Flexion Mobile – Ett annorlunda spelbolag

Sverige har länge haft en blomstrande spelsektor och det finns många framgångsexempel på börsen.

Flexion Mobile Ett annorlunda spelbolag

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1914 (24 november 2021)

FLEXM | First North | 15,85 kr | KÖP

Detta budskap har spridit sig även bland internationella aktörer, liksom det faktum att Sverige har en välfungerande kapitalmarknad där mindre tillväxtbolag kan smidigt tillfredsställa sina finansieringsbehov. Till följd av det finns det numera flera utländska spelbolag noterade i Sverige, som har blivit något av sektorns Mecka i Europa.

Ett sådant bolag är engelska Flexion Mobile som egentligen inte är ett spelbolag rakt av, utan snarare ett IT-bolag som har utvecklat en teknisk plattform riktad till spelutvecklare. Plattformen kan användas för att lättare distribuera spel i sina försäljningskanaler och Flexion har faktiskt blivit den ledande distributionsplattformen för tredjeparts F2P-spel på Android utanför Google Play och Kina.

Bolaget distribuerar flera framgångsrika titlar på kanaler såsom Amazon, Samsung, Huawei och ONE Store. I slutet av september hade man 5 Top 40 grossing titlar (rankade efter bruttointäkter), 17 titlar bland Top 250 grossing och 27 titlar bland Top 500 grossing, baserad på Google Play rankingar i Nordamerika och EMEA.

Ett spännande nytillskott är Puzzler & Survival som man tecknade ganska nyligen från utvecklaren 37 Games. Spelet lanserades i slutet av 2020 och var i augusti rankat bland Top 30 grossing titlar efter att ha genererat 17 miljoner usd i Google Play, enligt analysfirman Sensortower. Till en början har man säkrat distributionen av Puzzler & Survival för Amazon, Samsung och Xiaomi.

För en spelutvecklare är erbjudandet frestande: baserat på den nuvarande distributionsförmågan genererar Flexion omkring 10% utöver de intäkterna som ett spel genererar i Google Play. Sannolikheten att denna procentandel kommer öka framöver borde vara god, i takt med att den alternativa Android-marknaden växer samtidigt som Flexion ökar sitt distributionsnätverk. Som spelutvecklare slipper man dessutom de vanliga kostnaderna för marknadsföring och administrativa avgifter jämfört med sedvanlig försäljning genom Google Play.

Att utsikterna för den globala spelmarknaden i största allmänhet är goda har säkert inte undgått någon. Analysfirman Newzoo räknar med en branschomsättning på drygt 174 miljarder usd i år, varav hälften är relaterat till mobilspel. Över 85% av den globala mobiltelefonförsäljningen utgörs av Android-enheter, vilket är alltså marknaden som Flexion riktar sig till.

Under det brutna räkenskapsåret 2020/21 (april – mars) omsatte bolaget 24,4 MGBP, vilket var 158% mer än året innan. Givetvis ingick här en betydande pandemi-boost, i likhet med resten av spelsektorn. Bolagets positiva trend har dock fortsatt även i år och mellan april – september ökade nettoomsättningen med 42% till 15,6 MGBP.

Trots skalbarheten i affärsmodellen är verksamheten fortfarande förlustbringande, då man än så länge fokuserar på att bygga kritisk massa. Det rör sig dock åt rätt håll och rörelseförlusten (LBIT) minskade under det senaste kvartalet sekventiellt med 65% till -18,2 MGBP. Under hela perioden april – september summeras LBIT till -70 MGBP.

Så småningom börjar organisationen nå en omfattning som tillåter organisk tillväxt med endast begränsade ytterligare investeringar. För hela räkenskapsåret 2021 (som kommer endast omfatta nio månader pga ändrad rapporteringsstruktur) siktar vd Jens Lauritzson på en annualiserad omsättningstillväxt från existerande tjänster på 40-60%, samtidigt som han flaggar för en stabil bruttomarginal.

Vd:ns optimism bygger åtminstone delvis på de pågående förändringar i mobilspelsektorn. För det första räknar han med en positiv påverkan för den alternativa distributionsmarknaden av appar från Apples förändringar för spårning av användare (IDFA). För det andra tillkommer nya aktörer som tex Microsoft som lanserar stöd för Android-spel i Windows 11 genom ett partnerskap med Amazon Appstore. Även Netflix har planer att lansera en ny mobilspelstjänst.

Positiva konsekvenser bör även konflikten mellan Apple och EPIC ha, då mycket tyder på att konkurrensen kring betalningar inom app stores och spel kommer att öka. Här erbjuder alternativa marknadsplatser redan idag en högre utbetalning till spelutvecklarna.

Förutom att växa organiskt vill ledningen även titta på förvärv eller strategiska samarbeten som kan addera ett mervärde. Givet att nischen fortfarande är ganska ny är potentiella målobjekt för det mesta ganska små och skulle gynnas av Flexions större skala och starka marknadsposition. Eventuella förvärv kommer sannolikt behöva betalas med aktier, då man idag inte har mer än omkring 15 MGBP i likvida medel på balansräkningen.

Givet ändringen av rapporteringsstrukturen kommer tillväxten under innevarande räkenskapsår se lägre ut än vad den egentligen är. Detta då man alltså endast kommer inkludera april – december, dvs tre kvartal i stället för fyra. Icke desto mindre räknar vi med en nettoomsättning på drygt 30 MGBP och i bästa fall ett nollresultat på EBIT-nivå.

Nuvarande börsvärde justerat för nettokassan motsvarar endast 1,7x de förväntade intäkterna för perioden april – december, vilket vi anser vara alldeles för lågt. Vi ser därför ett köpläge för den något mer spekulativt lagde och är inte främmande för kurser kring 25 kr inom 12 månader.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-11-26 08:11:00
Ändrad 2024-11-13 09:05:40