Fortsatt uppsida i Hanza
Vi hade kontraktstilverkaren Hanza på Top Picks både under stora delar av fjolåret och även i början av 2021, men aktien försvann därefter under våren då riktkursen passerades.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1901 (6 oktober 2021)
HANZA | Small Cap | 26,5 kr | KÖP
Med facit i hand ett halvår senare, kan vi konstatera att vi ”släppte” aktien alldeles för tidigt. Från årsskiftet har nämligen kursen rusat med närmare 100% och med mer än 50% sedan aktien försvann från Top Picks.
Surt sa räven, men så är det ibland. Det som främst har drivit kursen är en allt positivare börs där riskaptiten successivt har ökat rejält (förutom de senaste veckorna), men också att bolaget har utvecklats allt bättre ekonomiskt ju längre in på året vi har kommit.
En stor del av kursuppgången kommer faktiskt efter att Q2-rapporten presenterades i slutet av juli, och kvartalet var mycket riktigt också starkt. Initialt kom en positiv vinstvarning redan i mitten av juni som därefter överträffades när själva rapporten presenterades en dryg månad senare. Nettoomsättningen som steg med 13% i kvartalet till 633,8 Mkr (559) kanske inte låter så märkvärdigt jämfört med mycket annat på börsen, men påverkades förutom av covid-19 även negativt av den globala materialbristen som har medfört senarelagd produktion och därmed lägre omsättning än annars. Dessutom påverkade negativa valutaeffekter omsättningen negativt med 21 Mkr. På den positiva sidan påverkades omsättningen i viss mån positivt av ett finskt förvärv i Q1.
Företagets huvudmarknader (Norden och Tyskland) ökade omsättningen med 11% till 338,9 Mkr (305,8) medan ”Övriga marknader” ökade med 17% till 294,9 Mkr (252,9). Samtliga marknader sägs visa bra efterfrågan, även Tyskland vars efterfrågan länge dämpades av den långa nedstängningen. Man ser också goda möjligheter att ta marknadsandelar med sin klustermodell med regional, kundnära och komplett tillverkning, vilken efterfrågas alltmer när många företag tar hem tillverkning från exempelvis Kina.
Främsta anledning till att kursen har stigit var ändå resultatutvecklingen som visade sig vara bättre än i den initiala positiva vinstvarningen. Rörelseresultatet före avskrivningar av immateriella anläggningstillgångar (Ebita) förbättrades från en förlust på -12,6 Mkr i jämförelsekvartalet till ett positivt resultat på 40,4 Mkr, motsvarande en marginal på 6,4%. Hänsyn ska dock tas till att motsvarande kvartal i fjol innehöll kostnader för åtgärdsprogram kopplat till pandemin på -27,5 Mkr. Själva rörelseresultatet uppgick i sin tur till 36,2 Mkr (-16,1).
Vinsten per aktie för hela det första halvåret blev 1,00 kr (-0,30), varav 0,73 kr tillkom i Q2. För att möta den högre efterfrågan fortsätter bolaget att vidareutveckla och investera i sina sex kluster vilket bör kunna leda till fortsatt förbättrade marginaler. Enligt bolaget har redan 70% av bolaget marginaler runt 10% och man investerar nu för att även resten av bolaget ska nå samma nivåer.
Q2-rapporten visar att Hanza med sin rationella leverantörskedja och klustermodell går allt bättre. Förutsättningarna för ökade marknadsandelar och än bättre marginaler tycks också vara riktigt goda. Inte ens värderingen känns speciellt utmanande trots kursuppgången, speciellt inte i en jämförelse med en konkurrent som Note där p/e-talen i år och nästa ligger kring dryga 20 respektive 18–19 (Notes lönsamhet är dock bättre). I Hanzas fall ser p/e-talen för motsvarande år snarare ut att ligga kring dryga 11 respektive 10, vilket känns klart mer aptitligt. I synnerhet som även förutsättningarna att höja lönsamheten borde vara större.
Vi tycker nog sammantaget att uppgången i Hanza i år är motiverad och aktien faktiskt fortfarande hyggligt köpvärd, åtminstone upp mot en riktkurs kring 35 kr. Köpvärd verkar även flera insiders tycka att aktien är. Både storägaren Gerald Engström och en styrelseledamot har nyligen köpt aktier för sammantaget drygt 20 miljoner kr. Även vi rekommenderar köp.