Ferroamp – Ett tecken i tiden
Greentech-bolagets aktieprisutveckling är ett tecken i tiden. Siffrorna för Q3 visade en ökning av nettoomsättningen om 66%, jämfört med samma period i fjol, till 48 Mkr.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1996 (16 november 2022)
FERRO | First North | 52,2 kr | KÖP
Under de första nio månaderna har nettoomsättningen stigit med 61% till 142 Mkr. Orderboken beskrivs dessutom som extremt god och försäljningen hade kunnat vara ännu högre om den inte begränsats av produktionskapaciteten. Det är imponerande, även om vi inte hade befunnit oss i extraordinära kristider med en annalkande lågkonjunktur.
Ändå har aktien tappat ca 35% sedan inledningen av året och sedan publiceringen av Q3-rapporten har den sjunkit med nära 20%. Placerarna nöjer sig inte längre med stark intäktstillväxt och ljusa utsikter; de vill även se goda marginaler och vinst på sista raden. När räntan skjuter i höjden är tålamodet med förlustgenererande tillväxtbolag ytterst begränsad och det också här som problemet ligger i Ferroamps fall.
Den kraftiga volymökningen till trots är försäljningsnivån inte tillräcklig ännu för att täcka kostnaderna och rörelseresultatet (EBIT) uppgick till -11 Mkr i Q3, respektive -25,7 Mkr under årets första nio månader. Vi kan, emellertid, konstatera att lönsamheten har förbättrats jämfört med motsvarande perioder förra året, med 11 procentenheter till -23% i Q3, respektive med 14 procentenheter till -18% under de första nio månader.
Affärsutvecklingen är dessutom bättre än ledningens uppsatta planer, oaktat utmaningar kring komponentleveranser som har belastat resultatet med 4 Mkr i Q3 (11 Mkr i det första nio månader). Vd Krister Werner kommenterade nyligen att man är väldigt nära lönsamhetsmålet och utan de extrema fördyrningarna i kostnadsledet hade man redan nått det.
Den officiella ambitionen är att nå en omsättning i årstakt på 400 Mkr vid årsskiftet 2022/2023 och ett positivt kassaflöde i den operativa verksamheten. Efterfrågan beskrivs som större än någonsin och september blev den i särklass starkaste månaden i företagets historia avseende orderingången. Anledningen är Europas energikris och de höga elpriserna i Sverige. Föga förvånande är det marknaden för villasystem där bolaget noterar den snabbaste ökningen.
I och med det stigande intresset för solceller, växer marknaden för Ferroamps växelriktare och bolaget lyckas dessutom ta marknadsandelar, enligt vd Werner, eftersom produkten EnergyHub erbjuder även smart styrning, likströmsnät och fasbalansering och därmed mycket mer än en vanlig växelriktare. Utöver det växer intresset för batterisystem mycket fort. Enligt Skatteverket hade privatpersoner redan i juli sökt grönt avdrag för dubbelt så stora investeringar i energilager som under hela förra året. För Ferroamp innebär det att batterier, vid sidan om solceller, har blivit ett draglok i försäljningen av hela EnergyHub-systemet.
Utmaningen är att möta den starka efterfrågan och än är produkterna inte fullt ut industrialiserade. Ledningen tar dock steg år rätt håll och under Q3 skrev man dels ett utökat produktionsavtal med elektroniktillverkaren Note, dels ett nytt tillverkningsavtal med norska Kitron.
Note tillverkar EnergyHub XL och avtalet innebär en fördubbling av produktionskapaciteten närmsta halvåret, efter att ha ökat med cirka 500% senaste året. Kitron ska tillverka det vägghängda systemet EnergyHub Wall och tillverkning ska ske i Polen. Genom samarbetet tredubblas tillverkningen av EnergyHub Wall 14 och avtalet ses också som ett steg på vägen mot kommande internationella lansering.
Totalt har bolaget nu fyra olika tillverkare med produktion i Sverige, Polen och Kina. Samarbetena med Note och Kitron ger dessutom tillgång till ytterligare kontakter med globala leverantörer, vilket förhoppningsvis kan lätta trycket på komponentsidan framöver. Ferroamp själv har förstärkt den egna inköpsavdelningen och gjort stora investeringar för att skapa en skalbar, flexibel och lönsam plattform. Bristen på framför allt elektronikkomponenter bedöms, emellertid, bestå åtminstone första halvåret 2023.
Det mest negativa med ovan budskap är att bolaget med stor sannolikhet inte kommer visa lönsamhet förrän tidigast under andra hälften av 2023. Det finns en risk att detta kommer ligga som en våt filt över aktien, trots att den fundamentala utvecklingen av verksamheten egentligen går åt rätt håll. Vår positiva syn på bolaget har inte förändrats och det stora intresset för produkterna talar enligt oss sitt tydliga språk. Den finansiella situationen är fortsatt stabil, med drygt 100 Mkr i likvida medel på balansräkningen vid slutet av september, och inga långfristiga räntebärande skulder.
Börsvärdet justerat för nettokassan motsvarar i dagsläget runt 1,7x den aviserade omsättningen (EV/Sales) vid årsskiftet 2022/2023 (run-rate). Målet är fortfarande möjligt att nå, men kräver en snabb upprampning av produktionen. På helårsbas lär det dröja tills 2024 innan bolaget visar svarta siffror på sista raden, men vi tror på en gradvis förbättring av lönsamheten längs vägen. Håller detta scenario tror vi fortfarande att aktien kan leta sig upp mot 90 kr på 12-månaders sikt.