Ferroamp – Överdriven rapportreaktion
Greentech-bolagets bokslutskommuniké fick ett surt mottagande på börsen och aktien rasade i öppningshandeln med 14%.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2019 (26 februari 2023)
FERRO | First North | 63,5 kr | KÖP
Varken siffrorna eller budskapet innehöll, emellertid, några större överraskningar och reaktionen framstår därför som klart överdriven i vårt tycke.
Bolaget fortsätter sin kraftiga tillväxtresa och nettoomsättningen för helåret 2022 nådde 205,1 Mkr, 86% mer än året innan. Orderstocken inför 2023 uppgick i början av januari till 350 Mkr och överstiger därmed den totala omsättningen för fjolåret. Efterfrågan är stark på alla produkter såsom EnergyHub, batterier och solsträngsoptimerare. Under 2022 ökade antalet sålda EnergyHub med 43% jämfört med föregående år, antalet sålda batterier steg med 112% och antalet sålda solsträngsoptimerare ökade med 119%.
Inte minst de höga elpriserna bidrar till ett allt större intresse då fler ser till exempel den ekonomiska vinsten i att ladda när elen är billig för att därefter använda den när den är dyr. I december meddelade bolaget att efterfrågan på batterilager under hösten hade ökat med 534% jämfört med samma period 2021.
Bekymret är fortfarande den bristande lönsamheten, bland annat till följd av höga kostnader för spotinköp som man har valt att göra för att kunna leverera till kunderna. Spotinköpen har blivit nödvändiga då kriget och nedstängningar i Kina har bidragit till att störa de globala leveranskedjorna av komponenter. Det i sin tur har lett till försenade leveranser och bolaget blev tvungna att göra dyra inköp av alternativa komponenter. Samtidigt har ledningen jobbat febrilt med att skala upp produktionskapaciteten, vilket har medfört ett större tryck på rörelsekapitalet i form av ett högre varulager jämfört mot tidigare perioder.
Uppskalningen har framför allt gjorts via outsourcing men det har varit svårt att öka produktionen i samma takt som efterfrågan har stigit. Under hösten skrev man därför på två ytterligare produktionsavtal som gör det möjligt att öka takten i produktionen för att möta efterfrågan och korta leveranstiderna under 2023. Genom det utvidgade samarbetet med Note kommer produktionen av det större systemet EnergyHub XL att ökas markant under året. Avtalet med norska Kitron mångdubblar produktionsförmågan av villasystemet EnergyHub 14 och ger Ferroamp en bra plattform för en kommande utlandslansering. Det bådar gott för en fortsatt stark omsättningstillväxt framöver.
Under ytan finns det också ljusa punkter vad gäller lönsamheten. Bruttomarginalen ökade exempelvis med ungefär 20 procentenheter under 2022 jämfört med 2021. Den underliggande bruttomarginalen (dvs exklusive spotköp) i Q4 blev med 37% den bästa någonsin, tack vare genomförda prishöjningar och en gynnsam produktmix. Höga kostnader för spotköp har medvetet tagits under sista kvartalet för att kunna leverera till kunderna, men den tillförordnade vd:n Fredrik Breitung ser att läget ljusnar både på världsmarknaden och i den egna utvecklingen.
Hans fokus för 2023 ligger tydligt på att få upp lönsamheten. Förutom att öka volymen vill han arbeta med kostnadseffektiviseringar samt prisjusteringar. Även fortsatt produktutveckling står högt upp på agendan och eftersom systemet kan uppdateras över nätet, tar alla kunder del av de funktionalitetsförbättringar som görs.
Uppbyggnanden av varulagret syns även i kassaflödet från den löpande verksamheten som landade på -36 Mkr i Q4. Vid slutet av december hade man likvida medel på 55 Mkr på balansräkningen. Dessutom hade varulagret ökat till 42 Mkr, till stor del bestående av färdiga produkter och komponenter för att tillgodose den ökade efterfrågan. På tillgångssidan finns ytterligare 62 Mkr i form av kortfristiga fordringar till följd av den kraftigt ökade faktureringen. Därmed borde man klara sig tills vidare utan nya kapitaltillskott, men det går inte att utesluta att styrelsen kommer bli aktiv i detta avseende om rätt tillfälle ges.
Vi håller fast vid vår positiva syn på aktien, drivet av en stark efterfrågan och en successivt förbättrad lönsamhet. För 2023 ser en omsättning kring 400 Mkr som realistisk, samtidigt som en break-even på rörelseresultatsnivå bör kunna nås under andra halvan av året. Såväl köprådet som riktkursen (90 kr) förblir intakta.