FOREIGN AFFAIRS NOKIAN TYRES – Vinden har vänt

Den finländska däcktillverkaren Nokian Tyres är på väg tillbaka. Efter en flerårig nedgång som bottnade 2015, ökade nettoomsättningen ifjol för tredje året i rad, till 1,6 miljarder euro. Det är bara marginellt under den hittills högsta nivån från 2012.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

NRE1V | Finland | 31,48 euro

Bolaget utvecklar premiumdäck för personbilar, lastbilar och tunga maskiner, och har ett särskilt gott rykte inom vinterdäck. I koncernen ingår också däckkedjan Vianor, som är specialiserad på fordons- och däckservice.

Anledningen till den blandade utvecklingen de senaste sex åren hittar vi i den geografiska exponeringen. År 2012 kom 35% av intäkterna från Ryssland och övriga CIS länder, som med sina tuffa väderförhållanden passar utmärkt till Nokian Tyres fokus på vinterdäck. Trots att det inte finns en lagstiftning kring användningen av vinterdäck, är två tredjedelar av alla däckinköp i landet just vinterdäck.

Annons

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina hade, som bekant, stora konsekvenser på den regionala ekonomin, och Rysslands betydelse för Nokian Tyres har sjunkit till numera strax under 20% av omsättningen. Störst är man i Norden (39%), där marknaden är mogen och växer mellan 1-3% per år.

Som svar på de ryska problemen, och den måttliga potentialen i Norden, har bolaget gradvis skiftat sina tillväxtambitioner till Nordamerika och Centraleuropa. En dubblering av omsättningen i den förstnämnda regionen, och en ökning om 50% i den andra, ska bidrar till en årlig genomsnittlig tillväxt (CAGR) på 5% under perioden 2019 – 2021.

Framförallt Nordamerika utvecklas mycket väl, och under 2018 ökade nettoomsättningen organiskt med 17%, jämfört med året innan, till 195 Meuro. Därmed var regionen den starkaste drivkraften bakom koncernens totala nettoomsättningsökning om 1,5% till 1,6 miljarder euro. Hade det inte varit för den svaga ryska rubeln, skulle ökningen ha varit ännu större. Rensat för valutaeffekter, ökade den ryska nettoomsättningen med nästan 15% till 306 Meuro.

Vinden har nämligen vänt i öst, och bolagets ledning räknar med en tillväxt på 5-7% för den ryska bildäckseftermarknaden under 2019. Samtidigt ljusnar det även för det andra problembarnet, Vianor. Efter flera år av röda siffror, lyckades servicekedjan lyfta rörelseresultatet till 1,6 Meuro, med en omsättning som ökade organiskt med 2% till 337 Meuro.

Koncernens rörelseresultat ökade med 2% till 372 Meuro, motsvarande en marginalförbättring om 0,1 procentenheter till 23,3%. Anledningen till den blygsamma lönsamhetsutvecklingen var negativa valutaeffekter, samt högre kostnader relaterade till den pågående expansionen av produktionskapaciteten.

Som en del i tillväxtstrategin bygger man sin första tillverkningsanläggning i Nordamerika, med en planerad kapacitet på fyra (4) miljoner däck (jämfört med totalt 23 miljoner idag). Fabriken ska vara helt färdig år 2022, men de första däcken förväntas rulla från bandet redan nästa år, huvudsakligen för personbilar, SUV-bilar och lätta lastbilar.

Kostnaderna på cirka 360 Musd förklarar varför ledningen nyligen satte lönsamhetsmålet för åren 2019-2021 till 22% rörelsemarginal, dvs en procentenhet lägre än fjolårets. Utöver i Nordamerika investerar man 70 Meuro i fabriken i Nokia, för att öka kapaciteten på tunga däck med mer än 50%. Balansräkningen är i enastående skick, med en nettokassa på över 300 Meuro och en soliditet på 71%.

Pengarna satsar man inte bara på ny kapacitet, men även på produktutveckling och digitala projekt. Produktkvalitén är av yttersta betydelse för bolagets framgångar, och cirka hälften av alla FoU-investeringar går till diverse testaktiviteter.

Framförallt utanför hemmamarknader är säkerhet och premiumstämpeln en viktig faktor i kampen mot den tuffa konkurrensen. Att man lyckas med det visar de stigande marknadsandelarna i Nordamerika och Centraleuropa. I dessa regioner gynnas bolaget dessutom av den allt större populariteten av SUV-bilarna som behöver större däck. Det är klart positivt för däcktillverkarna eftersom lönsamheten på dessa är bättre. 

Mycket intressant på lite längre sikt är det faktum att eldrivna bilar sliter ner däcken snabbare än diesel- och bensinbilar. Det beror främst på att vridmomentet är så mycket kraftigare i elbilar, vilket kan förkorta livslängden av standarddäck med upp till 50%, enligt däcktillverkaren Michelin. Med tanke på att elbilarna blir allt vanligare på våra vägar, bådar det gott för framtiden.

För 2019 räknar vd Hille Korhonen med högre nettoomsättning än ifjol medan han spår att rörelseresultatet blir ungefär i nivå med 2018. Enligt Thomson Reuters räknar analytikerna som följer bolaget med en omsättningsökning om 5% till 1 678 Meuro, och ett rörelseresultat på 374 Meuro. För vinsten per aktie innebär det en förväntad tillväxt på 3% till 2,2 euro.

De offensiva investeringar håller tillbaka lönsamheten något på kort sikt, men efterfrågan finns där och man har goda chanser att bli en vinnare av bilarnas elektrifiering. Värderingen på p/e 14 och EV/EBIT 11 tar inte tillräckligt hänsyn till den långsiktiga potentialen. Den starka balansräkningen tillåter dessutom generösa utdelningar, som för tillfället motsvarar en direktavkastning kring 5%. Med en riktkurs på 38 euro blir rekommendationen Köp.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2019-03-20 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 07:59:36