Generic Sweden – Ökar takten

Det var en trevlig läsning när telekomtjänsteleverantören presenterade sin Q2-rapport förra veckan.

Generic Sweden kar takten

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1804 (26 augusti 2020)

GENI | First North | 33,8 kr  | KÖP

Aktien reagerade skarpt positivt och har stigit med omkring 35% sedan dess och drygt 70% jämfört med nivåerna i början av januari, när vi inkluderade bolaget i årets upplaga av vårt vinnarnummer (Newsletter 1754).

Annons

Anledningen till marknadens glädjeskutt var en hög omsättningstillväxt i kombination med en tydlig lönsamhetsförbättring, och detta under en period som har varit ytterst utmanande för de flesta andra bolagen. Generics meddelandeplattform används dock i accelererande fart av fler företag och myndigheter i syfte att erbjuda digitala tjänster. Särskilt stor är efterfrågan för tillfället inom e-handel, som i sin tur har fått ett extremt lyft under coronakrisen.

Försäljningen mellan april och juni har varit stark och totalt tecknades 121 nya kundavtal. Omsättningen ökade följdriktigt med 20%, jämfört med samma period året innan, till 20,2 Mkr. Tillväxttakten var inte bara 10 procentenheter högre än under Q1, men även 4 procentenheter över fjolårets nivå på 16%. Styrkan är bred och tillväxten kommer både från nya och befintliga kunder.

Framförallt de större kunderna uppskattar förmågan att kunna anpassa såväl funktionalitet som gränssnittet (API), vilket minimerar kundernas egen utveckling samtidigt som det förbättrar slutkundens upplevelse. Positivt för Generic är att nästan alla dessa större kunder kommer sedan löpande med nya önskemål på funktioner, vilket givetvis är bra för affären.

Tack vare den goda skalbarheten i verksamheten förbättrades rörelseresultatet (EBIT) med 46% till 3,5 Mkr, vilket innebar en marginal på 17,4%. Bolagets imponerande lönsamhet skapar goda förutsättningar för starka kassaflöden och ger därmed möjligheten att kunna investera i vidareutvecklingen av tjänsteerbjudandet. För tillfället jobbar man på en ny version av meddelandetjänsten Minicall, som kommer utöver det rikstäckande Minicallnätet även använda sig av samtliga 2G- och 4G-nät i Sverige och övriga Norden, vilket skapar en stark kombination av täckning och tillgänglighet. Tillsammans med en ny generation av terminaler tillförs också en mängd nya funktioner och ambitionen är en lansering under hösten.

Huvudfokus ligger, emellertid, på bolagets tjänster inom Messaging som har varit den drivande faktorn den senaste årens framgångar. Alla kommunikationslösningar levereras på den egenutvecklade plattformen för meddelandekommunikation, som använder en mängd olika kanaler för digital kommunikation såsom mail, SMS, röst, WhatsApp, appnotiser mm. Här gynnas man av den starka underliggande trenden att digitalisera traditionella kommunikativa flöden inom de flesta verksamheter och branscher.

Ett sådant exempel är sjukvården, där ett sjukhus i norra Sverige har börjat använda Generics digitala applikation för att underlätta schemaplaneringen av personalen. Istället för att ringa runt till alla läkare för att kolla vem som kan ta vilket pass, skickas numera en gruppfråga ut per sms. De som kan jobba kvitterar detta direkt i sin mobil och applikationen sammanfattar svaren. Detta sparar hundratals timmar i administrativ tid som vårdpersonalen nu kan ägna åt patienter istället.

Ytterligare ett intressant användningsområde inom vården är direkt kopplad till Covid-19-pandemin, då bolaget hjälper Karolinska Universitetssjukhuset att effektivisera utskick av testresultat. Karolinska driver en stor studie som ska undersöka hur spritt coronaviruset är bland personal och patienter i Region Stockholm och alla som blir testade kommer att få ett SMS med en länk att logga in via för att se sitt testresultat.

Exemplen visar att det hela tiden dyker upp nya möjligheter till följd av effektiviserings- och digitaliseringsåtgärder i samhället. Det finns goda anledningar att tro att behovet av digital kommunikation kommer till och med öka till följd av coronakrisen, vilket bådar gott för Generics framtida tillväxt. För att dra full nytta av det positiva momentumet har bolaget på sistone förstärkt sin försäljningsstyrka inom direktförsäljning och samtidigt investerat i nya strukturer för digital försäljning och konvertering via webb och kundservice.

Som tidigare nämnt är kassaflöden ändå starka och bolaget hade vid slutet av juni en nettokassa på 14 Mkr, trots att man har lämnat en utdelning om nästan 10 Mkr (0,80 kr per aktie). Generic erbjuder därmed en ganska unik kombination av snabb tillväxt och attraktiv direktavkastning. Vi gör några småjusteringar i våra modeller och höjer vår vinstprognos till 1 kr per aktie för i år (0,96 kr). Det krävs inte alltför optimistiska antaganden för att räkna med minst 1,15 kr år 2021.

Aktien har blivit betydligt dyrare under de senaste månaderna. Värderingen kring P/E-tal på ca 29 på nästa års förväntade vinst är dock i dagens börsklimat inte för utmanande och vi noterar att sektorkollegan Sinch handlas till över p/e 90. Vi tror Generic-aktien har mer att ge och höjer riktkursen till 40 kr (29).

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-08-27 22:08:00
Ändrad 2024-11-13 08:02:49