-5%) och ”övriga nordiska länder” (-0,1%).

Neråt gick det även för lönsamheten då rörelsemarginalen försvagades om 1,9 procentenheter till 11%. Resultatet påverkades bland annat negativt av högre kostnader för returer och semesterersättning, samt omvärdering av ett hyreskontrakt och operativa valutaförluster. Enligt ledningen har bolagets generella effektivitet lidit av pandemin, tex på personalsidan där distansarbetet har skapat en del utmaningar.

Förbättringar på kostnadssidan hoppas man framöver kunna visa inom distributionen, där investeringar i ny logistikverksamhet i Europa och Nordamerika väntas bära frukt. Det gäller tex lagerautomatisering för den digitala verksamheten. Utöver det sätter man upp ett striktare system för investeringar och kostnadskontroll genom nya och skärpta kontrollåtgärder.

Glädjande är att den finansiella situationen alltjämt är stark, med en nettokassa som uppgick till över 50 Meuro vid slutet av december. Det är en komfortabel kudde som till viss del sannolikt kommer att användas på förvärvsfronten. Dessutom stundar några stora investeringar på affärssystemsidan. En del har även använts för att fylla på lager då en stor del av kollektionerna löper under flera år och ledningen ville säkra den tidigare kostnadsnivån. Förhoppningsvis kommer det ge en lindrande effekt vad gäller inflationen och eventuella ytterligare störningar i leveranskedjan.

Martin Nordin verkar i alla fall fastbesluten att inte delta i rabattkriget som en del konkurrenter har tvingats ge sig in i. Till skillnad från många andra har Fenix produkter en längre livs- och säljcykel, så behovet att bli av med ett överlager inte är lika utpräglat. Hans senaste kommenterar kring utsikterna för 2023 var blandade och han noterade en högre grad av osäkert på grund av den ekonomiska utvecklingen. Samtidigt ser orderdjupet acceptabelt ut och inte minst för den amerikanska verksamheten förväntar han sig fortsatt tillväxt. Läget i Europa beskrivs som generellt bra, med undantag för Sverige.

Onekligen är konsumenten pressad från många håll. Arbetslösheten är dock än så länge inget problem i vare sig Europa eller Nordamerika och det finns fortfarande hopp om att centralbankerna kommer vara klara med sina räntehöjningar innan sprickorna i ekonomin blir alltför djupa. Samtidigt är friluftstrenden starkare än någonsin, vilket talar för att efterfrågan bör kunna klara sig hyfsat bra även i år.

Vi tror att årets nettoomsättning kan nå runt 785 Meuro, drygt 3% mer än ifjol. Dessutom bör rörelsemarginalen kunna studsa tillbaka till 12%. Infrias detta scenario, motsvarar dagens börsvärde justerat för nettokassan inte mer än 10x årets förväntade rörelseresultat. P/e-tal på 14 ligger en bra bit under det historiska snittet (24). För den långsiktige är det intressanta nivåer, men avsaknaden av triggers i närtid gör att aktien inte hamnar bland våra Top Picks utan köprekommendationen blir av mer spekulativ karaktär.

Fenix analysgraf

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2023-04-21 14:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:27:54