För vår del är vinnarcaset oförändrat
Ljusglimtarna blir allt fler för resebranschen, även om svenska Utrikesdepartementet nyligen än en gång förlängde sin avrådan från icke-nödvändiga resor till den 15 oktober (tidigare 1:a september).
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1894 (12 september 2021)
UTG | First North | 7,30 kr | KÖP
Vaccinationstäckningen ökar stadigt och inom EU har över 70% av den vuxna befolkningen fått åtminstone en dos. Länder som Tyskland och Storbritannien planerar dessutom att ge en tredje dos av vaccin till äldre och riskgrupper redan under hösten.
I och med införandet av ett covidbevis inom EU från och med den 1:a juli i år har intresset för tex flygresor ökat markant och flygbolaget Ryanair meddelade nyligen att man förväntar sig en ”mycket stark återhämtning” av europeiska kortdistansflyg. Även andra flygbolag som till exempel EasyJet utökar sina trafikprogram med fler flygningar. American Airlines vd kommenterade till och med nyligen att man befinner sig ”mitt i en återhämtning utan motstycke.”
De positiva signalerna kommer inte en dag för tidigt för resebolag såsom Unlimited Travel Group (UTG), som fortfarande drabbas hårt av pandemins följdeffekter i form av uteblivna intäkter och inställda och framflyttade planerade resor. Under Q2 i år landade omsättningen följdriktigt på endast 18 Mkr, vilket förvisso var bättre än fjolårets 11,7 Mkr men samtidigt långt ifrån nivån om 146,5 Mkr som man hade i Q2 2019.
Som bekant har nya virusmutationer lett till återigen ökande infektionstal, vilket spär på osäkerheten i många länder även om de allvarliga förloppen för tillfället mestadels drabbar icke-vaccinerade personer. För UTGs dotterbolag har det inneburit att man har mest kunnat genomföra pandemianpassade resor och möten i Sverige och Norden de senaste månaderna, där gensvaret från de deltagande har varit mycket positivt. Det är dessutom tydligt att folk är sugna på att resa och det finns ett enormt uppdämt behov i samhället.
Flera av bolagen i UTG koncernen noterar dessutom ett ökande reseintresse där den största efterfrågan riktas mot höst- och jullov 2021 och framåt. Uppmuntrande är även att bokningsläget för 2022 är mycket starkt och hela 34,5 Mkr högre jämfört med det senaste ”normalåret” som ju 2019 var. Ytterligare skjuts kommer förhoppningsvis från nya initiativ såsom det senaste från premiumresebyrån Travel Beyond, som nyligen lanserade ett researrangemang under namnet ”Beyond Private” där resenärerna flyger nonstop Stockholm–Maldiverna med exklusiva Qatar Airways under sportlovet 2022.
Vd Jens P. Stenseth är i alla fall allt annat än uppgiven och upprepade i samband med den senaste kvartalsrapporten att man aktivt vill delta i den konsolidering i branschen som den rådande krisen kommer ge upphov till. Den egna koncernen har han städat och gjort effektivare genom förbättrade processer och en bättre struktur i organisationen.
Nu gäller det att vända den negativa trenden i resultatet så fort som möjligt, så att balansräkningen klarar sig utan nya tillskott från aktieägarna. Vid slutet av juni hade man 4,8 Mkr i likvida medel, vilket kan ställas i relation till det negativa kassaflödet från den löpande verksamheten på -8 Mkr under första halvåret. Som tur är har man även en outnyttjad del om 10,2 Mkr av en total checkräkningskredit på 20 Mkr till slutet av december.
För vår del är vinnarcaset oförändrat. Det har förvisso tagit längre tid men den som har tålamodet att invänta återgången till ett någorlunda normalt resemönster lär bli rikligt belönad. Risken för en nyemission har dock ökat i och med pandemins utveckling under året som har varit mer utdragen än tidigare väntat. Vi sänker därför riktkursen till 10 kr (14kr) men ser aktien fortfarande som köpvärd för den mer riskbenägna placeraren.