FOREIGN AFFAIRS Intel – Tech-jätten som står pall

Stockpicker har sedan länge varit positivt inställda till Intel, den välkända amerikanska processor-tillverkaren som dominerat sin marknad i flera decennier. Trots att aktien enbart stigit kring 5% sedan årsskiftet har den stått pall mot den senaste ”tech-kraschen” på Nasdaq-börsen.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

INTC | USA | 48,5 kr

Medan tech-aktier som Nvidia, Amazon, Apple och ett av våra top-pick, Micron Technology, har fallit mellan 15-40% under de senaste tre månaderna har Intel skakat av sig oron och rört sig sidledes.  En anledning till denna utveckling är att bolaget presenterade en mycket stark rapport för Q3. Vi tror även att nyheterna kring att bolaget nu ger sig in på grafikkortsmarknaden gett stöd åt aktien.

Under Q3 uppgick bolagets intäkter till rekordhöga 19,2 miljarder usd. Detta trots att Intel för närvarande upplever produktionsbegränsningar i takt med att man rampar upp 10 nanometer-produktion, något som i sin tur lett till dagens CPU-brist på marknaden. Vi är tämligen säkra på att deras försening av 10 nanometer-produktionen är en stor anledning till att tidigare vd Brian Krzanich hastigt fick lämna bolaget.

Återgår vi till kvartalsrapporten så steg intäkterna för bolagets datacenter-segment med 22% och PC-segmentet med 16% jämfört med Q3 förra året. Totalt växte Intels intäkter med hela 19%, något som i vår mening är väldigt starkt med tanke på Intels storlek. Bolagets rörelsemarginal förbättrades samtidigt med hela fem procentenheter och kostnaderna i relation till intäkterna hamnade på den lägsta nivån på över tio år.

Något som är extra spännande, trots att det rör sig som relativt låga summor, är att förvärvet Mobileye ökade sina intäkter med 50% under kvartalet. Detta tack vare en ökad penetration på marknaden för självstyrande bilar. Och på tal om satsningen på produkter mot marknaden för självstyrande bilar har Intel även annonserat att de med ett dedikerat grafikkort ska ge sig in på grafikkortsmarknaden igen. Bolaget har rekryterat flera tunga namn från AMD och väntas lansera sitt första dedikerade grafikkort 2020.

Det är idag mer än 20 år sedan Intel hade ett dedikerat grafikkort. Och även om vi tror sannolikheten är hög för att Intel primärt vill börja konkurrera med Nvidia och AMD på den del av datacenter-marknaden som nyttjar GPU (grafikkortsprocessorer), samt även stärka sitt erbjudande gentemot biltillverkare (med Mobileye), så kommer de troligtvis även försöka vinna en bit av gaming-marknaden. Hur det kommer gå återstår att se. Att ge sig på Nvidia blir ingen enkel nöt att knäcka, inte ens för en jätte som Intel.

Intäkter från Intels nya satsning (grafikkort) ligger längre in framtiden än både våra och marknadens prognoser sträcker sig, men trots detta faktum ser det ljust ut de närmaste åren. Vi räknar med att bolaget når intäkter om 71,3 mdr usd under helåret 2018, vilket innebär en årlig tillväxt om 13,5%, samt att dessa växer ytterligare 4,5% till 74,5 mdr usd under 2019.

Rörelsemarginalen har överraskat marknaden kraftigt positivt under 2018 och vi prognostiserar i enlighet med bolagets guidning att den, non-GAAP, landar på 34,5% för helåret. Motsvarande ett rörelseresultat om 24,6 mdr usd. Det är primärt Intels datacenter-segment som gett skjuts åt Intels rörelsemarginal under året. Totalt har detta segments rörelseresultat under 2018 års tre inledande kvartal hittills stigit med 55%, jämfört med intäkterna som stigit 25%.

Med det sagt än vi ändå lite försiktiga inför 2019 eftersom bolagets satsning på grafikkortsmarknaden sannolikt kan komma att kosta en del sett ur det korta perspektivet. För 2019 prognostiserar vi därför en rörelsemarginal non-GAAP om 33,5%, vilket medför ett väntat rörelseresultat om 25 mdr usd.

Därmed har värderingen av Intels aktie sedan Stockpickers senaste uppdatering av bolaget i våras blivit ännu mer attraktiv. På EV/EBIT-nivå uppgår värderingen i dagsläget till 9,7x respektive 9,4x för de kommande helårens förväntade rörelseresultat. Med ett datacenter-segment som växer så det knakar och en spännande satsning mot grafikkortsmarknaden är det i vår mening en alldeles för låg värdering.

Ett orosmoln är att bolaget fortfarande är på jakt efter en ny permanent vd. Men när en ny vd presenteras och om dessutom en handelsöverenskommelse mellan USA och Kina kommer på plats tror vi att Intels aktie kommer få ett rejält lyft. 

Vi bibehåller därför vår köprekommendation av aktien, men lämnar riktkursen om 65 usd på ett års sikt oförändrad. Efter senaste tidens turbulens på marknaden har Intel visat att det är en aktie som platsar i portföljen även under blåsväder. Som ägare kan man dessutom vänta sig en årlig direktavkastning på omkring 2,5%, samtidigt som bolaget nyligen utannonserat ytterligare 15 miljarder usd i återköp. Bolagets totala återköpsprogram uppgår nu till 19,7 mdr usd, motsvarande nära 9% av aktiestocken.

Skriven av
Johan Rosenqvist
Analytiker
Publicerad 2018-12-02 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:01:31