Garo – Utmanande mixförskjutning
Vi höll oss vid sidlinjen när vi senast tittade på elinstallationsbolaget för mer eller mindre exakt ett år sedan. (Newsletter 1976).
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2067 (24 september 2023)
GARO | Mid Cap | 38,58 kr | NEUTRAL
En negativ resultattrend i kombination med hög värdering var inget som lockade oss då. Aktien har backat med runt 65% sedan dess, vilket tyder på att problemen har blivit ännu större. Eller har marknaden kanske överdrivit på nedsidan denna gång?
Faktum är att Garos nettoomsättning har under första halvåret ökat organiskt med 3%, jämfört med samma period ifjol, till 756 Mkr. Trenden under året har dessutom varit positivt och under Q2 uppgick den organiska tillväxttakten till 10%. Bilden är dock splittrad då det största affärsområdet GARO Electrification (61% av nettoomsättningen) backade med 5% under perioden april – juni, medan GARO E-mobility ökade med imponerande 47%.
GARO Electrification tillverkar elinstallationsmaterial och erbjuder marknaden ett brett produktsortiment och tjänster inom strömförsörjning till bland annat industrin, fastigheter och byggarbetsplatser, säkerhetskomponenter samt energimätning. Försäljningen drivs av nybyggnation, renovering och anpassning till det elektrifierade samhället. Framförallt inom produktområdet ”Installation” är marknadsläget utmanande för tillfället och försäljningen sjönk här med 14%, då husfabrikanter har minskat sin aktivitet markant. Å andra sidan beskrivs efterfrågan på produkter relaterad till renovering och energieffektivisering fortfarande som god. Även marknaden kopplad till grön omställning bedöms vara god.
Inom GARO E-mobility erbjuder man destinationsladdning för elbilar, laddhybrider samt tung eldriven fordonstrafik. Strategin är att ha ett komplett helhetserbjudande av produkter och tjänster, som sträcker sig från strömförsörjning till kompletta anläggningar för elbilsladdning. Exempel är laddboxar, publika laddstolpar, lastbalansering, styrning och mjukvarutjänster. Den goda försäljningstrenden gynnas av en bättre tillgänglighet till komponenter, så att bolaget har kunnat leverera ut en stor volym av sedan tidigare inneliggande order.
Efterfrågan på laddstationer för större projekt vid till exempel kommersiella fastigheter, publika platser och bostadsrätter beskrivs dessutom som stor, och utgör för tillfället den främsta tillväxtdrivaren inom affärsområdet. Privata hushåll är däremot mer avvaktande med sina investeringar i hemmaladdare, vilket märks framförallt i Sverige. Försäljningen i Danmark mer än fördubblades samtidigt, jämfört med andra kvartalet 2022.
Problemet med mixförskjutningen från Electrification mot E-mobility är att lönsamheten inom det förstnämnda burkar vara betydligt högre. Ifjol stod Electrification för 91% av koncernens totala rörelseresultat och hade en rörelsemarginal på 14,4%. Det kan jämföras med 3,1% inom E-mobility. Till följd av lägre volymer, högre inköpspriser och produktionsineffektivitet har marginalen inom Electrification minskat med 9 procentenheter till 5,8%. På koncernnivå innebar det att rörelsemarginalen har sjunkit med 6,6 procentenheter till 4,7%.
Vd Patrik Andersson är givetvis medveten om problemen och har sjösatt ett flertal initiativ för att säkra lönsamhet såväl som tillväxt framöver. Stort fokus ligger på kostnadskontroll, bland annat aviserades för några veckor sedan att man ska genomföra personalneddragningar efter genomförd omlokalisering av produktions- och logistikanläggningar. Han investerar samtidigt i fortsatt produktutveckling, dels för att ligga före konkurrensen, dels för att säkerställa den nödvändiga certifieringen. Som ett viktigt steg i etableringen på den tyska marknaden har man nyligen blivit godkänt för att kunna ta betalt för energiförbrukning vid publik laddning.
Ledningen ser stor potential på den tyska marknaden, där det redan idag säljs flest antal elbilar per år. Den lokala regeringen satsar dessutom på utbyggnad av laddinfrastruktur runt om i landet. Generellt framstår den långsiktiga potentialen inom laddinfrastruktur som god, givet det snabbt växande antalet elfordon på vägarna. Kortsiktigt tyngs koncernen emellertid av det svaga bostadsbyggandet i Norden där nyproduktion av småhus och lägenheter förväntas vara svag under flera kvartal framöver. För efterfrågan på kommersiellt och offentligt byggande, samt renovering och energieffektivisering är bilden dock ljusare.
Garo har länge varit en högt värderad aktie. Tyvärr är så fallet även idag, åtminstone räknat på estimaten för i år. P/e-talet uppgår i skrivande stund till 25 och även om vi tar hänsyn till den starka balansräkningen så ligger EV/EBIT-multipeln på höga 22x. Det krävs en ordentlig turnaround i lönsamheten för att få upp vinsterna markant nästa år. Det är inte omöjligt, men innan vi får en tydligare bild på när motvinden inom Electrification avtar, ser vi ingen anledning att trycka på köpknappen.