Flat Capital – Unik exponering mot skållhet AI-trend

År 2005 grundade Sebastian Siemiatkowski fintechbolaget Klarna tillsammans med två studiekamrater.

Flat Capital Unik exponering mot skallhet AI trend 2

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2115 (16 juni 2024)

CHANS | FLAT B | First North | 15,92 kr

Idag är Klarna en global aktör inom området Buy-now-Pay-later och omsatte 23,5 miljarder kr ifjol. Som mest uppskattades företagsvärdet till 45,6 miljarder usd år 2021, men har sedan dess kommit ner till omkring 20 miljarder usd.

Siemiatkowski är idag Klarnas vd och äger 7% av aktierna. Han har genom åren byggt upp en enorm förmögenhet och ett värdefullt nätverk av affärskontakter. Framförallt Klarnas storägare Sequoia Capital (drygt 21% av kapitalet) kan öppna dörrar som är annars stängda för de flesta.

Tillsammans med hustrun Nina startade Siemiatkowski 2013 investeringsbolaget Flat Capital. Initialt bestod portföljen till en stor del av nordiska bolag, men på senare tid har sammansättningen blivit alltmer global. Sedan 2021 är Flat Capital noterat på First North och i ägarlistan finns bland annat tunga namn inom svenskt näringsliv såsom familjen Douglas, Axel Johnson-gruppen, och så klart paret Siemiatkowski själva.

Mest känt blev Flat Capital som ett sätt att få exponering mot Klarna, då fintechbolaget är ett av de största innehaven. Idag består portföljen av fler än 20 bolag och förutom Klarna är de största Instabee, Getir, Truecaller och OpenAI. Just den sistnämnda har väckt stor uppmärksamhet som skapare av Chat GPT och en av de hetaste AI-satsningar (Artificiell Intelligens) där ute. Största ägare av OpenAI är Microsoft, men med på listan finns även ovannämnda Sequoia.

Lika snabbt som AI:s egen utveckling har Flat Capitals exponering mot sektorn ökat på senare tid. Open AI-investeringen gjordes för drygt ett år sedan och uppgick till cirka 32 Mkr. Hela bolaget värderades vid detta tillfälle till nästan 300 miljarder kr. I februari i år hade OpenAIs värdering ökat till 80 miljarder usd, motsvarande runt 825 miljarder kr. Andra AI-relaterade investeringar från Flats sida sedan 2023 omfattar DeepL, Harvey, Oden Technologies, Perplexity, Physical Intelligence (Pi) och sedan nyligen även Elon Musks AI-satsning xAI.

Vid slutet av mars uppgick substansvärdet (NAV) till 402,2 Mkr, varav 60% var relaterat till onoterade bolag, 35% till nettokassa och 4% till noterade bolag (Truecaller). De 5 största innehaven stod sammanlagt för 48%. NAV per aktie var 8,20 kr, vilket var faktiskt 18% lägre än 12 månader tidigare och 2,5% lägre än vid slutet av 2023. Givet att substansvärdet i Flat innefattar till största del värderingar av onoterade innehav, handlar det främst om uppskattade värden enligt bolagets redovisningsprinciper. 

Annons

I ett av de top-5-innehaven, den turkiska matleverantören Getir, valde ledningen kring vd Hanna Andreen att applicera en 50% riskpremie, då bolaget har signalerat betydande utmaningar. Följdriktigt har man skrivit ner Getirs värde med 29 Mkr i Q1. Även värdet av ett annat top-5-innehav, logistikspecialisten Instabee, har skrivits ner med motsvarande 18 Mkr. Instabee, där även investeringsbolaget Creades är delägare, skapades 2022 genom en sammanslagning av Instabox och Budbee och kämpar med minskad tillväxt och fortsatt stora förluster.

Uppåt går det föga förvånande för de USA-baserade AI-bolagen. Värdet på Open AI har justerats upp i kvartalet och bolaget är numera Flats största innehav. En av kvartalets höjdpunkter var den nya investeringen i Perplexity, som av många anses vara en utmanare till Google search med sin AI-baserad sökmotor som är byggd på olika Large Language Models. Investeringen, som förvisso endast uppgick till 3 Mkr, gjordes vid sidan av världsledande aktörer såsom Nvidia, Jeff Bezos och Stanley Druckenmiller.

Genom ett så kallad Special Purpose Vehicle investerades dessutom motsvarande 10 Mkr i ett annat spännande AI-bolag, Harvey. På kort tid har Harvey etablerat sig som en generativ AI-plattform för avancerade professionella tjänster som redan har etablerade samarbeten med globalt ledande advokatbyråer, revisions-, konsult- och private equity-bolag. Ytterligare 10 Mkr investerade Flat i data- och AI-bolaget Oden Technolgies, som med olika lösningar och produkter effektiviserar tillverkningsindustrin.

Från teckningskursen på 10 kr vid börsnoteringen 2021 har aktien klättrat med nästan 60%. Strax efter IPO:n rusade kursen till nästan 40 kr som mest, men bottnade omkring 7 kr i mars 2023. Till följd av börsens allmänna återhämtning och bolagets AI-investeringar kostar en Flat-aktie idag omkring 16 kr, vilket motsvarar en premie jämfört med senaste NAV (8,20 kr) om nära 100%. Det är givetvis ovanligt högt, men samtidigt är även exponeringen som Flat erbjuder mycket ovanlig.

Tack vare Siemiatkowskis imponerande nätverk får Flat tillgång till investeringar som annars får ses som nästintill omöjliga att komma åt. Förvisso är ägarandelarna ofta mycket små, men för den som tror att AI-hypen kommer hålla i sig ett tag är det svårt att inte bli peppad när man tittar på innehavslistan. Man får dock inte glömma bort att de flesta bolagen är fortfarande förlustgenererande och dessutom onoterade. Det i sig är alltid riskabelt och bådar för stundvis hög volatilitet.

Den starka kassan tillåter fler investeringar, både i nya och befintliga innehav, och sannolikheten för ett fortsatt positivt nyhetsflöde framstår som hög. Det inkluderar även den planerade börsnoteringen av Klarna, som verkar vara på väg mot New York-börsen någon gång i början av 2025.

För AI-entusiasten känns Flat Capital som ett intressant bolag att krydda portföljen med. Dosera dock med måtta och glöm för den delen inte den höga risknivån.

flatcapital analysgraf

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-06-18 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:55:57