FOREIGN AFFAIRS Intel – svag guidning
INTC | USA | 51,15 usd
Intel, den stora amerikanska processortillverkaren, har sedan vi initierade vår första köprekommendation under hösten 2017 stigit med omkring 60% om den kraftigt stärka dollarn även räknas med. Vår senaste riktkurs om 65 usd har dock inte infriats och efter bolagets senaste kvartalsrapport för Q1 2019 har vi valt att nu nedgradera vår rekommendation till Avvakta/behåll.
Q1 bjöd visserligen på bättre siffror än väntat. Intäkterna uppgick till 16,1 mdr usd vilket var något över förväntan och i linje med föregående års Q1. Vinsten per aktie uppgick till 0,89 usd vilket var 2% över förväntan och 2% högre än i Q1 2018. Men gräver man djupare i rapporten imponerade inte bolagets datacenter-segment, vilket under en lång period varit bolagets ledstjärna och bränsle för aktiekursen. I Q1 2019 minskade segmentets intäkter med 6% samtidigt som dess rörelseresultat föll hela 29%.
Svagheter i Kina och korrigering av kunders lager anges som orsak. Denna förklaring bedömer vi som sannolik eftersom flertalet andra bolag angett liknande orsaker. Men Intel kan även ha fått erfara tuffare konkurrens än väntat från AMD, något som de kommande 6-12 månaderna kommer påvisa om marknadscykeln som alla tror vänder under andra halvåret av 2019.
Verkligheten som de flesta bolag inom sektorn för semikonduktorer redan upplevt har med andra ord även kommit ikapp Intel. Förutom en tuff situation på datacenter-marknaden, där de flesta hyperscale-kunder som Amazon, Google med flera för tillfället slagit av på sin investeringstakt i förhållande till 2018 som präglades av kraftiga investeringar, har Intel nyligen även meddelat att de lagt ner sin satsning på 5G-modem. Att man anger osäkerheten kring dess lönsamhet som huvudanledning till beslutet är dock något vi ser positivt på.
Framförallt eftersom Qualcomm och Apple nyligen valt att gräva ned sina legala stridsyxor, något som substantiellt förändrar Intels konkurrenssituation om att vinna Apple som kund av 5G-modem. Även om detta, framförallt efter bolagets försenade 10nm-produktion, kan ses som ytterligare ett misslyckande för bolaget kan man trösta sig med att det sannolikt kommer ta många år innan marknaden för 5G-modem blir av relevant storlek för en bjässe som Intel.
Resultatet av den framförallt svaga trenden för datacenter-segmentet är att Intel sänkt sin utsikt för 2019 och även gett svaga prognoser för årets Q2. I Q2 väntas bolagets intäkter uppgå till 15,6 mdr usd, vilket skulle motsvara ett tapp om hela 8% jämfört med Q2 2018. Både PC-segmentet och data-segmentet väntas tappa 8-9% på årsbasis. Även lönsamheten på rörelsenivå väntas falla med omkring fyra procentenheter.
För 2019 räknar vi nu med intäkter på omkring 69,5 mdr usd, vilket innebär en något negativ tillväxt för helåret. Precis som flera andra bolag i sektorn förväntar sig Intel en återhämtad marknad under andra halvan av 2019. På helårsbasis kommer detta dock ge effekt först under 2020, då tillväxten förväntas komma tillbaka i takt med början av semisektorns nästa stigande marknadscykel. För 2020 räknar vi med intäkter om 73 mdr usd, vilket skulle motsvara en tillväxt om 5%.
Lönsamhetsmässigt kommer den prognostiserade svagheten i Q2, och sannolikt även i Q3, ge avtryck på bolagets helårsmarginaler. Så sent som i Q4 räknade bolaget med en rörelsemarginal om 34% för 2019, en prognos som efter Q1 2019 nu sänkts till 32%. Givet bolagets nya satsning på grafikkort tar vi höjd med något lägre antaganden och räknar med 31,5% för 2019. Det är dock värt att nämna att denna lönsamhet, ur ett historiskt perspektiv, är väldigt stark för Intel. Framförallt med tanke på de för närvarande tuffa förutsättningarna på marknaden. För 2020 räknar vi med stärkt lönsamhet och en rörelsemarginal om 33%. Rörelseresultatet förväntas därmed landa på 21,9 mdr usd i år och 24,1 mdr nästa år.
Värderingsmässigt innebär detta inga större förändringar, förutom en något högre värdering sedan vi senast skrev om bolaget, trots dagens sämre utsikter. EV/EBIT-multipeln är numera 11,5x prognoserna för innevarande räkenskapsår och 10,2x nästa års. Det är ungefär en multipel högre än när vi skrev om Intel i höstas.
Till följd av detta och Intels lägre guidance för helåret 2019, samt på grund av det mer än förväntat tappade momentumet inom bolagets datacenter-verksamhet vilket är vad analytikerna och aktiemarknaden tittar mest på just nu, sänker vi vår rekommendation för aktien till Avvakta/Behåll. Samtidigt sänker vi vår riktkurs från tidigare 65 usd till 58 usd, något som i sin tur betyder att uppsidan från dagens nivå ligger på omkring 13-14%. Denna uppsida är aningen för svag för att kunna fortsätta motivera köp på ett års sikt.
Botten för Intel bör ligga någon gång i Q3 eller tidigt Q4, om inte AMD utgör ett större hot än väntat mot Intels marknadsandelar inom datacenter. När vi närmar oss hösten kan det därför bli läge att ännu en gång slå ett öga på Intel.