Fingerprint – caset spelade inte ut

I årets upplaga av Vinnarportfölj pekade vi ut biometribolaget Fingerprint Cards som en möjlig kursvinnare.

Fingerprint caset spelade inte ut

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2073 (15 oktober 2023)

FING B | Small Cap | 0,85 kr | NEUTRAL

Tanken var att bolaget skulle kunna vara ”ett bet” på den kinesiska återöppningen då just Kina står för majoriteten av intäkterna. Hur dåligt anseende än bolaget har i Sverige efter otåliga skandaler (insider åtalet mot forne VD och styrelseordföranden samt störste ägaren Johan Carlström pågår just nu), är man de facto en marknadsledare inom kapacitiva senorer på mobilsidan, och nu även inom PC.

Någon kursvinnare blev aktien tyvärr inte. Långt ifrån. Dels gav inte återöppningen lika kraftfull effekt som i exempelvis Europa och USA, dels var lagren även så pass välfyllda i samtliga led att det istället uppstod extrem prispress som tvingade styrelsen till ännu en emission. Allting som kunde gå fel, gjorde med andra ord just det. Att pricka en tur-around visade sig vara exakt lika svårt som det vanligtvis är.   

Till vårt försvar kan nämnas att vi inte var sena med att påpeka att risken i placeringen inte bara var hög utan rent av mycket hög och framförde just risken för emission som ett rejält hot. Fingerprints usla rykte i investerarkretsar och knappt något institutionellt ägande skulle göra en ny kapitalanskaffning till en rejäl utmaning med usla villkor som följd. Exakt så blev också fallet. Emissionen var förvisso garanterad men blott 72,4% tecknades med stöd av teckningsrätter varvid resterande hamnade hos garanterna.

Det positiva i dagsläget är förstås det faktum att bolaget fick in drygt 180 Mkr före avdrag för emissionskostnader. Därutöver har man ingått avtal med Heights Capital Management, Inc om konvertibla skuldebrev till ett nominellt belopp om 160 Mkr (med möjlighet till utökning med ytterligare 90 Mkr). Likviderna kommer att användas för inlösen av ett dyrt obligationslån (STOBOR +9%) som löpte fram till 2024 och som skulle behöva refinansieras ändå.

Efter emissionerna uppgår det totala antalet aktier till cirka 579 miljoner vilket innebär att marknadsvärdet idag uppgår till ca 500 Mkr. Företagsvärdet (EV) är till och med lägre eftersom nettoskuldsättningen som vid utgången av Q2 uppgick till ca 60 Mkr är numera omvandlat till nettokassa när obligationslånet är inöst. Likvida medel vid utgången av juni översteg nämligen 252 Mkr. Kassaflödet från den löpande verksamheten var samtidigt positiv och uppgick till 10,1 Mkr tack vare mycket stark utveckling i Q2 (52,4 Mkr) som en följd av minskade lagernivåer.

Tittar vi på prestationerna så här långt i år var Q1 väldigt svagt men följdes av ett klart bättre Q2 där intäkterna uppgick till 203,3 Mkr (228,1). Det var fortfarande minskning jämfört med motsvarande period året innan men samtidigt en tydlig sekventiell förbättring (+74%). Bruttomarginalen sjönk dock till mycket låga 13,1% (31,1) eftersom prispressen inom Mobile tilltog och försäljningen inom affärssegmenten där marginalen är högre var lägre. Rörelseresultatet blev -75,7 Mkr (-12,2). Motsvarande siffra för hela det första halvåret summerades till -151,4 Mkr (-43,9) vilket onekligen inte imponerar givet att intäkterna summerades till 320,3 Mkr (528,3).

Som framgår av siffrorna ovan är försäljningsnivån i det här skedet alldeles för låg för att kunna täcka kostnaderna. Enligt bolagets tf VD (Ted Hansson ersattes av Adam Phillpott den 1/9) kommer lagerproblematiken bestå fram till åtminstone Q4 för bolagets del och ytterligare något längre innan hela mobilbranschen når balans. Förhoppningen är att försäljningen inom PC och Access kan mildra effekterna. Lönsamheten inom dessa områden är betydligt högre. En första indikation får vi i samband med Q3-rapporten som föredömligt nog presenteras redan under nästkommande vecka (19/10) 

När det gäller just Access har det kommit en rad uppmuntrande nyheter. I veckan meddelade bolaget att dess sensor finns integrerad i Assa Abloys Yale Assure lås för användning på den nordamerikanska marknaden. Någon vecka tidigare nämnde man att även brittiska Freevolts Technologies kommer lansera produkter med Fingerprints sensorer. I augusti meddelade man att man hade ingått ett globalt avtal med amerikanska BenjiLock som förvisso inte är någon stor aktör ännu men vars ambition är att ta marknadsandelar.

Summerar man intrycken är det förstås svårt att inte vara besviken. Det faktum att bolaget nu åter är skuldfritt är förstås positivt men det dröjer nog ytterligare en tid innan man uppvisar lönsamhet. Det i sin tur gör att överhänget från emissionen (garanternas aktier) kommer att fortsätta ligga som en våt filt över kursen. Så länge bruttomarginalen är så pass svag som den är idag och resultaten negativa är det svårt att se investerarna komma tillbaka till en aktie där styrelsen och ledning har en enorm uppförsbacke innan man lyckats återfå någon form av förtroende.

Att prognostisera utvecklingen framåt är även det oerhört svårt. Innan nedstängningarna i Kina hade Fingerprint ambitionen att nå försäljning om 1 600-2 000 Mkr med en EBITDA-marginal på 14-18%. Dessa nivåer framstår som avlägsna i detta nu. Lyckas man dock omsätta omkring 1 200 Mkr nästa år vilket vi tidigare skissat på, borde det i alla fall finnas förutsättningar att man lyckas uppnå ett positivt rörelseresultat. Detta är det nog inte många som tror på idag vilket uppenbarligen även gäller ledningen där ingen har ett ägande motsvarande 1,5 Mkr ens. Den nytillträdde VD som ju satt i styrelsen tidigare deltog inte ens i emissionen som han var med att besluta om utan lät garanterna ta hand om överhänget. Ridå!

Fingerprint Cards har länge varit och är en aktie för främst finansiella masochister. Total avsaknad av förtroende gör aktien i stort sett oinvesterbar för de allra flesta institutionella ägare. Världsledande produkter till trots.

Fingerprint analysgraf

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki

NASDAQ Stockholm
FING_B
Sektor
Teknologi
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Fingerprint Cards AB: Ledande inom biometriska lösningar

Fingerprint Cards AB är ett svenskt företag som specialiserar sig på utveckling och marknadsföring av biometriska lösningar, främst fingeravtryckssensorer. Deras teknologi används i en mängd olika enheter, inklusive smartphones, datorer, betalkort och accessystem, för att erbjuda säker och smidig autentisering. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet FING B.

Under fjärde kvartalet 2024 rapporterade Fingerprint Cards en nettoomsättning på 41,6 miljoner SEK, en minskning jämfört med 200 miljoner SEK samma period föregående år. Företaget har inte delat ut någon vinst till aktieägarna de senaste åren, då de fokuserar på att återinvestera i verksamheten för att stärka sin marknadsposition.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-10-18 14:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:02:18