Getinge – Vändningen drar ut på tiden
Getinges börsvärde har i princip halverats i år efter att ha påverkats negativt när sjukhusen inte har återhämtat sig till pre-pandemiska nivåer inom planerad kirurgi.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1990 (23 oktober 2022)
GETI B | Large Cap | 208,9 kr | KÖP
Man är förstås inte ensamma, även andra medicinteknikbolag har haft det motigt.
I onsdags presenterade Getinge sin Q3-rapport där utfallet var i linje med förhandstipsen. Nettoomsättningen minskade organiskt med 2,6% medan orderingången minskade med 5% organiskt. Nedgången var synlig i samtliga affärsområden i kvartalet. Utmaningar i försörjningskedjan bidrog till negativa effekter om minst 400 Mkr på omsättningen. Även en osäker situation kring efterfrågan i Kina har påverkat omsättningen och orderingången negativt.
Det bör dock påpekas att jämförelsetalen är tuffa för Getinge som under pandemin levererat mängder med ventilatorer och produkter för steril överföring som används när vaccin framställs. Detta är också ytterligare en anledning till att orderingången minskade i kvartalet. Orderingången inom produkter för hjärtkärlrelaterade ingrepp ökade däremot. Det genomförs fler operationer nu än vid samma tid förra året, men de planerade ingreppen är inte på samma nivåer som innan pandemin.
Surgical Workflows organiska orderingång minskade till följd av lägre aktivitet i Kina, som fortsatt präglas av restriktioner avseende Covid-19. Kina är den marknad som är mest osäker just nu på grund av pandemirestriktioner som hänger kvar.
Det underliggande rörelseresultatet före avskrivningar på förvärvsövervärde, landade på 1 170 Mkr (1 160) vilket var 13% högre än konsensusestimaten gjorde gällande. Ökad produktivitet och positiva valutaeffekter anges vara en förklaring till en marginell underliggande vinsttillväxt under kvartalet. Ökade produktivitetsförbättringar förväntas bli ännu mer påtagliga när volymerna utvecklas mer positivt.
En utmaning som är lite större och mer utdragen än Getinge hade förväntat sig är problemen med försörjningskedjan. Getinge hade räknat med att under Q2 och Q3 ha löst de flesta försörjningskedjeproblem som koncernen hade i början av året, men tyvärr tycks dessa ha hängt med in i Q4. De flesta problem är kopplade till elektronikprodukter och då främst till det största affärsområdet Acute Care Therapies. Ledningen bedömer att utmaningarna i försörjningskedjan och planerad kirurgi på sjukhusen kommer att finnas kvar och vara en utmaning även under nästa år, men tror på en successiv förbättring under 2023.
I samband med rapporten sänkte Getinge den organiska försäljningsprognosen för helåret. Getinge justerade ner prognosen för den organiska tillväxten till minus 3-6 % under 2022, mot tidigare prognosen om en organisk utveckling i linje med fjolåret. Prognossänkningen var väntad men större än befarat. Vi tror att ledningen tar i lite väl mycket nu för att ha en viss säkerhetsmarginal på grund av den något osäkra marknaden. Bolaget har kvar sina finansiella mål som sträcker sig under perioden 2022-2025 och där ett av målen är årlig organisk tillväxt i nettoomsättningen på 4-6%.
Getinge handlas till EV/EBIT på cirka 10 på nästa års estimat, vilket är den lägsta värderingen på 14-15 år. Det innebär också en rabattvärdering kring 15% mot sitt historiska snitt. Efterfrågan på Getinges produkter finns men problemen kopplade till försörjningskedjan och personalbrist måste lösas. Influensasäsongen är en av de viktigare komponenterna i efterfrågan framåt för Getinge.
Vi ser ett fortsatt bra långsiktigt köpläge i detta kvalitetsbolag. Riktkursen justeras ned till 280 kr (340) beroende på begränsad visibilitet på kort sikt.
Innehavsredovisning: Fredrik Larsson